Проблемите на педиатрите стари, решение - няма!

Готови са за масови протести
13 май 2019 09:43, Петя Славова
4

Медиците от педиатричната клиника "Проф. д-р Иван Митев" в София няколко пъти излизаха на протест с настояване за по-добри условия на труд, специален статут на болницата, както и отпадането на лимита за хоспитализиране, по-високи заплати и наемането на повече персонал.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ подчерта, че управителният съвет и всички, които се занимават с детско здравеопазване, подкрепят колегите си от столичната клиника.

В студиото на "България сутрин" проф. Пилосов беше категоричен, че проблемите на педиатрията са поставяни всяка година при работата по бюджета на НЗОК, но решение няма.

Още по темата

"Педиатрите са кротки. Работата с децата ни е научила на търпение, но търпението е изчерпано. Всички колеги, които работят с деца в страната са зад тези искания. Те трябва да бъдат решени не само за една болница, а за всички структури, които работят с деца", посочи още проф. Пилосов.

Той посочи и друг проблем, а именно - липсата на структура в Министерството на здравеопазването, която да управлява дейностите, които са свързани с детско здраве.

"Очевидно това е необходимо. Те са разнообразни всички тези дейности. От целия бюджет на НЗОК 11-12% са разходите за пациенти до 18-годишна възраст. Разходът, насочен към детско здравеопазване, не е чак толкова грамаден и не натоварва системата. Очевидно там могат да се търсят рационални методи за подобряване на финансирането", посочи проф. Владимир Пилософ пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че такива методи са увеличението на цените на клиничните пътеки - да са разделени тези, които са за деца и възрастни. Вливането на финансови инжекции водят до дисбаланс - трябва да се знаят за какво точно отиват парите. Според него друга стъпка е въвеждането на потребителска такса, каквато липсвала само за педиатрите.

Цените на клинични пътеки искат да бъде разделена изцяло - за деца и за възрастни и създава неточности. "Болестите се различават и се изисква различен подход", обясни медикът.

Проф. Пилосов допълни, че имат проблеми с кадрите и педиатрите са сред тях. Тези, които са членове на Асоциацията са 400 човека и сигурно има още около 1000, които не са членове.

"Колегите искат след 10 дни да имат отговор. Аз се съмнявам, че за 10 дни може да бъде решен някакъв проблем както трябва. За 10 дни може да се седне на масата, да се набележат нещата и да има ясна пътна карта как ще бъде изпълнявана. Тази пътна карта да бъде ясна, кое кога ще се направи, за да бъдат решени тези въпроси. Това може да се направи", категоричен беше проф. Владимир Пилософ.

Той настоя, че медиците няма да предадат своите пациенти, но с търпението им не бива да се злоупотребява, защото нещата може да излязат от контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
ганев преди 4 години
то и повечето доктори неграмотни .....Всичко го прави техниката /изследвания/ Вече трябва да се добави и понятието ОПЕРАТОР... Ако не може да разчете резултата ...за какво става дума...Какво значи лекуване - освен т. нар. изследвания парвени с техника - раздаване на хапчета. Тая каста не е за жалене....На който не му отъврва - да се маха от държавата. Велики приказки....
2
0
 
5
 
! Отговори
Ангел Колчев преди 4 години
ВСИЧКИ СТЕ -ГЪЗОБЛИЗЦИ. МОМЕНТАЛНА ОСТАВКА НА МИНИСТЪР И ЛИКВИДИРАНЕ НА ЗДРАВНА КАСА.УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов 11 години власт.Да проблемите са стари навсякъде, защото над десетилетие този човек е или никадърен или отказва да работи.Колко време още държавата ще затъва, защото нямаме ДЪРЖАВНИЦИ?Тук не говорим за чудеса и някакви супермени. Трябват ни хора, които да погледнат проблемите, да видят в други държави как са ги решили, да помислят и да действат. Не да папагалстват лозунги за евро-ценности, фондове и каквото там е модерно, докато системни проблеми в държавата ни провалят.