Атаките срещу Порожанов логично доведоха до оставка

Не сме първенец в злоупотреби с еврофондове, заяви Найденов
15 май 2019 09:35, Красимир Ангелов
9

Земеделският министър Румен Порожанов напусна своя пост, а с това стана седмата оставка в третото правителство на Бойко Борисов.

Още по темата
"Атаките срещу Порожанов щяха да доведат до това решение. Нямаше как да се излезе от тази ситуация без оставка. Това се случи въпреки опитите на премиера да го защити. Със сигурност причината за оставката не е тази, която публично се разпространява. Дали Порожанов е извършил реални нарушения, ще се разбере след проверката на прокуратурата. Той беше атакуван като министър, а не като бивш шеф на Фонда", заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза в студиото на "България сутрин", че за един програмен период през Фонд "Земеделие" минават над 7,5 млрд. евро.

Порожанов напуска заради зам.-шефката на ДФЗ. Борисов: Дадох срок!

"Това е колосална сума пари. Тези къщи за гости, които бяха изнесени, не са били обект на следваща проверка. Въпросът е да се отговори дали е човешка грешка или целенасочено. За злоупотреби с европейски средства се говори още от предприсъединителната програма през 2007 година. Сигурно има лоши практики, но грешките трябва да се отстраняват, за да запазим доверието на европейските партньори и да насърчим използването на евросредствата, посочи Найденов и допълни, че България не е първенец в злоупотреби с еврофондове, но това не бива да ни успокоява.

Преди ден стана ясно, че Десислава Танева най-вероятно ще поеме овакантения пост на Порожанов.

"Борисов действа по метода, който приложи със замяната на правосъдния министър. Заменя министъра с шефа на ресорната комисия. Танева е от ръководството на ГЕРБ. Така премиерът няма да предизвика дебати в партията или негативна реакция от партньорите си", посочи още Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За един програмен период през фонда Земеделие минавали по програма 7,5 милиарда евро,което обикновено как може да се разбере,ако не за една година как за една учебна година и за всяка дисциплина си има програма за усвояване,че отделно отделните дисциплини в този фонд си имат свои програми за усвояване под формата на отчисления за усвояване по програма за година подобно на бюджет година за година как отчет.
2
2
 
25
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Точно Миро Mъpшата ли намерихте да поканите, нали не сте забравили как изядохме 20 тона 20 годишно ирландско месо заради него?За какви атаки говорим, като сам си е надробил попарата Порожанов?
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порожанов преди министър е бил и шеф на ДФЗ, така че се е облажил достатъчно от милиардите левове, които са се разпределяли.Парите за къщи за гости е трябвало да отидат в селски райони за развитие на туризма, а не определени избрани хора да си построят къщи за себе си.Сега пък слагат една, която преди това също е била шеф на ДФЗ и министър на земеделието. Което следва, че и тя е бъркала в кацата с мед, а сега ще "оправя" нещата?!Е, как да разкрива злоупотреби, когато и тя сигурно е замесена.