Детските градини безплатни до 5-годишна възраст на детето?

Нова демографска политика за България до 15 юли
22 май 2019 12:26,
43
Детските градини безплатни до 5-годишна възраст на детето?
Снимка: архив, Булфото

Работна група ще изготвя нова визия за демографската политика у нас. Това съобщи  вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова пред Нова.

Работната група включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници. Вече са проведени редица срещи с лекари, на които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми, каза още тя.

Статистиките показват задълбочаване на демографските проблеми в България, чието население падна под 7 млн. души, които се топят с 50 хил. годишно. 73% от населението живее в градовете, а 164 от населените места са без живеещи.

„Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат”, обясни тя.

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария.

„Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати“, заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че финансови стимули трябва да има, но такива, които да са реални и измери, съобразни възможностите на държавата.

За подпомагане на майките се предлагат различни социални мерки, една от които е т.нар. Домашни помощници, които да помагат в отглеждането на детето, за да може майката да се върне на работа.

Като най-важно обаче Николова посочи детските градини. „Считам, че те трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата”, каза Николова.

Вицепремиерът заяви, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. „В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри”, беше категорична тя.

Николова съобщи, че новите мерки трябва да бъдат на лице до 15 юли, когато приключва работата на работната група.

Тя коментира и изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге. „Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя – при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите”, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатно от държавата няма. В крайна сметка ще се плащат от всички данъкоплатци, просто разхода се размива.Аз съм за въвеждането на всякави данъчни облекчения и предоставянето на социални услуги за раждане на дете, и особено за повече от едно. Но съм категорично против даването на пари на ръка, защото всички ние виждаме до какво води това....семеен бизнес за някои социалнни кръгове и напълването на държавата с лумпенизирани, необразовани вечно безработни бенефициенти на социал.
20
5
 
4
 
! Отговори
Шуши преди 4 години
Госпожата е хубавица и умница. По добре да гледаме хубави отколкото грозници. По полезно е за нервите.
19
10
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До ДанъкоплатецПо родните ви места има много свободни места в детските градини. Недостига е заради това, че всички сте се домъкнали НА СОФИЯТА.
18
0
 
19
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Нещо конкретно и адекватно ще има ли или пак познатото - дискусии, работни групи и накрая нищо...
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
безплатни за кого, защото за мен няма да са безплатни. Аз ще си ги плащам от данъците, но и не само на моето дете, а и на доста други....
16
2
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Те и сега едни любимци на БХК не плащат и стотинка !!!
15
6
 
9
 
! Отговори
Лора преди 4 години
Демографските кризи са един от ефектите на забогатяването. Колкото си по-богат и по-образован, имаш повече възможности, толкова по-малко деца си готов да отгледаш. Достъпът до информация, наличието на повече ресурси и повишаване стадарта на живот отварят нови възможности и цели пред хората и репродукцията вече не от значение. Финасовите стимули няма да доведат то повишаване на раждаемостта сред тези групи от населението към които са насочени. По-скоро целта е промяна на нагласи и ценности.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Няма безплатни неща. За да е безплатно тези пари ще се вземат под формата на данъциВсеки ще финансира чуждите деца да ходят на градина вместо да се вдигнат таксите и така да се увеличи печалбата от едно дете.
13
0
 
2
 
! Отговори
били преди 4 години
До АнонименМного си прав!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Според мен е безсмислено пазаруването на права за спортни излъчвания. Има си чуждестранни канали и е време нашите кабелни оператори да ги предлагат тези чуждестранни спортни канали.
11
1
 
29
 
! Отговори
6 400 лв за второ?! преди 4 години
Добре, но само за второ дете на студенти или на хора, които се осигуряват, работейки.Стига вече дундуркане на търтеи и стимулиране на размножаването им!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи няколко милиона за купуване на права за излъчване на футболен мач по телевизията не са кой знае какво, но 6400 лева помощ за второ дете са "нереална помощ"?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма да повлияе добре, понеже това ще подтикне един инвеститор да не се занимава с отварянето на детска градина. Реално ще натикат 1000 деца в една стая.
8
3
 
35
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Не искам с моите пари да бъдат хранени и обгрижвани децата на безделници.Нямам нищо против и яслите, и детската градина чак до тръгване на училище да са безплатни за онези хора, които работят и се осигуряват, също и за децата на студентите.Ако местата в яслите и в детските градини не достигат, първо да бъдат приемани децата на учещите и работещи родители.Категорично съм против това да има привилегии за децата по расов принцип. Моето като е бяло, да не би да е втора категория човек?
7
2
 
39
 
! Отговори
Но не за всички! преди 4 години
Идеята е чудесна, нобезплатни детски градини трябва да има САМО за децата на работещи и учещи родители. Ако мързеланата е започнала да се размножава още по времето, когато е трябвало да ходи на училище и продължава в същия дух чак до климактериума, издържайки се само от детските надбавки и социалните помощи, значи тятрябва да бъде глобявана, ако сме нормална държава, а не да я възнаграждаваме с безплатна детска градина.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей можело и смислени неща да мислят!
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи безплатно? Тези пари ги взимате от данъкоплатеца, а след това голяма част потъват в джобовете ви. По-добре оставете хората да си похарчат парите както сметнат за добре, но вие искате да откраднете от тези пари.
4
1
 
10
 
! Отговори
били преди 4 години
Голям напредък няма що !!!!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо място да направят стратегия, за да осигурят достатъчно места.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава жена! Ще помогна!