Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети

Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос, заяви премиерът
Обновена: 11 май 2019 12:29 | 11 май 2019 12:01, Александър Попов
495
Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети
Борисов се отби в с. Козлец на път за Кърджали. Снимка: facebook

В деня, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе интензивно изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите.

Улусой е заедно с премиера Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев на откриването на специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.

Думите на турския посланик никак не се харесаха на Борисов.

"Най-големият проблем, за който споделят инвеститорите, е липсата на квалификация и езиковата подготовка. В България всеки гражданин след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът днес, при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос", заяви премиерът.

Той изрази своето задоволство, че на мястото на голи поляни някога, сега има живот, който дава препитание на хората.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора", каза Борисов.

Той допълни, че завод се строи и край Враца, който ще даде работа на 1000 души.

"Във Враца завода ще е на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася", коментира Борисов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този език петстотин години сме го учили, време е да отделим повече внимание на други - не толкова ретроградни езици - и никак няма да изгубят, ако понаучат българския, защото българският език е тяхната врата към сивилизейшъна.
311
5
 
25
 
! Отговори
Типичен турчин преди 4 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
310
9
 
8
 
! Отговори
Furkan преди 4 години
Bir dil, bir insan, iki dil, iki insan, т.е един човек, един език, два езика, двама души. Това е наша поговорка. И като идват да инвестират у нас е добре, а че искат да има с кого да се разберат е лошо. Защо? Като дойдат англичани и французи да не би да не търсят хора със съответният език? Много докачливи станахте.
309
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая риза е направена от три парашута , обиколка голяма
308
2
 
37
 
! Отговори
1 преди 4 години
Когато държавата ти е пред разпад (промяна на коренното население и традиции), всеки иска да откъсне парче! Вървим към поредната Национална катастрофа. Всички носим вина за това! Ако ние самите не се стегнем (да отстояваме законите и традициите, завещани ни от предците), няма кой да ни помогне! Тъй като на повечето им е ясно, че доходите са основния проблем, проблема може да се реши по мирен начин - Национална стачка. Тези, олигархите :) и приятелите им мутри и тарикатите във властта се оакаха!
307
8
 
26
 
! Отговори
Казано е преди 4 години
Пак Русия ке ни спаси. От Турция не чакайте добро.
306
16
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Само в "братска" Русия може да се види как на кръстовище военен спира движението за да минат танковете. Единият танк не успява да улучу правилното пътно платно и се удря в електрически стълб!
305
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците и управляващите предадоха България! Обезлюдяването и огромната демографска криза вследствие на емиграцията е като термоядрена бомба, на която зловещо цъка часовникът на взривателя. Остава само да чакаме дано да не......., на дали!! Въпрос на време е!
304
33
 
11
 
! Отговори
IYI преди 4 години
Да знаеш чужд език е богатство.Само че селяните тип бай *** няма как да знаят това.
303
8
 
22
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Изучаването на майчиния език трябва да е задължително. Този, който до пети клас не владее майчиния си език перфектно, трябва да бъде наложен с бич на гол гръб! Това важи най-вече за българите, защото повечето българи имат много ограничен речник и по-голямата част от тях не знаят правиписа и граматиката на българския език!
302
5
 
21
 
! Отговори
Еее преди 4 години
Е под това ли Турция разбира приятелки отношения. Да ни наложат изучаването на турски език и да ни завземат цялата държава. Ето до къде доведе на Бойко глупостите. Даде историята на С. Македония, а държавата на Турция.
301
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Бойко!
300
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е турския ференги дали си е измил ръцете преди да се ръкува с Боко и след като е ползвал по предназначение ибрика.
299
7
 
18
 
! Отговори
До340 преди 4 години
Да, Руският Език е източноправославен славянски! Език обединител на Българи и Русси! Език на който Достоевски, Гогол, Чехов, Лермонтов, Пушкин, Толостой и т.н покоряват сърцатана литературният и человечески свят! Един език Една Кирилица едини братя Българи и Руснаци!...
298
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма друга такава *** като този грозен шишко с какво сме заслужили такава съдба
297
1
 
12
 
! Отговори
Joey Greco преди 4 години
...А където имаше хора, сега има голи поляни...Демек сте големи фокусници! Браво!
296
0
 
1
 
! Отговори
зузи преди 4 години
До Шейх Султаночевидно е, че си обикновен ***, най-вероятно нямащ нищо общо с турския етнос, клиничната психология определя такива, като теб като социопати и садисти.
295
5
 
10
 
! Отговори
пундел преди 4 години
по-скоро етническите турци да вземат да понаучат официалния език на държавата, в която са родени, че изглежда тъпо. а до т.нар посланик, България е част от голяма социо-икономическа система (която е и най-голям инвеститор у нас), ако трябва да засилваме учене на някакви чужди езици, турският не е сред тях..
294
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подписващият се като "Гледна точка" е турски хуйър!
293
7
 
11
 
! Отговори
Шейх Султан преди 4 години
На някои хора не им харесва, но истината е тази - трябва да се изучава за Южна България - турски и гръцки, за Северна - румънски, турски, китайски. Защото българския затихва - самите така наречени българи се отрекоха от държавата си и се ометоха накъдето им видят очите и в България останаха баш истинските българи, но те са малцинство. Може би в бъдеще ще остане българския език като екзотика /като шотландския/.