Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!

Причината - безнаказаната корупция и безконтролно управление
12 май 2019 13:30, Петя Славова
219
Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!
Снимка: БТА

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава. "Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той, цитиран от БТА.

Още по темата

Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Франк-Валтер Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство, уточни държавният глава и добави, че ще бъде първият, който ще подкрепи кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор. Румен Радев отбеляза, че от своя страна премиерът е поел личен ангажимент към него за възстановяването на Висшето военновъздушно училище, който, по думите му, е изпълнил в кратък срок, за което му благодари. Според президента обаче такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на негова намеса.

Има и диалог, има и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на ВВВУ не може да бъде цената на моето мълчание, подчерта Радев. "Вече ясно заявих, че "Апартаментгейт" е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому - да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация, и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване", коментира още държавният глава.

Радев призова управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". Иначе, добави той, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие.

Според него проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици, и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото.

Истинският проблем на премиера е, смята Румен Радев, че безконтролността на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и с оставки. "Затова трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, и, разбира се, затвор за прегрешилите. Защото възстановяването на държавността минава през възмездието", каза още държавният глава.

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик за обучения по турски език в училищата и ще вземе ли някакво отношение като държавен глава, Румен Радев каза: "Аз вече взех - вчера, докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието "Пазим езика си" - говорим за българския език.

В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси". И добави, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани за празника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали се сещате че тук лаещите по Радев сте има няма 50тина че даже и по малко, четящите са едва 1% от избирателите. Е и какво постигате лаейки ,нищо....жълти стотинки...
94
8
 
7
 
! Отговори
9.IX. - 11.XI. преди 4 години
записаните в кръщелните им за мъже Герболноидни да бъдат изведени наПлощад 9.IХ-11.XI и преминат боси на жълтите павета, само по долни ***, тип бикини като цялото това звездно тиквоидно племе да премине пред погледите на хората, дошли да манифестират любовта си към светите братя Кирил и Методий.След което гербутките от мъжки пол да минат под булото и директно бъдат отправени към сватбенните помещения в Централниа Софийски Обряден дом за активно участие във собсвенните им омъжвания
93
8
 
20
 
! Отговори
Лицемерно преди 4 години
Назначилият на две служби своята любовница докато е командващ на ВВС Румен Радев да говори за корупция е меко казано лицемерно !
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М.о.д.е.р.а.т.о.р.ъ.т. е ляв и неудвлетворен .
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Конвенцията за детето има текст, че децата до 18г. през 2017г. са били 1,2 млн, от които 41% в социално слаби семейства.Становището е, че до 2030г. децата ще растат в неизбежно мултикултурна среда, разбирай мултиетническа.Западна Европа няма друг изход освен аутсорсинг заедно с работна ръка, разбирай внос на икономочески бежанци у нас.Като пада самолет има два избора:Катапулт, ако имаш и маневра, ако можеш, за аваройно кацане.Какво можете, г-да политици?!
90
9
 
18
 
! Отговори
Разединител преди 4 години
Разединител и рушител на всичко българско се оказа некомпетентният за своя пост Румен Радев !
89
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Голямо злоПрав е президента...........100 %, а голямото зло е герберската мафия!!
88
10
 
9
 
! Отговори
анти 2 преди 4 години
Да, прав е колегата АНТИ, ще си търсите комунизма и Тодор Живков, но няма да ги намерите.Защото по негово време имаше много малко хора с привилегии.........само членовете на ЦК на БКП.............сега са много повече и повече крадат!!Олигарси, бизнесмени , политици..........олигархични кръгове и т.н.!И сега се краде 100 пъти повече!!
87
7
 
16
 
! Отговори
Голямо зло преди 4 години
Голямо зло за българския народ се оказа назначеният и набеден за президент, пенсиониран военен Румен Радев .......
86
3
 
12
 
! Отговори
Без име преди 4 години
До Анонимен Само речникът и езикът му са селски.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Радев, богатствата сред БСП са натрупани на същия принцип като на ГЕРБ, СДС и ДПС.Възмездието ще е за всички нас и това ще е изчезване на българщината.Наивистичното отражение на реалността е любимо на много българи, но не е полезно.В крайна сметка Турция ще постигне своето, защото няма кой да я спре.След 10-20 години причинно-следствената връзка ще ни отведе с една много различна България.
84
4
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА ДОВИЖДАНЕ
83
8
 
18
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
Радев щял да докара Моквич в България така му наредил Решетников
82
6
 
16
 
! Отговори
До ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
КОРУПЦИЯТА Е НАВСЯКЬДЕ ВЬВ ВЛАСТА-Напълно съм съгласен. Затова приказките на Радев са чист популизъм. Нещата така са затънали в калта, че си е чист цинизъм да даваш някакви надежди на хората особено когато знаеш че нямаш никаква власт. Тук трябват радикални мерки и години здрава работа на всички нива за да се надяваш евентуално на някакви резултати. Затова Радев и глашатаите около него откровено ме ядосват. Не съм от ГЕРБ, не съм за бойко но това което прави Радев е политически о-нанизъм.
81
15
 
13
 
! Отговори
Браво Президент преди 4 години
Радев поведе битката с бустана. Едно обаждане и армията ще арестува целата тая апартаментно-шосейна-гостнокъщна збирщина.Охраната на Президента е първо дело за всеки Българин.
80
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не яде асфалт да си кара по черните пътища и през нивята. Много сте смотани такива, аз си карам по магистралата, а вие стържете дъвки.
79
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо зло е този кретеноид за Българския народ.
78
14
 
12
 
! Отговори
АКСИОМИ преди 4 години
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ.В ГЕРБ НЯМА ЧЕСТНИ ХОРА
77
6
 
15
 
! Отговори
Проблемът преди 4 години
Е,че не ти дават,ти да контролираш!Съсредоточи се върху контрола върху разходите за рокличките на Деската!За друго не ставаш!
76
6
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Този е голям ***. Един недодялан паляр. Хайде да се маха предсрочно този срамота за България е.