МС се поправи: Взимат от партийните субсидии 6,5 млн. лв.

Фиксират твърдо сумата 11 лв. на спечелен глас
Обновена: 27 май 2019 11:03 | 27 май 2019 11:03, Камелия Цветанова
20
МС се поправи: Взимат от партийните субсидии 6,5 млн. лв.
Снимка: Dnes.bg, архив

След като стана ясно, че партиите са получавали реално по 13,20 лв. държавна субсидия на спечелен глас на изборите, вместо записаните в закона 11 лева, правителството реши неприсъствено да предложи поправка в Закона за политическите партии, с която да ореже част от парите.

Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години, съобщиха от правителствената информационна служба.

За какво отиват субсидиите? За лукса на партийни функционери

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2016/12/06/za-kakvo-otivat-subsidiite-za-luksa-na-partiini-funkcioneri.324635
 

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас.

При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева, обясняват от кабинета.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева.

Заради субсидиите главният прокурор Сотир Цацаров вече разпореди проверка.

Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Оказа се, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. глас.

Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обясни, че законодателството сега позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители.

"Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
жиго... преди 4 години
Докато се самоцензорирате и триете " РАЗПНИ ГО " , ще има само " ОСАННА " !!! Не може остра критика да ги жигосва, Може само блага критика,която звучи като опрощение.!!! " Страх лозе пази ", че гроздето кисело ще го ручаме оти нема друго и ще си мърморим благо'благо да ги не ядосаме.Значи не критика,а мнение да не ьагубите благоволение.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За таквиз субсидии от държавното управление към партиите Енгелс не е изчислявал като представител на постепенната постоянна промяна в държавното устройство за осъществяване на революционната промяна на държавното управление с развиващите се производствени отношения с предобитите оръдия на труда и последващите от туй отношения към ресурсите от субектите в идейно отношение между тях,нито Ленин е писал декрет за таквиз субсидии като представител на бързата изведнъж с революционна настройка промяна.
17
0
 
6
 
! Отговори
попа от разград преди 4 години
взимат или вземат...
16
1
 
5
 
! Отговори
Да бъдем обективни преди 4 години
До СРАМ!Той обеща да внесе предложение в парламента. Не е обещал, че ще ги намали.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,та. Нали и до сега.,бяха по 11 лв ?!!!Какво са изменили ?! А,онези 6,5 М ,които са били раздадени ....няма проблем за тях !Пито -платено !Няма виновни ,няма и пари !Работата в наред :)))))
14
0
 
10
 
! Отговори
Добре, че беше преди 4 години
шоуто на слави, иначе така щеше да си остане и замине
13
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 4 години
А имало ли е надвзети субсидии през изминалите 10 години? И ако "Да", защото не се върнат?Върнатите пари ще инвестират ли в модерна техника за здравеопазването или ще се положат като асфалт или кошчета за ***, чрез които ще се "усвоят" от правилните хора?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирателната активност трябва да падне до 10 процента. Стигат им толкова избиратели.
11
0
 
16
 
! Отговори
СРАМ! преди 4 години
Про ноември Борисов се закле в Шоуто на Слави да намали парите до 1 лев за глас.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А можеше да фиксират твърдо сумата на лев или по-малко А !?
9
0
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Както винаги при герб всичко е мъгла но като се проясни остават апартаменти!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На следващите избори трябва да се гласува така: 6 души за ГЕРБ, 5 души за БСП, 3 за ДПС. И нека вземат субсидия по 11 лева на глас. 154 лева субсидия общо.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не гласувам заради субсидиите.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуваш си закон, с който бъркаш в бюджета и си вземаш колкото искаш и после казваш "ама той законът е такъв". По герберски хитро, а? Това е като да си раздаваш две заплати - една като депутат, друга като партиен лидер (и двете от джоба на данъкоплатеца), плюс маса други добавки и после да разправяш как апартамента с асансьора е купен със съвсем законни доходи.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закона така казвал. А тоя закон природен закон ли е, като гравитацията, не може да се промени от никаква сила?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че в Германия раздават по 50 цента на глас, а в Швейцария въобще няма субсидии, нашите юнаци се ползват от пълна държавна издръжка, която наричат субсидии. Политик да си в тая ска.пана държава.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законът бил разписан така, че партиите си разпределяли една сума и в крайна сметка получавали повече. Значи виновен е закона. А кой е написал закона по такъв начин, разбира се, няма да коментираме.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политическа наглост - след референдум, на който хората искаха партийните субсидии да отпаднат и след скандал за парите, които са си раздавали незаконно, хубавците склониха да вземат това, което са си гласували в закона. Голям жест!
1
4
 
9
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Очаквам, че Радев ще наложи вето