Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ама мрем наи много от мръсния въздух и защо всички да идват в софия
216
0
 
3
 
! Отговори
може ако преди 1 година
може да побере още толкова хора но само при условие ,че забранят автомобилите над 20 години.
215
0
 
9
 
! Отговори
Пактът задължителен преди 1 година
Скоро четох, че т.н. Пакт за Миграция ще стане задължителен за всички страни. Явно че, Световния Елит е вече на пряката отсечка да заличи Европейците. Ако Иран бъде нападнат, веднага отпуска бента за още 3 милиона афганистанци към Еропа. А познайте откъде ще се опитат да минат те ? След изборите за ЕП влиза в сила Дъблинското споразумение - първата стран от ЕС където стъпят нашествениците е ЗАДЪЛЖЕНА да ги приеме. Наздраве !
214
0
 
5
 
! Отговори
АfD Германия преди 1 година
Подготвят българите за новите " златни парчета" (Goldstuecke) на Меркел. Акои не се вдигнете, като Орбан и Салвини, с България е свършено. Оставяйте се Б.Б. да ви залъгва все още с магистрали.
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво мрънкате, бе?
Бойко е казал: "Още един милион в София." Значи може София да побере още един милион. Ако няма откъде да се вземат - той ще ги направи.

"Аз вярвам само на този човек"
212
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София може да кандидатства за европейски град-фавела. Наистина е уникална гледката на гората от панелни блокове нашарени с изолации във всички цветове на дъгата. Все едно си в Рио!
211
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са луди. Младост е прнаселен от "всичкото ***", което се засели през последните години. Няма къде да се паркира, а задръстванията по Малинов са ужасни.
210
0
 
14
 
! Отговори
Хамди от Бурса преди 1 година
При тези над 60% празни жилища може спокойно още 2 милиона да бъдат докарани от Судан и настанени иц цяла София Няма и да се усети.
209
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тези хора си седят по апартаментите и не ходят никъде - може. Иначе поне половин милион нови коли и още толкова пътници и градът се блокира тотално. Архитектът да вземе да си върне дипломата.
208
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно София ще бъде България - град държава. Останалата част ще я подарим на чужденците ......... на Турция, на Гърция на Македония и на който се сетите. Това ще направят политиците ни!
207
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не се чува какви ги говори. София се задъхва.Инфраструктурата на града не може да поеме толкова хора. Мръсен въздух, блокове на една ръка разстояние. Липса на паркове и зелени площи. Застроиха всички градинки, паркирани коли в малкото останали площи. Има само една дума престъпници, които трябва да са в затвора, а не да дават интервюта.
206
2
 
15
 
! Отговори
OK преди 1 година
Сега в овчата е трудно да паркираш и в същото време не спират да строят нови жилищни сгради...без парко- места, разбира се. 250 000 от този потенциален нов милион да се настанят там и ще трябва да се движим по покривите на колите.
205
2
 
10
 
! Отговори
Идат вече ... преди 1 година
... в момента "новите софиянци " само чакат да им бъдат подписани документите за депортация на арабски и африкански мигранти с отказано гражданство в Германия , Белгия и Франция .

Да са ни честити, новите Тиквени семки , безкрайно благодарен електорат който ще си живурка в родината ни на социални помощи, безплатни ток и вода и щедро плащани от работещите българи сметки .
204
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен Грешка на журналягите от сайта "днес". В оригинала е написано 550 жилища на 1000 души население.
203
3
 
25
 
! Отговори
Барселона преди 1 година
Най добре ще да е цяла България да се премести в София...
202
1
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
А Драгалевци и Бояна още 2 млн, бежанци може да поемат хем близо до планината и тези които ги милеят за тях !!!
201
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Означава, че журналистите са най-неграмотната част от населението
200
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 1000 човека население се падат 55 жилища?!!? Какво трябва да означава това??!!?
199
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, защо да не може, като по статистика 26% от жилищата в София стоят празни.
198
1
 
36
 
! Отговори
Ми той умрял ма преди 1 година
Абе Любчо ,а като си дойдат с колите тези 1,4 селяка къ я виждаш софия бе? София не е конструирана за толкова автомобили пътищата не са ,улици ,булеварди то и сега е нетърпимо ,ма се изхождаш по темата много смело бе Любе.