Къщи за тъщи... Кой печели и кой губи от скандалите преди евровота?

Коментар от Страхил Делийски и Евгени Петров пред Bulgaria ON AIR
15 май 2019 11:05, Анисия Иванова
55

Бързи рокади в изпълнителната власт станаха вчера - оставка подаде земеделският министър Румен Порожанов и почти веднага беше издигната новата кандидатура за поста Десислава Танева. Заради апартаменти на символични цени и къщи за гости за лични нужди, изградени с европейски пари, оставките в ГЕРБ са като звездопад през последния месец.

Политологът Страхил Делийски коментира в студиото на "България сутрин", че подобна бърза смяна е единственият ход, който може да се предприеме в такава ситуация. По думите му обаче, няма отговор защо се е стигнало до тази ситуация. Журналистът Евгени Петров се съгласи с мнението му, че е нужно да се разрешат проблемите в земеделието и фондовете, които не били отскоро.

Още по темата

"Тук не става въпрос за единичен случай, става въпрос за доминиращ модел на правене на публични политики", посочи политологът.

Евгени Петров добави, че конкретните аргументи за оставката на Румен Порожанов може и да не са публични.

"Ако говорим за къщи за тъщи, за гости, проблемът не е нито в конкретния човек, нито от година или две. Този проблем ние си го влачим още от предприсъединителните фондове от програма САПАРД", каза журналистът и добави, че вече е крайно време да има малко повече контрол.

Петров и Делийски коментираха още, че смяната на хората в управлението е практика за Бойко Борисов, но пък опозицията в лицето на БСП не прави нищо конкретно и не предлага решения на проблемите, които посочва.

"Да не забравяме, култувата реплика на Корнелия Нинова, когато трябваше да се гласува кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, че ако това не се случи правителството пада", припомни Петров. По думите му левицата трябва да внимава, защото на моменти се получава преиграване.

"Няма конкретика, с която БСП да офертира избирателя не с недостойнствата на техните опоненти, а през собствените им достойнства", посочи Делийски пред Bulgaria ON AIR.

"Ако БСП сочи непрекъснато какви са проблемите на ГЕРБ и не предлага алтернативи, то трудно може да стане, въпреки че БСП успя да обърне този дебат във вътрешнополитически. Европейските избори ще минат, по-важни са местните избори и парламентарните, но не очаквам това, което очаква БСП - предсрочни избори", завърши Евгени Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Евгени ПетровBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си припомним Батко и Братко,фотоволтаиците,ВЕЦовете,вятърните централи и т.н.,та сега това с къщите е слаба ракия!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фондовете от ЕС се източваха и източват от роднинско приятелски групички притежаващи информация,която на обикновените хора не се предоставя!! Няма вестник или брошура където да се съобщава,разяснява,консултира!
24
4
 
4
 
! Отговори
Кубрат СуШев преди 4 години
Колкото са гласували за бсп, толкова са с жълти книжки у нас. А който гласува за тиквович, подкрепя мутрите и династията им. Резултата проценто е, по голям шанс за оцеляване имаш при сталин.
23
11
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
България си заслужава орисиятаДааа точно! Заслужава да бъде уважавана и достойна членка на НАТО и ЕС. Никога не искаме да преживеем кошмара натресен ни от БСП-то, НИКОГА!
22
9
 
2
 
! Отговори
бг преди 4 години
Не агетирайте да не се гласува! Напротив трябва да се гласува и то против несправедливостта,лъжата те.статуквото,за да не се възползват от купените гласове.И БСП и ДПС и Герб и производните им видяхме какво свършиха.БСП хубаво разчита на късата памет на хората и се възползва от положението на корумпираното управление-ми нали и тя управляваше.Що гласуваха за Пеевски?При тях фалира КТБ,при тях имашене по-малко скандали за корупция
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По моему скандала е за това, че никои не обясни и обяснява публично политиките и възможностите за инвестиции благодарение на членството в ЕС! Всичко е скрито покрито! Уж не,но е! И се възползват по този начин тесни приятелско- роднински кръгове!
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има хора, които подкрепят ГЕРБ след всичко това, значи с пълно основание България си заслужава орисията и положението в световен мащаб.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сесмеят колко СМЕ *** аз затова не гласувамПостоянно казвате колко сте ***, а в същото време критикуват постоянно. Оставете на по - умните от вас да ръководят и оправят държавата!
18
0
 
1
 
! Отговори
Рътътъ преди 4 години
Към 12Това е истината Всичко друго Бла, бла
17
7
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
размивате темата - скандали - к'ви скандали - това си е нещо обичайно за България от 30 годиниСтига с вашите внушения!Скандалите се знае кой ги създава - тея дето не ходят в парламента. А вие искате да им замаскирате престъпленията като поставяте всички под общ знаменател. Не ви ли омръзна да сте аутцайдери?
16
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
До баба мараТе това искат, да не гласуваш, за да могат да си стъкмят "твърдия електорат" и да няма "изненади".
15
0
 
2
 
! Отговори
Рътътъ преди 4 години
Към 12Това е истината Всичко друго Бла, бла
14
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
въпреки оставките имотите си остават сега си пият питието по терасите и ни сесмеят колко сме *** аз затова не гласувам
13
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересен е фактът, че вчера на диспута в Нова ТВ, Йончева беше като пpпикано мушкато. Габриел винаги я гледаше, а cкyкаржата гледаше през по-голямата част от времето надолу???
12
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 4 години
Абе, кой печели и кой губи от кражбата (ненаказана)!? Защо размивате темата - скандали - к'ви скандали - това си е нещо обичайно за България от 30 години. Постоянно се и периодично се крадат парите на държавата - чрез приватизация, банки, фондове, евро средства, обществени поръчки, горива, мита, ДДС... и т.н. Скандал било - цялата държава е скандал!
11
15
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
"Да не забравяме, култувата реплика на Корнелия Нинова, когато трябваше да се гласува кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, че ако това не се случи правителството пада",НАГЛАТА ЛЪЖКИНЯ ВЧЕРА ИЗЛЪГА, ЧЕ ПОРОЖАНОВ БИЛ ЧОВЕК НА ПЕЕВСКИ!!НАГЛА, ПО-НАГЛА, ***!
10
3
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Скандали ?! Няма скандали, има престъпления.Присвоени са милиарди европейски пари ! Раздадени са на свои хора. ОЛАФ и Брюксел трябва да направят ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на раздаването на пари по европейски програми за последните 10-12 години. Резултатите ще са страшни !Няма скандали. Това не са скандали. Това е грандиозна пладнешки измама с европейски пари, която управляващите искат да прикрият като хвърлят няколко бушона в огъня.
9
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ерейопаЗащо тази схема не се разследва от прокуратура, журналисти!? Защо кандидатстващите не подават жалби и сигнали?
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че и в Европа се краде - това е ясно. Но само мога да си представя какво би станало в една Германия, например, ако се разбере, че някой си е вдигнал хотелче директно с пари на европейския данъкоплатец.И примерно си е оставил личния телефон за връзка :)
7
1
 
15
 
! Отговори
Зольо преди 4 години
Имаше един разследващ журналист Христо Христов. Какво става с този човек. Скрил се е в миша дупка.