Ще плати ли НЗОК: 50 хил. евро за трансплантация в Австрия

Сумата покрива хонорарите на лекарите, осигурява транспорт
11 май 2019 18:45, Петя Славова
13
Ще плати ли НЗОК: 50 хил. евро за трансплантация в Австрия
Снимка: Reuters

Млада българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в Австрия. Писмото с потвърждението на решението на лекарите от виенската болница е пристигнало на 6 май.

За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче, 28-годишната Илияна от Варна трябва да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болницата, пише "24 часа". Сумата е необходима за покриване на хонорарите на лекарите, за осигуряване на специализиран транспорт със самолет и на медицински екип в него.

Комисията в здравната каса, която пое функциите на Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство и фонда за деца, вече е разгледала случая и е поискала от австрийската болница повече информация за какво ще бъдат използвани тези пари. задвижена е и процедурата по издаване на нов формуляра S2 който е необходим за самата трансплантация, обясниха от НЗОК.

"Веднъж включена в листата на Евротрансплант, Илияна ще чака да се появи подходящ донор. Тогава, стига да е в добро състояние, в рамките на няколко часа се изпраща екип, който да вземе момичето от България и да я закара до виенската болница. Надяваме се здравната каса да преведе нужната сума възможно най-бързо", обясни Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

У нас за трансплантация на бял дроб в момента чакат 17 души. Досега за преглед, изследвания и оценка на състоянието в Австрия са заминали двама души - Илияна и възрастен мъж, който обаче бил върнат заради наднормено тегло, което трябва да свали, за да бъде опериран.

Друга трудност пред пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, е, че се налага да покриват сами или с пари от дарителски сметки, голяма част от лекарствата, терапиите, изследванията и кислородните апарати, необходими за поддържане на състоянието им. Те нямат достъп и до рехабилитация.

"На един пациент с муковисцидоза например на месец са му нужни около 3000 лв. Освен това често болните с нужда от белодробна трансплантация остават изолирани заради трудността им да работят, тъй като имат непрестанна нужда от допълнителен кислород. ако те разполагат с портативен кислороден концентратор, ще се избегне тази изолираност, а и така те могат да бъдат полезни за обществото, защото ще могат да работят. Един такъв концентратор обаче струва между 5000 и 7000 лв - сума, непосилна за много от пациентите", обяснява още Маева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Е то тва да не е магистрала или изтребител, че да плаща...
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но искрено желая на Илияна успех с трансплантацията! От това което чета из ФБ групите, животът след трансплантацията няма нищо общо с тоя преди. Ставаш човек. Не просто можеш отново да дишаш, можеш да тичаш, да скачаш да катериш стълби и планини. Можеш да живееш като нормален човек. Така че успех, мила, дано да имаш късмет и да се отърваш от тази скапана болест и да можеш да се насладиш на живота!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважавам битката на фондацията, защото и аз съм болна от тая тъпотия. Обаче те би трябвало да знаят, че това е най-гадната възможна трансплантация и шансът за оцеляване е нисък и първата година е изключително трудна за трансплантирания. И се изискват много лекарски грижи, особено в началото. Така че би било добре да уговорят тия неща с НЗОК предварително, щото иначе язък за белия дроб. Просто не става първо правиш операцията, после каквото стане.Защото проблемите идват след това обикновено
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената е 200к доколкото знам. Така че тия 50к са сигурно начална вноска. И ако и за тях се назландисват, не знам какъв е шансът за тази трансплантация. Освен това, ми се струва, че концепцията е сбъркана. Ако ще чака в БГ да й се обадят и ще я вземат със самолет, то къде ще и правят рехабилитацията след това. След трансплантацията трябва известно време да стои в почти-стерилна стая, да ходи на чести прегледи и биопсии. Кой ще ги прави тия неща? Ще я разкарват със самолет за всеки преглед ли?
7
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
питали радио Ереван,ще плати ли НЗОК 50х. евра,отговора е, бойко казал ще видим.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да ви изясня как се прави:) Момичето си намира адрес в Австрия, осигурява се в България, идва за един месец да поработи и изведнъж и прилошава. Австрийския работодател ВЕДНАГА ще ивика линейка. В болницата констатират тежко заболяване, лекуват и просто ипращат сметката на българската здравна каса. Тогава ще платят и хоро ще играят! не ми е известно някой да не е платил на австрийската държава:)))) Невъзможно е просто!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Касата няма да плати, защото така няма да не може да ги "усвои"! Проклетата ни държава отказва да трансплантира нуждаещите се и ги чака да умрат, щото така й е по- изгодно! Затова България скоро няма да я има, защото на Господ също не му е изгодно!
4
1
 
9
 
! Отговори
от немско преди 4 години
ама има ли още държава Бг !
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще платят, малко преди пациентката да умре, и след това ще се бият в гърдите каква добра работа са свършили, ама пусти "малшанс".
2
7
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗМАМНИКА БОРИСОВ ОТКАЗА ДА ПЛАТИ ЗА МОМЧЕТО ОТ ПЕРНИК И ТО УМРЯ!!!ИНАЧЕ ВКАРА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И САМО ПОЛОВИНАТА ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ ОСТАНАЛИТЕ ГИ ХАРЧИ ЗА КАКВОТО МУ СКИМНЕ ДРУГО!----------ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ НА СЪРЦЕ, БЯЛ И ЧЕРЕН ДРОБ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ! ---------БОРИСОВ ИЗБИ ОНКОБОЛНИТЕ 2011-ТА ГОДИНА КАТО ИМ СМЕНИ ЛЕКАРСТВАТА 2010-ТА С ЕВТИНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ОТ КОЕТО УМРЯХА 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОНКОБОЛНИ 2011-ТА
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да плати.