Радев vs. Борисов: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!

Президентът не осъждал личности, а принципи за новия главен прокурор
147
Радев vs. Борисов: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери!
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев смята, че от неговите консултации с висши магистрати се създава "изкуствена драма".

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона", коментира той в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

 
През седмицата премиерът Бойко Борисов разкритикува срещите на президента с висши магистрати, които започнаха от началото на тази седмица. Досега държавният глава проведе разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, както и с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Според Радев това не е намеса в съдебната власт, както заяви премиерът.

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", посочи президентът.
 
В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори", заяви Румен Радев.

Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
18
 
15
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
До *** от северозапада. Нищо не разбираш, ***. Изнервен съм само защото червената пасмина още не е изтекла в канализацията. А рейтингът на радеф е такъв, защото от него нищо не зависи, нищо не прави и не дразни много. Сложи го за министър или премиер и ще видиш какъв ще му е рейтингът.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42. Ама студентът коментира речника на радефф. Не е казал, че на другите е хубав. Айде стига с тоя номер за ***.
42
10
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Изнервен Разбирам ника ти. Правя разлика, разбира се. Но чета и социологически проучвания.Даже и тия близо до Баце признават, че Радев го бие от всякъде, по рейтинг, по доверие, като "маче о дирек" , както казваме в нашия край.Споко, пий едно валерианче, да не докорош от нерви някоя беля...Баце е на кино, гледа "Момчето си отива".
41
12
 
18
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
"Зеленият пъпеш" какъв го играе?- агитатор на БезСрамПриватизираме? - нали твърди, че е независим! Колкото до ГЕРБ, те са длъжни да изпълняват предизборните си обащания към СВОИТЕ избиратели!
40
19
 
15
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Естествено като си под чехъл че ще ги кани генерал Деса-мерцедеса !
39
38
 
26
 
! Отговори
Без провизия преди 4 години
На Радев още му е мъчно,че му избяга провизията за Грипените, затова е и злобен, дребнав и заядлив ....
38
37
 
23
 
! Отговори
Фактолог преди 4 години
Румен ако не беше толкова жалък, щеше да е смешен.
37
26
 
15
 
! Отговори
поп Киро Гундяев преди 4 години
Радев, фолксфаген вън от България
36
32
 
21
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Изключително злобен, завистлив, некадърен и смотан чичка от село.
35
15
 
11
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 26. И ти си заоблен като плондер. И също толкова кух. Сега пък троловете били виновни. Галошш. И пак с тези неверни банални 10 години - къде забрави 2013-2014 мандата на БСП.
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветанов -заядлив . Борисов - завистлив , Корнелия - злобна . Кой е свестен , че да гласуват хората за него .
33
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не шпионин на САЩ а на Путин, вижте олигархична та структура на българската икономика и сталинския модел прокуратура и ще ви стане ясно!Българските олигарси близки до властта печелят обществените поръчки и делят с Боко а остават и остават безнаказани, типично по Руски
32
7
 
15
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
До един от Северозапада. Ти правиш ли разлика между президентски и парламентарни избору бе? Тя и Цецка спечели повече гласове от пожарникаря. Бах.ти и *** *** пишат по форумите.
31
27
 
22
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Радев, вземи го обнови малко този твой речник, че е много мухлясал. Не че ще те слушам с внимание и интерес, ама ми писна да ме връщаш в соца с твоите борби, решителни мерки и най-вече с дайте да дадем.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Независимият" :d
29
42
 
18
 
! Отговори
Студент преди 4 години
Никога не сме имали толкова неадекватен президент като льотчика - как неговите и БСП-тролчета не разбират ,че тая личност вместо да ни обединява ни разединява ?! И сега е ясно,че приказва каквото му кажаТ от ПОЗИТАНО :))) Надникнете ли в еднаквите му речи се вижда едно и също - прозрачност,достойно,справедливост - все изтъркани от времето общи лафове на дядо ми ?! Беден речник и ... толкова :)))
28
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е предател и шпионин на САЩ
27
23
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Няма други действащи политици, които да са се борили за съдебната реформа и като не се е получило веднага да са оставили топлите си местенца в министерството и са излезли в опозиция. Само Христо Иванов и Радан Кънев от Демократична България се отказаха от властта в името на принципите си. Кой друг освен политиците на Демократична България си е оставил топлото местенце в политиката, за да се бори за нещо. Всички, освен тях, стоят с цената на всичко във властта,за да лапат.
26
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ-авите *** са като телефонните измамници,че и по-лоши:телефонния измамник излъже един човек,а тези лъжат цял народ вече над 10 години
25
27
 
24
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
Протежето на Решетников е абсолютно олицетворвние на пост социалистическите(комунистически)про СССР деици,деюре(демек)-лъжлив,продажен,агент(доносник)на Ре-шет...не много умен,опорно точков тарикат.