Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Преди да се изготви ще има широко обсъждане
Обновена: 15 май 2019 15:50 | 15 май 2019 10:30, Веселина Йорданова
233
Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национална стратегия за детето няма, отсече премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

Борисов нареди социалният министър Бисер Петков всеки ден публично да обяснява това и успокои, че ще има широко обществено обсъждане, преди да се изготви такъв документ.

"Във Фейсбук включително и протести готвят "Не на стратегията 2019-2030 г.", която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето", каза още премиерът.

Той допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

"Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството", попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че има случаи, в които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

"Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации - влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин", посочи още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става дума за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

"При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно", цитира Борисов и допълни, че целта е да се защитят деца в семейства, в които има насилие.

Премиерът съобщи, че за тази година 40 200 деца са върнати обратно в класните стаи, които не са ходили изобщо на училище.

През последните дни в различни градове на страната, включително и в София, се проведоха протести срещу Стратегията за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", заявиха в официална позиция от социалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
18
 
! Отговори
Тъпа Руска пропаганд преди 4 години
Тъпите руснаци казват че Бойко бил тиква а той не е тиква. ТОЙ е футболист.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От вътре:А знаеш ли Баце как си сваля кондома в Симитли?Като пръдне.
70
4
 
36
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Царо и господаро наш пак излъга! Стратегията за детето е преименувана на Постановление 104 ДВ бр.37/07.05.2019 стр.22-28и е подписана от Б.Борисов.Това правителство съсипа нервите на всичкини и с: 1. Инстанбулската конвенция 2. Лекарствата за онкоболните 3. Изборния кодексНо списъка не свършва до тук. Това правителство така и не схвана,че действията му вече сегледат под лупа.
69
0
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
След десет дни секача спира да сече.
68
1
 
17
 
! Отговори
От вътре: преди 4 години
Любим цитат на Борисов на раздумка с близки авери:- "Е.а ги през панталоните" - за кой става дума оставям изводите на вас!!!
67
1
 
18
 
! Отговори
Oleee преди 4 години
Прав е! Няма никакви стратегии в управлението на тоя престъпник! Всичко при него е лафмоабет и въздух под налягане.
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едно нещо да е ясно-държавата не е над семейството,то е света на детето,и принадлежи на него,единствено в случаите на системно насилие или безпричинно такова,може да става въпрос за спасяване на дете от лоша среда на живот,и въпреки това по-важно е желанието на самото дете ,ако то след изкарването му от семейството за определено време да речем месец,продължава да желае да се върне,да не се пренебрегва неговото желание
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една специална чума върлува по някои хора от властта: те са чумосани да говорят без задръжки каквото им падне, защото знаят, че никой няма да им търси сметка за фалша, който ръсят.
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно след 2-3 седмици цялата тая пушилка ще е забравена, ама ще са забравени и терасите, и къщите за тъщи, и тол-системата... Всеки път работи тоя номер.Ще се прибере българинът доволен, че не са му взели детето, пък след 15 години, като порасне и замине я за Норвегия, я за Англия, ще се чуди защо.
63
11
 
0
 
! Отговори
Деница преди 4 години
Тате Борисов е голям пич
62
1
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Гнусни предизборни лъжи
61
1
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
На никой уважаващ себе си човек, още повече висш държавен чиновник не подхожда да се държи като кукувичка на стенен часовник - да обяснява всеки ден едно и също. Борисов с дебелашкото си поведение унижава не само своите съпартийци, но и всички българи.
60
2
 
32
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Борисов: "Преди да се изготви ще има широко обсъждане:Значи пак ще има. Ще се проведе "обсъждане" и ще се приеме каквото "трябва". Оставка на Шайката, съд и конфискация. !!! Долу на ГЕРБ "морала" и "загрижеността".
59
2
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Тиквун,стратегия ИМА и ти много старателно се придържаш към нея...Дефинирана е от Ран и Ът..Та тия дрънканици ги разправяй на бабите в Банкя!..
58
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Наш основен приоритет е да се грижим за децата ... Томислав Дончев Не господин Дончев ! Основният приоритет трябва да е да се грижите за семействата!Когато детето не се гледа добре, защото родителите едва свързват двата края: Решението НЕ Е да отнемете детето на родителите и да плащате повече от хиляда лева на приемно семейство да го гледа.Помогнете на родителите да си стъпят на краката, да намерят работа, детска градина или ясла за детето и каквото е нужно.
57
2
 
31
 
! Отговори
8 преди 4 години
Когато реши да погуби някого, Господ първо му взема ума - този е идеален пример! Явно не му е ясно, че вече не е достатъчно да изрече дежурните лъжи по казионните "медии. Хората се информират от други източници и им е пределно ясно, че лъже! Пък и да не лъже, толкова му е пораснал вече носа, че никой не му вярва
56
3
 
20
 
! Отговори
В момента няма преди 4 години
Това явно е опорната точка - че няма стратегия! В момента няма, но се работи по нея и в един по-подходящ момент ще ни я нахулят, че ако го бяха направили вече, гроб няма да постигне и резултата от президентските избори! гербажиите трябва много внимателно да ги слуша човек и да анализира какво ТОЧНО говорят!
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде покрихте Пацо Терасата?
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората се запознават с преживяното от Стелияна Станкова, след което въздъхват, гасят лампата, заключват вратата завинаги и тръгват към Терминал 2.
53
0
 
34
 
! Отговори
Nina преди 4 години
Г-н Борисов, На база "Замръзената от вас Стратегия", променихте ЗЗК, ЗСУ, СК и други. Вкарахте в законите всички нужни промени, за да се обслужат интересите на "Замразената" Стратегия. Вече не ви е нужна Стратегия! Направихте каквото се искаше от вас, сега ще говорите, че нямало стратегия!