Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи

Днес той беше привикан във външно министерство за обяснения
Обновена: 13 май 2019 19:01 | 13 май 2019 14:52,
123
Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи
Снимка: БулФото

Посланикът на Турция в България Хасан Улусой  обясни, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите и че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на бългaрските граждани.

Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България. Това се казва в съобщение на българското външно министерство, където посланикът беше привикан днес за обяснения.

Още по темата

Поводът е скандала, който Улусой предизвика по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. Той поиска по-интензивно изучаване на турски език в училищата, защото това щяло да помогне на турските инвестиции у нас. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите.

В съобщението на МВнР се казва, че пред посланика е била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Българските власти са подчертали, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато е било и че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

МВнР е изразило очакване, че турската страна ще се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете с какво Османската империя е допринесла за развитието на този свят, какво са открили след като 500 години е била световна супрсила . Империя основана на исляма ,чист примитивизъм
33
3
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Турция е империя.Оттам гледат на Бг, като на васална територия.Засега ... поне ...
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е изключително важен партньор на България ,жалко че е управлявана от фанатици ислямисти ! Крайно време е да свалят Ердоган !
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се изгони от България
30
9
 
9
 
! Отговори
бойко преди 4 години
прав е човека -как да го разберете като не учите турски
29
1
 
18
 
! Отговори
Ko преди 4 години
Ами да си сменят външния министър и консула с някои на които им се разбира какво искат да кажат .Все трябва да имат някакви образовани хора които говорят английски например щом имат проблем с турския.
28
2
 
20
 
! Отговори
Един от севера преди 4 години
Най-после малко съпротива.Достатъчно е ,ме БТВ се превърна в турска телевизия.По всяко време турски сериали.Все едно ,че няма хубави бг филми.
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде де.Преди един месец не бяхме разбрали външния им министър,сега не сме разбрали посланика.Я стига с тия евтини номера за бавноразвиващи се.Ние не сме вашето стадо,а мислещи хора.И освен това много българи знаят турски,така че ,номера ви няма да мине.Внимавайте какво говорите и уважавайте държавата,в която сте.
26
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой американец ви каже "учете английски", съм сигурен, че няма да се нададе такъв вой.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МУЙКО БОРИСОВ ДА ОТЗОВАВА ПОСЛАНИКА, ЧЕ И БЕЗ ТВА ВЕЧЕ РЕЙТИНГЪТ МУ КОПА ДЪНОТО!
24
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
трябва ни голяма , 100 000, армия , с модерна авиация и танкове/1 000 /,с голям резерв от войници ,,иначе,турците може и да опънат жените ни накрая-някоя нощ,за 2 часа са в София,-на днешното ни дередже, резил,,,, нашият да купи модерни танкове,4 милиона е 1 немски леопард,
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите работи = коза ностра
22
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
..оо,на кой казвам ,че само Русия ни е спасението,,За турците сме рая..Който няма армия,, го таковат,,,това са евроантлантически цености, /справка Кипър/Николай Хайтов казваше-,,с кеф си отивам от този свят , да не гледам на къде върви Бълагария,,
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупостта, агресията и нахалството са характерни за турците. Точно заради тези неща ги мразят и самите мюсюлмани от целия арабски свят.
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На турски в Турция. Тука е България и се говори на Български Език!
19
3
 
17
 
! Отговори
Вал преди 4 години
Моментално отзоваване!Спиране на всякакви инвестиции от малоазийската държава!Те са опасни за нашата ситурност.Инвеститори от чужбина с приоритет от ЕС, Китай, САЩ и др. надеждни държави.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При друго правителство безобразията и наглостта им няма да минат!
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то след всяко подобно изказване все сте неразбрани! А ние трева пасем! Я да обясни кагто го предават телевизиите на живо как точно камерата не го е разбрара и предала погрешно ми е много интересно. Да вземе да обясни като е толкова ербаб!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истината, сигурно малко хора знаят, но и Васил Левски и Захарий Стоянов са говорили свободно турски език.Съвсем друг е въпросът, че който дойде тук очаква ние да говорим неговия език.Има достатъчно български турци, които използваме за превод.Не се налага българи да го учат.Разбира се ако на някой му се учи няма кой да му забрани.Доколкото знам сега е модерно да учиш китайски!
15
3
 
17
 
! Отговори
аре бе преди 4 години
Аз предлагам както не сме го разбрали така да се обяви за персона нон грата и следващия да си знае!