"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство

Няма по-добро място за живот на света от ЕС, казва премиерът
15 май 2019 16:37, Елка Василева
213
"Гардиън": Борисов, искащ да спечели Европа с обаяние и ласкателство
Снимка: архив, БТА

Няма по-добро място за живеене по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“.

В подзаглавие взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Бойко Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише „Гардиън“, цитиран от БНР.

Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години „напред и назад“ с Brexit, получава положителна оценка.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: „Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва "Гардиън".

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. "Вашите въпроси винаги са дихотомии", оплака се той. "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации", добави той.

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва "Гардиън".

Авторът на материала пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Boss преди 4 години
До АнонименНе само на теб ;)
98
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов израстна като голям политик. Враговете му не могат да понесат това и затова измислят всякакви лъжи срещу него.
97
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес 1Е=1960 лв. /неденомирани/За младите лъвове и непаметливите.
96
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво ся...Като няма алтернатива на ГЕРБ,да ги оставим да крадат за себе си и народа да мизерията с най-ниските пенсии и заплати в света ли...Ами тогава всички да влезем в партия ГЕРБ за да сме добре...Ама ще стигнат ли апартаментите и къщите за гости за всички...
95
13
 
6
 
! Отговори
За децата ни! преди 4 години
Нека на 26 всички разумни и мислещи българи да отидем до урните и да гласуваме за хора който са наясно за какво отиват в ЕП. Които ще отидат там да работят за благото, добруването и просперитета на нашият общ дом - Европа. Нека докажем, чрез вота си, че българина не е аморфна маса, а защитаващ европейските интереси и ценности.ГЛАСУВАЙ С БЮЛЕТИНА "12"!!
94
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ГЕРБ няма корупция, това са ваши журналистически измислици на активисти на БСП.
93
7
 
18
 
! Отговори
Без алтернатива преди 4 години
До Анонимен 100: Герб няма алтернатива - да. В корупцията.
92
0
 
1
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До АнонименКолко още да чакаме да я осъдят!? Нали знаеш че това няма как да стане защото просто няма за какво! Хахохи!
91
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ нямат алтернатива.
90
1
 
5
 
! Отговори
Тотализатор преди 4 години
До HeinrichHimmlerУтре ще спечелиш от лотарията
89
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинският колапс на икономиката настъпва, когато твоята БСП дойде на власт, справка катастрофата която предизвка Орешарски с фалита на КТБ, длаверата Цанков камък на коалиционния ви партньор хидроинженера от ДПС, гьолът е Брлене, Бато и Братко и т.н.
88
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този като го видя и ми се доповръща.
87
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил съм по целия ЕС, но няма по-добро място за живеене в България.
86
0
 
5
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До HeinrichHimmler1лев ще се разменя за 2 долара! ......някога,но не сега!
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така,както ви чета,повечето от вас са на мнение,че НЯМА ПАРТИЯ,КОЯТО ДА Е АЛТЕРНАТИВА НА УПРАВЛЯВАЩАТА В МОМЕНТА,А СЪЩИТЕ СЧИТАТ,ЧЕ ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ СВАЛИ ОТ ВЛАСТ!!!Както би казал всеки нормален"човек",ба-ах,маааму!Че как тогава да се управлявате?Мислили ли сте или,накрая,пак ще се примирите с упралението на някоя партия(коалиция)!Значи,същото!Тогава за какво врЯкате,бе?Нали все някоя партия ще ви Яхне?Нали това прави 30 години?А да сте помислили за нещо друго?!За другото,в "dimat.blog.bg
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами няма разлика. Който от Факултета иска да живее в Париж може да отиде веднага. Който парижанин иска да се премести във Факултета също веднага може да го стори.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90В Париж има еквиваленти на Столипиново.
82
1
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
И с Русия...и със запада ...за малка страна като нашата - това е най-умната стратегияЕдинствената разумна политика! Войната дори само конфронтацията ВИНАГИ води до забавяне на икономическият растеж. Колко години ще и трябват на Сирия да възстанови разрушеното, вместо да развива своят потенциал...
81
6
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Разни неграмотници пишат как 1 евро ще стане 3000 лева. Явно вижда така казва да се пише. Първо - българският лев е вързан с валутен борд към еврото с фиксиран курс и второ - Бойко иска час по-скоро да минем към евро , за да настъпи истинският колапс в икономиката! Наздраве!
80
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов се е похвалил пред Гердиън, че докато страни като Полша,Унгария и Румъния създават главоболия на Брюксел, а той бил послушен.