Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Преди да се изготви ще има широко обсъждане
Обновена: 15 май 2019 15:50 | 15 май 2019 10:30, Веселина Йорданова
233
Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национална стратегия за детето няма, отсече премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

Борисов нареди социалният министър Бисер Петков всеки ден публично да обяснява това и успокои, че ще има широко обществено обсъждане, преди да се изготви такъв документ.

"Във Фейсбук включително и протести готвят "Не на стратегията 2019-2030 г.", която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето", каза още премиерът.

Той допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

"Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството", попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че има случаи, в които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

"Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации - влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин", посочи още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става дума за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

"При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно", цитира Борисов и допълни, че целта е да се защитят деца в семейства, в които има насилие.

Премиерът съобщи, че за тази година 40 200 деца са върнати обратно в класните стаи, които не са ходили изобщо на училище.

През последните дни в различни градове на страната, включително и в София, се проведоха протести срещу Стратегията за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", заявиха в официална позиция от социалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви щем стратегията ***! Вижте какво ви пробутва Норвегия срещу финансиране и тогава ни обяснявайте колко била нужна стратегията. Запознайте се с преживяното от Стелияна Станкова- майка на 4 деца в Норвегия!
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам с какви темпове се изнася нацията и особено младите хора, даже разните хибридки за Норвегия това, пък в Англия онова не могат да я спрат. Което е показателно.
50
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБорисов, като отнемеш децата от родителите им, ти ли ще ги възпитаваш и обучаваш? Пази Боже, ако следват примера ти...../Е,още не е станал гледачка,така,че надали той ще ги отнема,а когато има насилие над децата,да ги оставят при насилника ли,па бил то и родител?Или ако не се грижат добре за тях?
49
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената стратегия на всички управляващи е да крадат милиарди и да загробват народа.
48
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството", попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев."Плешо така си приказва колкото да мине стратегийката. После ще стане като в Норвегия- баща ти пие ли бира, дават ли ти бял хляб, тъй ли, айде с нас.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
65,Когато бях по-млад и ходех на протести, всички ми се подсмихваха :) "Този пък какво ще промени?"В тая държава всеки пита къде е този и онзи, а той самият не прави нищо и после само мрънка. Когато аз се борих, другите само гледаха - да не се оплакват сега.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите от БСП ГЕРБ и ДПС съсипаха България!
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63Кэде са младите мъже на БГ,за да се борят както в Гърция и Франция?
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ се управляваот вън,вътре иаме едни марионетки и нпо-та,които лапат кинти,и убиха всичко в БГ.
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казваше един лекар в Пирогов навремето: "Ако българите се бореха за правата си така, както ромите за своите, щяха да са доста по-добре".Само дето българите предпочитат да се вайкат и да пишат километрични жалейки из форумите, вместо да свършат нещо.
42
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още като се роди то знае, че държавата, ЕС и безброй НПО-та ще осигурят живота му.Ами значи доста добре се ориентира това дете, що не си и ти такъв, а само мрънкаш?
41
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден и всеки час България и бълграскоро общество са атакувани с фалшиви новини и изкуствено създадени проблеми, като целта е само една - дестабилизация на страната и насаждане на чувство за несигурност в обществото.Примерите за това са безбройни.... Хората седящи зад това искат само едно - властта. Така че, направете си хубаво сметката, отворете си очите и ушите и защитете страната си и семействата си. С други думи - гладни партизани дебнат в храстите :)
40
4
 
33
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Не е вярно, господин Борисов !Национална стратегия за детето има, ама за римското дете. Още като се роди то знае, че държавата, ЕС и безброй НПО-та ще осигурят живота му. До пълнолетие ще получава наготово пари и помощи. След това ще има права без задължения. Законите за него няма да важат. Няма да плаща данъци, ток, вода... и други подобни досадни задължения, които са за простите българи. Така че държавата има прекрасна стратегия за ромските деца. Дай Боже и за другите да е така.
39
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос и слугите му трябва да се изгонят от БГ друго спасение няма. Не ни трябва стратегия за детето изрбатена от с о р о с и.
38
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Още 10 дни и ще спре да сече понеже му се изхаби манарчето.
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСТРАТЕГИЯТА ПРОТИВ ХИБРИДНАТА РУСКА АГРЕСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА СКОРО..........Как?Сега ще видиш как ще изманипулират изборите от БСП,от раз!
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов, като отнемеш децата от родителите им, ти ли ще ги възпитаваш и обучаваш? Пази Боже, ако следват примера ти.....
35
16
 
5
 
! Отговори
Хрусталина Караахмед преди 4 години
Асо не беше ББ , досега България да се е разпаднала на части . Българите що си мислят, че като сложат некоя лелка да управлява и тя ще е по-корава от ББ ? България е слаба държава и трябва да лавира между шамарите на големите иначе го отнася като куцо пиле.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да подхваща бате ромите овреме с пансиони, училища и възпитание и ред, а не да прокарва уж обща стратегия за децата и да почват училище на 5 г., примерно, щото ромите се женели на 12 та да останели по- дълго в училище и прочие интеграции. Българите няма да приемат такива джендер трикове уж защитават жените, ама целта са "права" за особено различните...
33
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Стратегията за развитие на децата е да се дават децки на всички деца а не само на ромските деца. Нашите деца не са ли българи май само ромските деца са български