Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона

Вместо по 11 лв. на глас, партиите са взели по 13,20 лв.
Обновена: 22 май 2019 14:02 | 22 май 2019 13:40,
59
Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона
Снимка: БулФото

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансивият министър Владислав Горанов пред economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъстват премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов.

Още по темата
Според него, няма как при сега действащия закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът бил така разписан, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпрeдели само между правоимащите партии и коалиции.

Владислав Горанов смята, че единственият начин това да се поправи е чрез промяна в закона.

"Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.

На въпрос дали това му се струва честно, финансовият министър заяви, че "честно е класово понятие, законодателството дава правила" и ако законодателят иска наистина да дава по 11 лева на глас, трябва да прецизира закона.

Припомняме, че разследване на телевизионното предаване "Шоуто на Слави" показа, че след последните избори партиите, спечелили над 1% от гласовете, са си разпределили не по 11 лева, както е записано в Изборния закон, а по 13,23 лв. Общо това прави над 6 милиона лева щета за хазната.  По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разподерил проверка на скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като не може точно 11лв, да бяха взели по-малко, защо трябва да е в ущърб на данъкоплатеца?
5
1
 
29
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
нека този червенобузест тарикат да не се оправдава с народното събрание. Ѝзвестно е, че в момента депутати от неговат апартия са нещо като мажоретки на повикване на главния вожд и нямат право на самостоятелно мислене и мнение, пък какво остава сами да решат да изменят закони. Този закон са си го направили те /разбирай Боко/ и те да се оправят как да го променят. А той лично да вземе да обясни на кой да звънна, че и аз искам да живея 5-6 год. на аванта в жилище 300-400м2 в София
4
1
 
42
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Виновен съм господин Горанов.Аз/НАРОДА/, умишлено така направих закона.Вие нямате никаква вина ВАШТА МАЙ.........
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Опорките" на виновните:"Никой не е безгрешен""Който е безгрешен, първи да хвърли камъка и да върне парите""Само който не работи, той не греши""Пропуски в законодателството"
2
1
 
43
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Питат счетоводител, икономист и юрист колко прави 2+2. Счетоводителят отговорил кратко и ясно 4. Икономистът отговорил вероятно прави 4, но зависи от икономическата обстановка, а юристът седнал, запалил цигара отворил два, три закона и след пет минути отговорил "А вие колко искате да прави ?". Ето това е истината за всички закони в България, включително и този !
1
0
 
45
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Аха, значи дори да не гласувам за Баце, парите от гласа ми пак отиват при него.