Караниколов за "Фолксваген": От политически хвалби ми става лошо

Хората от министерствата и общините работели денонощно по сделката
15 май 2019 20:00,
75
Караниколов за "Фолксваген": От политически хвалби ми става лошо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата по привличането на "Фолксваген" в България, който и от големите да си слага медали. Аз си знам хората, които работеха, само да ни изберат. Хората от министерствата, от общините. Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение, че хора работеха денонощно, нямаше празници, ми става лошо. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за 24 часа.

Преди дни се разрази спор между бившия президент Росен Плевнелиев и настоящият Държавен глава Румен Радев по темата. Плевнелиев коментира, че той на практика той е направил най-много за инвестицията, че Радев няма нищо общо и че повече пречи, отколкото помага на сделката.

Още по темата

"Няма как един стратегически инвеститор да се занимава с политика. Това, което успях да разбера от решението, е, че те ще започнат преговори със страните-кандидати. Вече официално се знае, че групата "Фолксваген" ще търси възможности за изграждане на нови заводи за различни видове автомобили. Предвид опита, които имаме, работниците, които са подготвени - България може да сглобява цели автомобили.", категоричен е Караниколов.

Той увери, че сме готови и че правителството е на разположение, но не може да каже кога се очаква да бъде взето решението.

На въпрос дали е изненадан от отлагането на решението на автомобилния концерн, Караниколов отговори, че това е нормална процедура.

"Нашата работа е да докажем, че България е първо конкурентна среда и второ, че има опит. Но не го обвързвам по никакъв начин с изборите. Това е международна компания, глобална, по никакъв начин не ги интересува. Важното е, че България вече е готова и се надяваме, че ще бъде избрана като дестинация за водене на преговори", заяви министърът.

Караниколов разказва, че през последната година интересът на инвеститорите към страната ни се увеличава и че все повече компании, и то международни, правят запитвания. Растежът на икономиката ни за тази година се очаква да бъде 3,3% - има ръст на износа към ЕС и към трети страни.

Напоследък се наблюдавал засилен интерес на големи компании от Италия за инвестиции към България.

"Те са от индистрията за опаковки, в текстила, във високотехнологичния сектор", разказа той и добави, че терени се разглеждат в София, Пловдив и Бургас.

Караниколов каза, че услията на правителството са насочени към изграждане на инфраструктура в Северозападна България, защото това било важно за бъдещи инвестиции на международни компании.

Попитан какво става с очакваните китайски инвестиции в страната, Караниколов каза, че работи активно по въпроса.

"Ние имаме около 30 стоки, които искаме да внасяме там, разрешени са ни 4-5, в процедура са още 2, но трябва да сме по-активни." - изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Стоев преди 4 години
Точно така - не се интересуват от мафиотско-политически напъни. Караниколчо, а защо не кажеш, че първоначално ФВ оглеждаше терени край един голям български град, но правителството ги отказа. Към този голям български град имаше още няколко големи запитвания, но Бойко е казал само в София, Пловдив просто е близо до София и ей-така от зор заман в Бургас. Така е - глобалните не искат някой да се бърка и затова ни заобикалят. Така държава не се развива.
54
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям смях....Искам да видя чиновник, дето стои след работа. А на тези, денонощните - направо им дайте орден Стара Планина!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Сега и всяка чуждица ли требва да я мисла как се пише ...
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ще ти кажа, какво ще стане Ще се построи един завод, той ще е напълно изолиран и само ще внася едни пакети с части и ще се изнасят сглобени коли. Държавата ще стои от страни и ще гледа мирно и спокойно, защото от ЕП са й наложели така. МОже би, ще наемата 50-100 души "специалисти", но основното ще са черноработници, работещи под немски емринджей, който взимат 15 пъти по-висока заплата.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СандоЕ що бе. Аз съм си сглобявал кола. Малко скърца, ама излиза мнго по-евтино...
50
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Мале мила, почнеме ли и коли да сглобяваме става опасно - повече от бслкане трябва с закон да е забранено
49
4
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Германците трябва да са луди, да построят такъв завод у нас. С тези темпове на римлянизация рискуват в близко бъдеще заводът им да бъде разграбен и предаден за скраб.
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише се "фолцваген". Множествено число: "фолц.ва.гини".
47
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв опит имаме в автомобилостроенето? Каква бизнес среда предлагаме след като инвеститорите бягат през девет планини, а инвестициите са се сринали? Бюрокрацията е толкова голяма, че не ми се говори. А и да не забравим поголовната корупция и на най - ниско чиновническо ниво.
46
39
 
26
 
! Отговори
Слаб президент преди 4 години
Набеденият за президент, пенсиониран военен Румен Радев пак показа нагледно, че не е на необходимото ниво да изпълнява функциите на президент на България !
45
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само двойкаджии, преписвачи и такива с купени дипломи са достойни за министри и важни постове. Не трябва да са по умни от вожда , а той е прочел само една книжка до половината.
44
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Гришата завода го съсипаха щото не искаше да плащат на Борисов.Еех мазни некадърници невежи, намерили за какво да се бият в гърдите.Пари в бг от тоя инвеститор няма да влезат а ще излезнат. Ще наредите няколко свои човека на големи заплата другите на стандартните 1000лв макс.Не ни трябват чужди наши заводи трябват.
43
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да привлича повече Азиятски инвестиции Японски Корейски Китайски нормализация на отношенията с Русия и да не се надяваме на сбъркани *** от запада с Норвежката принцеса Марта Луиза се загаджи с чернокож умразата на западноевропеиците към БЪЛГАРИТЕ е безкрайна тяхните приятели на западнците саа тъмнокожите пожелавам им да се превърнат в като южна африка
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41 Много хищни и лакоми тия пчелички!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 42 И аз това казвам
40
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През първото си управление ГЕРБ повиши цената на тока, което дестабилизира България - хората излязоха на улиците, имаше живи факли. Провален Южен поток, провалени стратегически проекти, вял растеж на икономиката, мижави инвестиции. Рухнало Кремиковци, рухнали Полимери, унищожен Булгартабак, китайските инвестиции забавени с десет години, население, което бяга зад граница, стабилизация на мизерията. Толкова можеха горките,толкова направиха. Време е за промяна и нов шанс
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНищо не ни пречи да си уважаваме и патриарха и папата,това пречи ли ти с нещо?
38
39
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ работеха като пчелички за страната и населението,ще ги търсим един ден,много направиха откакво са на власт!
37
16
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ако си добре с паметта... - по корем се влачи прекият началник на Зеления чорап - Илияна Йотова и лъсна с език чепика на поп Киро ченгето...
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ за благодарност към мис Спрънджи, ще я вземе да мие нужниците на Министерския съвет