Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
0
 
! Отговори
До 127 преди 4 години
Благодаря ти!След написаното от теб, няма нужда да защитавам думите си, ти го направи вместо мен.Полуградски мислим хората, които сме пообиколили света, за разлика от вас, гражданите, които си обработват земята.Изброените от теб професии се извършват предимно от кореняк софиянците
113
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да настанят още толкова реднеци, поне да им организират говорни курсове. Че от миечене и врякане нищо не им се отбира, а като питат и не ги разбираш - гледат толко лошо, колкото и миришат.
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ходят пеша обаче...
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как сравнявате къща в Америка като там са само от дърво и изолация?а тука по селата имаме масово с бетонна плоча, тухла... за 150 000 долара такава къща ще си направите в някое село че кмета ще ви завиди.
110
5
 
13
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Защо обобщаваш? Навсякъде във всеки град има свестни и нормални хора има и простовати по-примитивни като теб.Кой го мързи се вижда от това че вместо да си работиш земята ,там където си се родил,идваш тук да ставаш шофьор,кондуктор,пиколо ,продавач и шофьор или касиер в магазин.Кой е мързеливият аз или ти???Не сравнявай себе си с нас родени и израсли тук със странното си ,,полуградско" мислене
109
6
 
19
 
! Отговори
Филип Тотю преди 4 години
Даа... Гоуеми аристократи са у Софията, с имена на квартали като: Коньовица, Красно село, овча купел, разсадника и тн....ХаХаХа
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 101Първо беше твой приятел, сега ти стана племенник, а най-интересно е че ти дават пълен отчет как и за какво си харчат парите. Аз не знам какво точно искаш да докажеш, цени има най-различни, зависи в какво състояние е една къща, каква е локацияцията, кога е построена сградата и т.н. Смешно е да сравняваш стара къща на село, с нов апартамент в добър квартал, например. Ако става въпрос може да си купиш къща с двор в село на до двайсетина километра от София и за 40 000$.
107
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме кефи как софиянци се мислят за аристократи понеже са 3то поколение, което живее в панелка на половин туба бензин от центъра на града. Псуват хората от провинцията, а в същото време не бяха излизали от кварталите си преди да пуснат метрото. Все още живеят (мало)умствено някъде в 90те години. Мързи ги да работят и ако нямаха някой апартамент завещан от баба им, щях да умрат от глад.Леко полеко и всички ще говорят меко!Поздрави!
106
0
 
18
 
! Отговори
Образован ром преди 4 години
И в целия анализ в инвестор не видях да е засегната останалата част от бита на тея хора. Щото, да, кутии бол, по 2 семейства с една тоалетна, но как ще се ходи на работа, къде ще учат децата, по градините има ли места...
105
0
 
16
 
! Отговори
??? преди 4 години
Цитат: Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища ... 31% от всички жилища в страната са необитаеми ...*1000 делено на 55 прави средно по над 18 човека на жилище, а щом 31% са необитаеми, значи в едно жилище са средно над 26 човека ... Това според този ...
104
0
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Тя сигурно може и два да поеме, но останаха ли толкова хора в България?
103
8
 
41
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 4 години
Никога Повече Кмет на София, който не е поне 4-то поколение Софиянец, Селяците Разбиха този Древен град и го превърнаха в свинарник!!
102
2
 
18
 
! Отговори
Popolina преди 4 години
И повече жители щеше да поеме, ако имаше достатъчно и добра работа за хората в София. Проблемът е, че и там вече няма нормална работа.
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София ... и ... България.Големите хапки са за София,трохите - за България.
100
0
 
16
 
! Отговори
1.8Т големия мотор преди 4 години
Каже ми за задръстванията на изхода/входа на София по време на празниците.
99
6
 
27
 
! Отговори
виготура_вигопрасна преди 4 години
София е селяндурската столица на селяндурската държава БГ!
98
11
 
5
 
! Отговори
аристократ преди 4 години
селяни подете си на село, начело със селската кметица!!
97
0
 
32
 
! Отговори
До 112 преди 4 години
Точно това имам предвид-важно е какво образование има човек,какво родителите му,как е възпитаван и как се държи в обществото,а не къде живее.Все едно някой наркоман от Банишора е по-стойностен човек от някой лекар от Ямбол.
96
3
 
10
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
До СофиянецКой е по-големият комплекс ти или Люлин?
95
0
 
16
 
! Отговори
к0нсерва преди 4 години
не 1, а още 10 милиона, може, давайте... направете София септична яма!!