Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона

Вместо по 11 лв. на глас, партиите са взели по 13,20 лв.
Обновена: 22 май 2019 14:02 | 22 май 2019 13:40,
59
Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона
Снимка: БулФото

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансивият министър Владислав Горанов пред economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъстват премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов.

Още по темата
Според него, няма как при сега действащия закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът бил така разписан, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпрeдели само между правоимащите партии и коалиции.

Владислав Горанов смята, че единственият начин това да се поправи е чрез промяна в закона.

"Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.

На въпрос дали това му се струва честно, финансовият министър заяви, че "честно е класово понятие, законодателството дава правила" и ако законодателят иска наистина да дава по 11 лева на глас, трябва да прецизира закона.

Припомняме, че разследване на телевизионното предаване "Шоуто на Слави" показа, че след последните избори партиите, спечелили над 1% от гласовете, са си разпределили не по 11 лева, както е записано в Изборния закон, а по 13,23 лв. Общо това прави над 6 милиона лева щета за хазната.  По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разподерил проверка на скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
36
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Горанов Що си се разписал да ги вземат тези пари?
25
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо в сметката са включени и тези които са задраскали НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО бе Гората. На улави ли ни правите. Всички сте за затвора и то за доста дълго време но не да лежите а да копате и вадите камъни.
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщайте заграбеното от народа, бе нахалници!
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека не гласуваме! Да видим тогава какво ще измислят - дали ще прибавят към субсидията си и броя на негласувалите! Наглеци!
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не Ви беше казал ,някой друг ,докога щеше да продължи несъвършенството ?!!Позор и абсолютна наглост !Никакъв шанс да гласувам ,за когото й да е било !С гласуване -не става !Явно !
21
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея като взимат не смятат ,добре ,че Слави им го сметна !Сметката ви иска Народа ! - Връщайте всичко накрадено - пари,къщи,хотели ,земя !
20
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо един път поне не се излъгахте да надпишете заплати и пенсии?
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е в саваната, лъвовете изяждат всичко и чак тогава хиените, чакалите и лешоядите.
18
0
 
46
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Премахване на субсидийте! Нека видим дали олигархсите ще си хвърлят парите за такива некадърници! Няма по-блага от държавната софра"Естествено, че наливат пари, та всяко депутатско място струва по няколко десетки хиляди лева. Нали там се коват такива закончета като това дето облагодетелства Артекс. В парламента отдавна няма народни представители, има само бизнес представители и за жалост не е само в нашия парламент, просто нашите са особено нагли.
17
0
 
37
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
И пак въпреки всичко, опозиция-управляващи всички си трайкат и си лапат субсидийките. А народа да се спасява.
16
1
 
34
 
! Отговори
Аз Живков преди 4 години
Аз щях да ви оправя всичките 240...ама ме няма..доста прасета щях да нахраня и доста стаж в кариерите щяхте да направите...върнете ме за 24 часа и ще ви покажа кон боб яде ли .......в джамия ........!!!
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Премахване на субсидийте! Нека видим дали олигархсите ще си хвърлят парите за такива некадърници! Няма по-блага от държавната софра!
14
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тарикатчето-кумец пак сух излезе от водата. Класово понятие било честност, много е чел Маркс, бодрата смяна.
13
2
 
48
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ей не се наядоха само заради това изказване трябва да бъдат изметени и не само гербавите, а цялата паsмина от дупетатника.
12
1
 
44
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Поначало АЗ/НАРОДА/, не разбирам защо по дяволите трябва да ви плащам предварително за да ви пратя там,където ще ме крадете?!А вие станахте толкова нагли,че ме крадете мен/НАРОДА/,още на старта ....Всъщност знам защо.Защото АЗ/НАРОДА/ съм боязлив и не идвам да ви натроша кокалите,по примера,на Румъния, Унгария, Чехословакия, Полша и т.н.
11
1
 
39
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 4 години
Извинявайте господа политици..радвайте се че управлявате тази к.о.ч.и.н.а..защото ако бяхте в нормална държава първо нямаше да сте политици.такива сте късметлий че тези роби си мълчат и блеят....яжте пийте и си крадете,сега ви се е паднало...
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз почва да наглее все повече и повече. Субсидия от 11 лева се дава на действителен глас за съответната партия.Какво неясно има в закона?ЦИК дава информация колко са действителните гласове, същите по 11.00 лева и точка.А те включват всички действителни гласове, даже и на хората, които са драснали, че не подкрепят никого. И после ходете гласувайте, за да храним едни търтеи.
9
1
 
49
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Наглост! Наглост и безочие. Потресен съм! СЪСИПАХТЕ Я ТАЗИ ДЪРЖАВА!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото вашите закони,са като швейцарско сирене.Не влизам в тозифилм.Кой е виновен,или да изпълзим.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше и страхуващият се от земетресения уреден папуняк, да се изкаже по въпроса.