Караниколов за "Фолксваген": От политически хвалби ми става лошо

Хората от министерствата и общините работели денонощно по сделката
15 май 2019 20:00,
75
Караниколов за "Фолксваген": От политически хвалби ми става лошо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата по привличането на "Фолксваген" в България, който и от големите да си слага медали. Аз си знам хората, които работеха, само да ни изберат. Хората от министерствата, от общините. Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение, че хора работеха денонощно, нямаше празници, ми става лошо. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за 24 часа.

Преди дни се разрази спор между бившия президент Росен Плевнелиев и настоящият Държавен глава Румен Радев по темата. Плевнелиев коментира, че той на практика той е направил най-много за инвестицията, че Радев няма нищо общо и че повече пречи, отколкото помага на сделката.

Още по темата

"Няма как един стратегически инвеститор да се занимава с политика. Това, което успях да разбера от решението, е, че те ще започнат преговори със страните-кандидати. Вече официално се знае, че групата "Фолксваген" ще търси възможности за изграждане на нови заводи за различни видове автомобили. Предвид опита, които имаме, работниците, които са подготвени - България може да сглобява цели автомобили.", категоричен е Караниколов.

Той увери, че сме готови и че правителството е на разположение, но не може да каже кога се очаква да бъде взето решението.

На въпрос дали е изненадан от отлагането на решението на автомобилния концерн, Караниколов отговори, че това е нормална процедура.

"Нашата работа е да докажем, че България е първо конкурентна среда и второ, че има опит. Но не го обвързвам по никакъв начин с изборите. Това е международна компания, глобална, по никакъв начин не ги интересува. Важното е, че България вече е готова и се надяваме, че ще бъде избрана като дестинация за водене на преговори", заяви министърът.

Караниколов разказва, че през последната година интересът на инвеститорите към страната ни се увеличава и че все повече компании, и то международни, правят запитвания. Растежът на икономиката ни за тази година се очаква да бъде 3,3% - има ръст на износа към ЕС и към трети страни.

Напоследък се наблюдавал засилен интерес на големи компании от Италия за инвестиции към България.

"Те са от индистрията за опаковки, в текстила, във високотехнологичния сектор", разказа той и добави, че терени се разглеждат в София, Пловдив и Бургас.

Караниколов каза, че услията на правителството са насочени към изграждане на инфраструктура в Северозападна България, защото това било важно за бъдещи инвестиции на международни компании.

Попитан какво става с очакваните китайски инвестиции в страната, Караниколов каза, че работи активно по въпроса.

"Ние имаме около 30 стоки, които искаме да внасяме там, разрешени са ни 4-5, в процедура са още 2, но трябва да сме по-активни." - изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Готовите пари ГЕРБ похарчи за глупости, а сега очакваме "Фолксваген" да инвестира/ налива пари и гради в пущинака /тук! Някой майтапи ли се?
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако доиде бсп на власт ще ви направи завод за български автомобили а не да даваме на немците да ни експлоатират с техни заводи. Да живеят бившите комунисти. Хау.
13
2
 
26
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Болен народ. Страна дето внася домата от Македония, ябълки от Полша, страна която няма нито 1н път като хората А за магистрали да не говорим. Страна с нисък експертен потенциал, без крупни инвеститори и стратегически проекти, страна която се управлява като ЕТ вече 10г и чака най-големият автомобилен производител в света. Падам от съжаление и омерзение колко глупав и наивен е моят народ. А за корупцията не е нужно да говорим.
12
1
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Хората от министерствата и общините работели денонощно по сделката---------------Кипи безсмислен труд! неможе ли да сте реалисти бре хора! Създайте сигурна, сериозна среда /бизнес и житейска/ и след това бизнесът сам ще дойде!
11
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ще направят всичко възможно да провалят Завода.
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тия от Фолксваген дали знаят че ние искаме завод за (по думите на тоя ) за цели автомобили или и понятие си немат да идват тук а Баце пусна фитила преди около месец с ясната предизборна цел да замаже скандала с апартаментите . А Цветанов къде го скриха ,това е въпроса, че преди немаше и ден без да му видим пъпешовидната мутра .
9
6
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
"Фолксваген" щели да дойдат нв страна със силно застаряващо население, корупционна среда, мутренско управление .... Олеле! Мечтиии.....!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На *** точно затова са му казали да се хвали - за да изгонят Фолксваген от България.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако отворят завод за лади ще му повярвам на ***!
6
3
 
12
 
! Отговори
Път преди 4 години
Калотина Монтана - реално 120км разстояние и реално 2,5часа път през прохода Петрохан или 3 часа през Витиня.Завод на това лято или на Луково лято.
5
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев няма нищо общо и че повече пречи, отколкото помага на сделката.кратко и ясно!
4
1
 
26
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 4 години
Емил Караниколов : роден 1980 г. през 2001 завършва право в УНСС , през 2004 е вече министър!
3
4
 
18
 
! Отговори
Тео преди 4 години
За големите концерни има едно единствено необходимо но недостатъчно условие- това е стабилност в държавата. Каква стабилност има в България? Няма да давам отговорите, оставям ги на всеки - всеки има глава на раменете, и когато окончателното решение бъде взето, може да си направи изводите. Аз за себе си последните 10 години ги правя - има една дума - провал! Както искате, така го разбирайте.
2
0
 
24
 
! Отговори
Уважаеми политици!!! преди 4 години
Вместо да се карате ( май само това можете ) за това кой колко повече е направил, вземете си преглътнете себелюбието и нарцисизма и направете компромиси, и направете поне нещичко за благото на българския народ. Защото търпимостта на последния не е безкрайна и уви дано изведнъж не прелее чашата, че тогава да не сте на Балканите - приказката за "болния човек" поне би трябвало да я знаете!
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спореха кой докара Фолксваген, сега почват да спорят кой изгони Фолксваген.