ЮНЕСКО подкрепя идеята за институт с апаратура от ЦЕРН у нас

Одри Азуле е на официално посещение по покана на президента Румен Радев
Обновена: 23 май 2019 21:04 | 23 май 2019 20:30, Анисия Иванова
12
ЮНЕСКО подкрепя идеята за институт с апаратура от ЦЕРН у нас
Снимка: Президентството

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН. Това стана ясно на среща на "Дондуков“ 2 между президента Румен Радев и генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ Одри Азуле.

Азуле е на официално посещение в България по покана на държавния глава за участие в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата на Президента.

България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО за постигане на консенсус по отношение на програмите на организацията, провежданите реформи, както и за преодоляване на финансовите затруднения, свързани с нейния бюджет, заяви Радев.

Той подчерта, че като страна с богато културно и историческо наследство, задълбочаването на сътрудничеството на България с ЮНЕСКО е наш приоритет. "България е страна, допринесла за развитието на европейската цивилизация, и работи за изграждането на мирен свят, основан на сътрудничество и преодоляване на етнически, религиозни и расови различия“, заяви президентът.

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН, който да се фокусира върху научни и медицински изследвания и лечение на онкологични заболявания, заяви на срещата генералният директор на ЮНЕСКО. Идеята за създаването на такъв център у нас беше представена от президента Румен Радев още при първата му среща с Одри Азуле в Париж през 2017 г.

"Не става въпрос само за развитието на наука у нас, говорим за научна свързаност в региона, за възможността наши млади специалисти да работят със световноизвестни учени, за създаването на център, който да предотврати отлива на млади хора от нашия регион и който ще има голям социален ефект“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев регионалният център ще има положителен ефект и в сферата на здравеопазването, като вече е осигурено начално финансиране за неговото изграждане. "Силно се надявам, че българското правителство ще подкрепи проекта“, добави държавният глава.

"Благодаря, че ме поканихте да присъствам на този важен, богат и светъл празник, който се вписва в духа на ЮНЕСКО. Каква по-добра идея от тази да съм тук на 24 май, за да честваме азбуката, културата, креативността, младите хора. Това е много важен празник за всички българи. Затова за мен е голяма чест да имам удоволствието да го споделя утре с вас“, заяви Одри Азуле.

Тя оцени високо подкрепата на България в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и приноса на страната ни за модернизирането на организацията. "Това ни дава възможност да осигурим спокойна, но и амбициозна рамка за нашата работа, защото много предизвикателства не могат да бъдат разрешени без култура, без наука“, заяви Одри Азуле и открои усилията на ЮНЕСКО за опазване на културното многообразие и на световното културно наследство, особено в региони, обхванати от кризи и войни.

По време на срещата бяха обсъдени и редица въпроси, свързани с дигитализацията на културното наследство, развитието на устойчив културен туризъм, i опазване на биоразнообразието в България, и други.

По-рано днес генералният директор на ЮНЕСКО изнесе в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ лекция на тема: "ЮНЕСКО и предизвикателствата на 21-ви век".

Утре държавният глава и генералният директор на ЮНЕСКО ще участват в празничната програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦЕРН все някъде трябва да си изхвърлят бракуваните радиоактивни отпадъци, пардон,
"апарати".
11
0
 
1
 
! Отговори
следва оплакване преди 1 месец
Устойчиви технологии с-у устойчив асвалт

като се съкрати "устойчив" става

и технологии с-у асвалт!!!!

Па че да гъ клецат Боце у къзецо

Очаква се устойчив реж срещу устойчивите технологии и най веке из от Банкяъ
10
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Този "Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН" на Радев да не последва съдбата на София Тех-Парка на ***-Велики, а?
9
0
 
3
 
! Отговори
Панайот преди 1 месец
Думата е м.лф, хахаха.
8
0
 
3
 
! Отговори
socialen преди 1 месец
Тиквочите от ПП ГЕРП ще откраднат апаратурата.
7
0
 
3
 
! Отговори
Панайот преди 1 месец
Абе, от кога "***" е нецензурна дума? Днесаджийте, вие сте гении на нашето време.
6
0
 
3
 
! Отговори
Панайот преди 1 месец
Тая Азуле не е лош ***. Не е точно мой тип, но има едно такова п.рв.рзно излъчване. И с това набиващо се на очи носле, кал само ще му се опира връхчето докато прави... Айде, че много се разписах, имам още 10 мин. от почивката, знам вече за какво ще ги употребя.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много обичам официални посещения с официални заявления при които с две ръце и три крака се подкрепят идеи, които след завършване на посещението веднага са забравени и от двете страни. ДА пишете и за другите безмислици, които официално са надрънкали с идеята за протокол на официално посещение. За какво всъщност са се срещали ще си остане тайна или ще разберем по втория начин както винаги става.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами всеки който стъпи тука се държи с нас като с държава като от третия свят. Като отидеш в такава държава даваш обещание, че ще помогнеш с нещо, ще дариш, ще услужиш защото виждаш колко бедни и изостанали са. Та и тука така, който стъпи винаги обещава по нещо.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И другарката азуле има голям поялник. По наследство.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най смешния човек в България .
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев да внимава като се обръща да не удари някой с поялника си.