"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство

Няма по-добро място за живот на света от ЕС, казва премиерът
15 май 2019 16:37, Елка Василева
213
"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство
Снимка: архив, БТА

Няма по-добро място за живеене по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“.

В подзаглавие взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Бойко Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише „Гардиън“, цитиран от БНР.

Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години „напред и назад“ с Brexit, получава положителна оценка.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: „Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва "Гардиън".

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. "Вашите въпроси винаги са дихотомии", оплака се той. "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации", добави той.

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва "Гардиън".

Авторът на материала пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като му видите мазната усмивка сетете се за Стефан софиянски същия нахилен дърт измамник не му вярвайте бе хораааа
118
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писаната информация в "Гардиън" е вярна, но представлява доста повърхностен анализ за този човек. Което е съвсем естествено - тези хора във вестника не живеят под неговото управление.
117
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този антибългарин тиранин и дебелак трябва да си ходи вече!!!
116
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименС тази подробност, че Борисов навря всички държавни пари в КТБ
115
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко престижно е да те интервюира британски жълт вестник.
114
7
 
13
 
! Отговори
Петя преди 4 години
Хайде събирайте пари за Цецо да си купи апартаменти ?Нали сте прости Цецо ще си купи апартаменти още ?
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след прокуратурата един лев става 3 000 лв.
112
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с кражбите уж на ГРРБ са измислици на активистите на БСП, не забравяй този факт!Ако имаше някакви кражби сега нямаше икономиката да е с ръст 3,9 %.
111
3
 
10
 
! Отговори
Boss преди 4 години
Изтрили са ме г$$$довете от Днес, писах за ББ ... Абе да ги питам админите: Как сте със секса ??? Мога да спамя до припадък относно секса и Бойко Бодрисов :)) Не Ви харесва секс ориентацията на симитлийската булка? То на цял един народ не му харесва ... Ще спамя до припадък за тоз секс, така да знаете :))))
110
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"добре де сваляте Герб и какво става след това?"След това с тях се заема прокуратурата.
109
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45лв на калкап даваха всеки ден да седиш пред парламента за да "протестираш" срещу Орешарски. Печатницата здраво печаташе плакати под зоркия поглед на Цветанов. А Доган явно се договори за процент с Борисов и извъртя крвенски номер на Орешарски.Можем само да съжаляваме че позволихме това.
108
3
 
19
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ЗА БОЙКО Европейският съюз е една дойна крава за много кинти. Когато млякото от ЕС спре, Бойко ще се обърне към своята Матушка Рус, от която е закърмен.
107
11
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Борисов е "българският Макиавели" - 3 пъти министърпредседател ( само той...никою друг)...кой е по-***?Той? Или *** - дето го плюете?А иначе - той поне оставя нещо и за вас - плюещите - при КуРсланинова - зaдницитe ви ( пак ) ще се научат - да пасат люцерна...докато ..***....САМО ВИ КРАДАТ! Без да ви оставят и трохичка!
106
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхме вашите инвестиции при Орешарски - КТБ фалира и 3,5 млрд платихме от нашия джоб!
105
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре де сваляте Герб и какво става след това?идва Корнелия с президентшата и ооо ужас-гоним Луфтханза ,каним Аерофлот,махаме борда,отпускаме лева и готово 1000 лв една сметка за ток... Булгарзитт и въвеждаме руският език като задържителен до 8 клас.
104
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов построи Българоя от нулата след фалита, който предизвика Орешарски.
103
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Гардиан прави интервю с Борисов значи има някакво признание за него.
102
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не бяха платили на хора да седят пред парламента уж да протестират срещу Орешарски, сега щяхме да сме далеч по добре и с доста инвестиции, да не говорим за имидж и представителност.Толкова безнадеждно и срамно е да гледаш как развита страна се превърна в страна от третия свят с мутри за управленци и крадци за бизнесмени.
101
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който направи толкова добрини за България колкото Бойко е направил, нека тогава да дойде да го критикува.
100
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка и затвор за този неграмотен престъпник.