Турското посолство разочаровано от изопачаването на думите на Улусой

ДОСТ коментираха случая
12 май 2019 20:19,
202
Турското посолство разочаровано от изопачаването на думите на Улусой
Снимка: Reuters

Турското посолство излезе с позиция относно думите на посланик Хасан Улусой. Както е известно вчера той призова за интензивното изучаване на турски език в родните училища, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Думите на Улусой - смущаващи. Захариева го привиква

Според посолството изопачаването на част от изказването, под формата на – "Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България", и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

От посолството допълват, че е очевидно, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Също така се споменава, че в своето изказване посланик Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.

ДОСТ също взе позиция по темата. В нея се подчертава: "И премиерът и президентът, и цялата българска държава мери с различен аршин правата на етническите българи, които живеят в други държави, и правата на собствените си малцинства - турците и мюсюлманите преди всичко".

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан посланик Улусой се застъпил за естественото право на турците в България да изучават задължително майчиния си турски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
1
 
! Отговори
Опс преди 4 години
Не съм турчин, но бих се обидил да ми вменяват правото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да изучавам майчиния си език.
110
1
 
5
 
! Отговори
killer преди 4 години
Местанчо да влиза в пандела и много много да не лае,да не му се ехе ***ката *****!
109
1
 
4
 
! Отговори
Цецка преди 4 години
Бойко изкам та!Обичамта,ша си махна мустака и силикон ша тура,молятеееее
108
5
 
2
 
! Отговори
Осман паша преди 4 години
Турция е велика страна!С храбри маже,красиви булки,работен и морален народ,Само едно не ем харесвам ***,иначе са супер!
107
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Местан фактически говори СРЕЩУ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО. Някой му е платил да налива масло в огъня, може би си отработва оправдателната присъда за катастрофата.
106
0
 
10
 
! Отговори
защо преди 4 години
Не се учудвам, че ДОСТ дърпа България към Азия. Приоритет за нас са западните езици, не турският. Колкото повече ни натрапват турския, толкова повече го намразвам, а аз по принцип харесвам езиците. Защо толкова много искате да бъдете мразени, посланик Улусой?
105
0
 
3
 
! Отговори
skitnik13 преди 4 години
Ami neka v turskite u4ili6ta da po4vat da u4at zasileno Balgarski.Taka 6te postignat zelania efekt a i balgarskia 6te im e po polezen na tiah ot kolkoto na nas turskia poneze e na kirilica a neq q polzva goliama 4ast ot sveta za razlika ot turskia i taka 6te postignat zelanata cel.A i *** na balgarski sa6to da im pusnat po televiziata-taka 6te imat baza za upraznenia vseki den
104
1
 
15
 
! Отговори
конкретно преди 4 години
Посланик Улусой. Смятате, че като говорят турски, бг гражданите по-лесно ще бъдат наемани от турски фирми. Къде? Ако е в България, не нашите граждани трябва да говорят турски, а турските собственици, ако не владеят български, да си наемат преводачи. Ако бг граждани са наемани на работа в Турция, скъпи ми посланик, това си е ваша грижа, обучавайте си ги на турски у вас, след като ги искате на работа.
103
4
 
8
 
! Отговори
не се цупете преди 4 години
Нашите нови "приятели" ни разпределиха към Турция. Това също е част от глобализма. Що се отнася до Русия, ами за тях Турция е 100 пъти по-важна като партньор от България. Ние една тръба не пуснахме, за да имат интерес от добри отношения с нас. Отказваш кранчето и таксите, а надавате рев.
102
2
 
9
 
! Отговори
Вековни Окупатори преди 4 години
Турция изпревари дори Рассия-в надпреварата по агресия,безскрупулност иТирания.
101
7
 
2
 
! Отговори
Do 134 преди 4 години
Построили са ви бани та да се къпете ***.
100
0
 
23
 
! Отговори
питанчо преди 4 години
Един детеубиец няма морално право да се изказва по общозначими за народа казуси.Местан си беше и остава турско ***.Закриване на турската , антибългарска партия ДОСТ.
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другаря местан, който трябва да е в затвора, изцепи поредната простотия, която показва неевропейското лице на сдружението дост. "право"-то не е задължение т.е. турците имат право да изучават турски, руски, китайски но не са задължени. Южна България наистина е пълна с турски фирми, които изнасят предимно за германия, това поставя нашите съграждани в икономическа зависимост от страна агресор, подкрепяна от нашите евро*ейски "партньори", които избягват да инвестират тук
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи издънки ежедневно на тиквеното правителство....
97
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време държавата беше собственик , строеше заводи и ги откриваше !Днес буржоазия строят , а самозван Мин.чо реже ленти и се хили !
96
4
 
12
 
! Отговори
Оставка преди 4 години
Борисов, давай оставка , по добре доброволно сега , че после ще стане страшно, а знаем как вдигаш кръвно като стане напечено
95
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има българи, тука официалния език е български и задължителен. Да предпочитат хора с турски е дискриминация.Мохамедани български граждани, желаещи да учат турски имат възможност да си платят за курсове и да учат допълнително.Партии на етническа основа са забранени.Убийци не трябва да се занимават с политика , а да са в затвора.
94
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато се занимаваме с Македония ще загубим Родопите. Това е пътя. Първо се иска официализиране на втори език. После се иска автономия. И накрая се прави референдум. Процеса отнема 10-15 години.През цялото време се реве с пълен глас за липса на права.
93
4
 
11
 
! Отговори
До тва е най големия преди 4 години
Джендъре, България изнася ток за турция, а не обратното. България внася плодове и зеленчуци, защото заради инфлацията в Ердоганистан турската лира струва жълти стотинки. Хубаво се ежиш, ала чифyтчeтата в САЩ ще ти фалират икономиката за отрицателно време.
92
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убиецът Лютви защо не е в затвора?