Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Преди да се изготви ще има широко обсъждане
Обновена: 15 май 2019 15:50 | 15 май 2019 10:30, Веселина Йорданова
233
Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национална стратегия за детето няма, отсече премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

Борисов нареди социалният министър Бисер Петков всеки ден публично да обяснява това и успокои, че ще има широко обществено обсъждане, преди да се изготви такъв документ.

"Във Фейсбук включително и протести готвят "Не на стратегията 2019-2030 г.", която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето", каза още премиерът.

Той допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

"Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството", попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че има случаи, в които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

"Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации - влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин", посочи още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става дума за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

"При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно", цитира Борисов и допълни, че целта е да се защитят деца в семейства, в които има насилие.

Премиерът съобщи, че за тази година 40 200 деца са върнати обратно в класните стаи, които не са ходили изобщо на училище.

През последните дни в различни градове на страната, включително и в София, се проведоха протести срещу Стратегията за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", заявиха в официална позиция от социалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българ е прозз и рипа само кога му земат данък за колата,иначе търпи всичко.А манипулаците са ежедневие.
91
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
г-н Борисов, като четете във Фейсбук, не разбрахте ли, че хората не са толкова ***. Не ни интересуват апартаментите ви и всичките ви далавери, само децата ни не пипайте. Върнете парите на норвежците, и им кажете, че са се объркали.А който не вярва за норвежците- да напише eegrants.bg, там е подробно обяснено колко пари дават норвежците, под какъв механизъм, за какъв срок, за кои сфери...
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Елена,тури някой препинателен знак, че не се чете!
89
0
 
26
 
! Отговори
лъже! преди 4 години
Държавен вестник: ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО- Чл. 36г. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.)- всеки може да го провери,Държавен вестник, бр.38- 10 май 2019г.- пак всеки може да го провери. Всички спорни моменти, срещу които хората протестират ВЕЧЕ са приети в ДВ! Кое е спряно???
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние мислим за детето.За кво дете мислите брей?Ако мислехте за децата, нямаше да позволявате едни .... да се плодят и да ги ползват като врата за социални помощи!
87
4
 
5
 
! Отговори
Методи преди 4 години
Сега Бойко отсече ама фнимавайте да не избухне или да не изригне и тогава сичките дето пишете лошо за него ша видите
86
1
 
4
 
! Отговори
До: 108 преди 4 години
Прочети коментара на От вътре как ни такова през панталоните :)
85
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първото което трябва да пише в тая стратегия е:Деца, никога не вярвайте на политици, те са просто обикновени крадци и лъжци, само че в костюми.
84
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Стратегията за детето е преименувана на Постановление 104 ДВ бр.37/07.05.2019 стр.22-28и е подписана от Б.Борисов."Стига ве човек !? Сега проверих и е ФАКТ, черно на бяло в Държавен Вестник!Бойко Борисов е долен ЛЪЖЕЦ.Всичкото е вътре хора, даже ходенето да изнудват бременни жени да се откажат от детето преди или непосредстовено след раждането (докато са още под влияние на медикаменти, упойки и т.н.).НАГЛОСТ да лъжеш и в същото време да излиза обратното в ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК?!?!?!?!?
83
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нали ти 10 години управлява бе Тикво.
82
0
 
29
 
! Отговори
бранко преди 4 години
категорично да защитава детето? от кого? от държавата-мащеха? кога ще бъде защитено семейството и детето в семейството?
81
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече много дълго време ни тъпчете и ние си мълчим и теглим. Но нека едно е ясно: започнете ли да отнемате децата на хората въз основа на дебилните ви евроатлантически и джендърски кретении, измислени от някакви третополови хипстъри и НПО-та, ще ви се стъжни жестоко.
80
1
 
12
 
! Отговори
БОРИСОВ ОТСЕЧЕ: преди 4 години
ПРОС КАП-ПАК - ИМАМЕ СЛАБА ДЪРЖАВА И ИЗМИРАЩ МАТРЯЛ!
79
0
 
18
 
! Отговори
До: Деница преди 4 години
През целият си днешен ден, не бях чул по-тъпо изказване
78
2
 
8
 
! Отговори
ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА преди 4 години
ДНЕС СЛЕД КАТО СЕДНАХ В МИНИСТЕРСКОТО КРЕСЛО И ВИДЯХ ОТБЛИЗО БИБИ, НЕ МОГА ДА СЕ СПРА ДА МИСЛЯ ЗА Г-Н МАРЕШКИ, АМИ ТОЙ Е НАПРАВО, КАТО АЛЕН ДЕЛОН ПРЕД .... ОХ, НЕ СМЕЯ И ИМЕТО МУ, ДА НАПИШЪ ВЕЧЕ....
77
2
 
6
 
! Отговори
Да се поклоним! преди 4 години
Поклонете се на Бойко! Целунете бомбетата на неговите опинци!Па кажете Вожде,към светли бъднини води ни!
76
0
 
13
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ преди 4 години
През тази година върнати 40200 деца в училище!!! Образователният министър му подаде това число или сам си го измисли.
75
0
 
13
 
! Отговори
СЕТИЛА СА МАРА преди 4 години
ДА СА ПОБАРА! ТО ДОСЕГА СЯКАШ Е ИМАЛО ЧИТАВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. НА БОЛНИЯТ СЕ ГЛЕДА, КАТО НА ОТВОРЕНО ПОРТМОНЕ. ГНУСНО И НАКЪРНЯВАЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ НА УМРЕЛИТЕ ДА СЕ ЗАВИЖДА... ДОТУК НИ ИЗДОКАРАХА....
74
18
 
0
 
! Отговори
Деница преди 4 години
През целия си 67 годишен живот не съм виждала по-сексапилен пич от господин Борисов
73
1
 
27
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Няма национална стратегия за развитие на държавата,камо ли за детето.Благодарение на мутренските методи на управление хората продължават да бягат от родината си.В България се действа без мисъл за утрешния ден.Тази територия е обречена и подлежи на сфери на влияние.Борисов,дано получиш възмездие за делата си приживе!