В НС решиха: Адвокатите няма да бъдат доносници

Ще докладват само ако някой ги попита как се перат пари
Обновена: 16 май 2019 12:37 | 16 май 2019 12:37, Василия Пейчева
25
В НС решиха: Адвокатите няма да бъдат доносници
Снимка: архив "Булфото"

Адвокатите няма да подават информация в ДАНС при съмнения за изпиране на пари от клиенти. Това записаха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Още по темата

Адвокати настояват за защита на професионалната тайна

Те са задължени да докладват, само в случаите когато някой поиска да му дадат консултация как се перат пари или как се финансира тероризъм.

"Адвокатите няма да бъдат доносници, никой никога не го е искал и целил. Задължени са да дават информация само в много определени случаи, ако някой отиде и поиска да му дадат консултация как се перат пари или как се финансира тероризъм, или иска да го направи съучастник в извършването на такива престъпления", обясни Маноил Манев от ГЕРБ.

С промените отпада и задължението фирмите да изпращат за одобрение в ДАНС правилници с мерки срещу изпирането на пари.

Досега законът предвиждаше фирмите да изпращат за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона за мерките срещу изпирането на пари.

С новите текстове обаче се предвижда първо ДАНС да направи и оповести своята национална оценка на риска и след това в 6-месечен срок фирмите да изготвят своите правилници. Те няма да се изпращат в ДАНС за одобрение, но агенцията ще може да извършва проверки по документи за спазването на изискванията.

С поправките в закона се уточнява и кои фирми трябва да подават декларация за действителни собственици. Такава декларация ще подават фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици-физически лица, не са вписани в българските регистри. Акционерните дружества, независимо дали са с акции на приносител или поименни, също трябва да подават декларации за действителните собственици.

Ако действителният собственик е вписан вече и се намира в регистрите БУЛСТАТ, търговския регистър, регистъра на лицата с нестопанска цел, фирмите няма да подават специална декларация.


25
Още от Политика
Как се точи НЗОК? Медсестри: Някой е намерил начин!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 дни
другари депутати от герб-комунисти,кой ***,ще ходи при адвокат ,за да го консултира ,как се перат пари,с този закон,може много топ адвокати да пострадат,като някой отиде в ДАНС,и каже че адвокат,го е консултирал ,иди докажи ,че ни си.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Законът за доносничеството показва още веднъж комунистическият характер на ГЕРБ.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Значи, ако реша да убия някого и поискам съвет как да го направя и се скрия адвокатите не са длъжни да уведомят МВР. Къде остана справедливостта. Адвокатите са решили и записали в НК,че недоносителство има само при престъпление против паричната и кредитната система по чл. 243 и 244 от НК. Отвратително.По тая логика и други професии ще искат да не уведомяват за други престъпления.
15
0
 
3
 
! Отговори
Известно е, че преди 5 дни
от наказателни дела се печели добре, но хората, които не са свързани с адвокатския занаят дали знаят, че поне у нас, през последните няколко десетилетия се случва, след спечелване на добре заплатено дело, яките момчета да посещават юриста, който ги е отървал и да му казват: "Вие действително спечелихте делото, но решението на съда не беше формулирано така, както очаквахме. Не сте защитили добре интересите ни. Затова, ако обичате, върнете парите, които ви платихме!"
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хора, вземете прочетете малко от римското право, още древните римляни са го измислили. Адвокатите са неизбежно зло. Има много обвиняеми престъпници които заслужават наказание, но сред обвиняемите също така се намират и доста невинни, арестувани по лошо стечение на обстоятелствата. Както и такива на които вината им е силно преувеличена. Та затова докато свят светува е имало, има и ще има адвокати.
Да уточня: Аз нямам нищо общо с тази гилдия, просто изразявам мнение.
13
1
 
1
 
! Отговори
До: 10 преди 5 дни
Ти за презумпция за невинност чувал ли си?
Да, през средните векове когато набедят някоя жена че е вещица, то тя бива осъдена и умъртвена по подобаващ начин, и това е било ясно от началото на процеса, който е служел само за назидание и сплашване.
Та искаш и сега да бъде така ли?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Преди близо 20 години случайно чух в разговор с познат адвокат, че когато се налага да защитава лице, което няма как да не влезе в затвора, за всяка година, намалена от присъдата, хонорарът му се увеличава с по 1 000 (хиляда) лева. Днес тарифата сигурно вече е друга.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И поповете, и поповете ли няма да са длъжни да докладват всеки който им се е изповядал че е съгрешил?
И лекарите?
Абе вие за човешки права чували ли сте? За неприкосновеност на личността, за тайната на изповедта и лекарска и адвокатска тайна?
Бандитите в Народното Събрание не ги вълнуват тези подробности май.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако някой работи срещу интересите на държавата или срещу имиджа й, а определен адвокат го защитава и съветва как да се измъкне от ударите на закона, на такъв адвокат да се отнема правото да практикува в съответната страна!
9
0
 
3
 
! Отговори
Павлик Морозов преди 5 дни
Е защо? Нали така от ГECTAПO... ааа, тоест от ДАНС няма как да знаят кой не харесва властта и управляващите?
8
1
 
5
 
! Отговори
леле, леле преди 5 дни
Трябваше много по-добре да се прецизира тази формулировка.
Ами ако някой иде да се съветва как да шпионира в полза на чужда държава и да остане невредим? Ами ако за съвет отиде сериен убиец и пита как би могъл да продължи дейността си, но така, че да не бъде подведен под отговорност?
Разбирам, че материята е деликатна, но все пак има някои неписани нравствени норми, които е недопустимо да бъдат нарушавани. Щом някой ти е клиент и плаща, това не значи, че трябва да прикриваш зверски престъпления!
7
0
 
4
 
! Отговори
сара преди 5 дни
Значи открито се признава, че Законът създава доносници. Просто адвокатите със силното си лоби се спасяват за разлика от всички други професии, които са задължени от Закона за мерките за изпиране на пари. Официална политика на създаване на доносници, а после ги преследваме, защото са се подчинили на закона.
6
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 5 дни
На първо четене си мисля ,че решението е правилно.Значи всички органи на които работата им е да следят да няма тая опция,,пране на пари” и им се плаща доста за това-да не си вършат работата.Демек адвокатите да правят това.Откъде накъде.От друга страна ,ако усетят нещо и направят комбина с ,,перящите” ?То май истината има две лица.
5
1
 
7
 
! Отговори
ганьо преди 5 дни
те са по-лошо
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
НС се опитва да монополизира доносничеството.
3
2
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 5 дни
Адвокатите често са по-печени в престъпленията от самите бандити.
2
4
 
16
 
! Отговори
!?! преди 5 дни
Браво. Сега остава само и служителите на МВР да не подават информация при съмнение за пране на пари и всичко ще е чудесно.
1
3
 
20
 
! Отговори
АДВОКАТ ЗВУЧИ преди 5 дни
КАТО ОБУЧЕН МОШЕНИК. МНОГО МАЛКО СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ СИ ВАДЯТ ПАРИТЕ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ЖИВЕЯТ ЧЕСТНО.