Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е 1,3%
23 май 2019 13:05,
68
Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около една четвърт от избирателите (22%) съобщават, че в тяхното населено място има системи за купуване на гласове или принуда върху избирателите. Всеки осми избирател (12%) споделя, че той лично е получил предложение за пари или е бил принуждаван.

Част от избирателите (14 %) пък са склонни да откликнат на "пазарното" търсене и да продадат своя глас за 50 лв.

Това показват данните на изследване, проведено от агенция "Медиана" в периода  17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Още по темата
Социолозите отбелязват, че дни преди евроизборите резултатът от вота остава неясен. Разликата между двете противостоящи си партии ГЕРБ и БСП е 1,3 % в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка.

Освен малката разлика, изследването регистрира пълно включване на всички "тайни" механизми за въздействие върху избирателите – купуване на гласове, принуден, корпоративен вот.

Може да се прогнозира и значително по-висока от традиционната за евроизбори избирателна активност. И двете основни политически сили ясно заявиха, че въпросът не е кой ще изпратим в Брюксел. Въпросът е за властта, посочват от "Медиана".

По този начин тези донякъде символични избори се превърнаха в особено важни както за опасяващите се от промяна и възмездие, така и за желаещите същото. Можем да очакваме около 2,5 – 2,7 млн. избиратели пред изборните урни. 

Желаещите правителството да си отиде предсрочно вече надвишават тези, които искат то да изкара целия си мандат (34 % срещу 32 %). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този процес, а загуба със сигурност ще създаде среда за скорошни предсрочни избори.

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – ГЕРБ /31,1%/ БСП /29,8/ и ДПС /11,4/.

Още две партии са близо до изборната бариера (5,89 %) – ВМРО и Воля. Следват ги "Коалиция за България" (3,6%); Атака (3,5%); "Патриоти за Валери Симеонов" и "Демократична България (с по 2,6%).

Изследването е проведено от агенция "Медиана" в периода  17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Последни данни от изследване,БСП води с 3,8% пред герб.
8
1
 
7
 
! Отговори
ЦЯЛ ЖИВОТ ГЛАСУВАМ преди 4 години
и 20 лв не съм взел . Казал Ц-я барон което ми напомня вица за МЕСАРЯ, дето цял живот нито веднъж не му се паднал кокал в чинията
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !?!....От 20 години нито на мен, нито на мои познати.....++++++++++++++++Да бе да ти да не живееш на покрива ....?
6
2
 
11
 
! Отговори
С ПРЪСТОВ СКЕНЕР преди 4 години
трябва да се гласува и МНОООГО сериозна защита от разни там ЦЕЦОМОБИЛИ и хакерчета на щат в АМБАСАДАТА
5
1
 
13
 
! Отговори
УЖ ЕЛЕКТРОННО преди 4 години
пък печатат пак бюлетини. ЦЕЦО се скри, сигурно плете връзките за чувалите
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата демокрация отдавна е ромско пенсионерска.
3
0
 
10
 
! Отговори
ОТ МАХАЛАТА преди 4 години
Баце, КОЛКО даваш тоя път!
2
5
 
9
 
! Отговори
!?! преди 4 години
От 20 години нито на мен, нито на мои познати са предлагали пари или някой ни е принуждавал да гласувам за дадена партия. Кви са тия глупости? Явно в ромлянските гета сте провеждали въпросното "проучване". Тая схема само при тях минава. Другите са достатъчно прости да гласуват и без пари.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЕМ НА КОИ ПРЕДЛАГАТ ПАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НА БЪЛГАРИ НЕ ПРЕДЛАГАТ !