Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?

Обсъжда и изграждането на т.нар. зелени коридори
3 юни 2019 16:10,
95
Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?
Снимка: БулФото

Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление? Тези надежди изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишния отчет на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/.

По думите му, електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата.

Още по темата

Според министъра, темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, защото почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха.

"Електропревозът е едно от решенията, които предстои да видим как действат през следващите години", коментира той.

Според него в тази посока дейността на Националния доверителен екофонд е изключително навременна и в крак с неща, които прави министерството.

Димов изтъкна, че в момента се водят разговори със страните от т.нар. Вишеградска четворка за възможността да се активизира по-голям ресурс от страна на Еврокомисията, за да бъде стимулирано и изграждането на необходимата инфраструктура, включително и "зелени коридори", които да свързват не само град с град, но и държава с държава.

"Такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция", категоричен е министърът.

Иначе Нено Димов напомни, че само преди няколко седмици МОСВ е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми.

"По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини. Очаквам през юни те да представят своите проекти и в рамките на тази календарна година да бъдат сключени договорите", каза още той.

Според него този финансов ресурс ще даде изключително мощен тласък към електрификацията на градския транспорт.

Според данните от отчета за 2018 г. в НДЕФ са изпълнени инвестиционни проекти на обща стойност над 5,5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
fake news преди 4 години
превод: повод за нови такси! зелени коридори, субсидии, пари за избори... ееееей колко може да доиш тази крава наречена българин. америка седи и се чуди как да ни направи щат. целия им дълк ще платим само за един мандат!
88
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 години
"Държавата" е фикция, тя не решава нищо. Ако имахме свестни политици, нямаше да искат да субсидират закупуването на ел. автомобили от някъде си, а щяха да стимулират производството на евтини такива в България. Имаме огромен ресурс в банките, може да се направи акционерно дружество със възможност който иска да вложи пари, гарантирани от държавата и да получи след време автомобил с отстъпка. Доколкото знам в Русе ентусиасти разработват такъв.
87
2
 
6
 
! Отговори
Нено Димофф преди 4 години
Моя хал е добър...защо да се кахъря за прошлеците???
86
1
 
6
 
! Отговори
6504 преди 4 години
Чудесна идея! Хората със стари, износени и неекологични коли да получат от държаата електричедки автомобил е наистина добро превдложение! Така ще са реши тежък екологичен и социален пробле.... Или министърът е изнамерил нов начин да облагодетелства богати приближени? ЕЕЕЕХ!
85
2
 
7
 
! Отговори
Този извънземен ли е преди 4 години
Не вижда ли хала на държавата, за електромобили си мечтае!? Не можем трошките на запада да купуваме, а те пак за богаташите мислят. С народни пари искат и автомобили да купят на олигарсите, а народа да ду.ха мизерията.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото България не е производител на електромобили и по този начин ще стане спонсор на задграничен производител. По отношение на инфраструктура, като зарядни станции подпомагането е добра идея.
83
1
 
6
 
! Отговори
BatBulgar преди 4 години
Ами ако подпомага, Нено Димов и плащането на тока за тези ,,електро-мобили" - няма проблем. Иначе е добра идеята, само дето е без кръчмар сметката.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е нагъл. Предлага да се подпомагат финансово богатите. И се прави на ударен. Още един за затвора.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приближаваме се към комунизма. Едни ще подпомагат други. А другите ще си карат кефа за сметка на другите. У нас от общия кюп се раздава, а на тоя, а на оня, на който заплаче. Така не става. В нормалните общества собствениците се грижат за държавността, а не да се чака на помощите от така наречената държава майка, която набира средства от поданиците си и главнокомандващия си дава благословията, а на вас, а на тях, само мир да е. Дай да ви санираме жилищата, ето ви и елетромобили. Ето ви храна.
80
0
 
12
 
! Отговори
. преди 4 години
1. Тези помощи са насочени към богатите, защото обикновените хора нямат пари да си купят такива коли, дори като се приспадне "помощта".2. Тези т.нар. "помощи" в цял свят се използват за надуване на цените на електромобилите, т.е. помощите са прикрито държавно финансиране на производителите и вносителите на електромобили.3. Без необходимото чисто производство на електроенергия ползата от електромобилите значително намалява.Ако не бяха затворили 4 реактора на АЕЦ-а, щеше да има смисъл.
79
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Някой се готви да внася електромобили,значи трябва задължително населението да бъде "подпомогнато",за да ги купува.Убавци крадливи и алчни..
78
2
 
13
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 4 години
Даже знам на кого ще помогне държавата да си купят Ферари с електрозадвижване - депутати, министри и социално слаби съдии, кметове и общинари.Като къщите за 1 гост които депутатите си построиха с европейски пари.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скутери и надуваеми лодки трябват.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, то тротоари няма, а Нено сънува!
75
5
 
7
 
! Отговори
Dido преди 4 години
Защото докато ТЕЦовете бълват отровни газове, а АЕЦ Козлодуй ядрени отпадаци, няма никакъв смисъл от електрически коли!!!!! Напротив, ще влошите нещата! Направете техническите прегледи като хората, субсидирайте поставянето на катализатори и DPF филтри на съществуващия автопарк, гарантирайте качеството на горивата! Ще има 10000 пъти по добър ефект за природата и хората в БГ от колкото ел. коли!!!!
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този лакей на олигархията пак ли го върнаха за министър ?
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първо завряния зет Иван Костов-Григоров ли ще подпомогне?
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън дрън париДрън дрън дрън париКакто и да го представят и украсяват накрая да усвоим едни пари.А защо, това ли е най належащото, какви ще са последствията, няма значение, а и капацитет умствен няма, щото не го пише във Винету.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Субсидирането за закупуване на скъпи автомобили, каквито в момента са електтрическите, има смисъл само там, където масово населението е с високи доходи (Норвегия), и където е изградена солидна инфраструктура за тези автомобили. В държава като нашата, субсидията би означавала, че данъкоплатеца помага на малцината, които могат да си позволят тези автомобили, за да повишим продажбите им с едни 100 броя годишно...т.е това си е данък електричка. По-добре тези субсидии да се дадат за велоалеи.
70
3
 
1
 
! Отговори
НОВИНА преди 4 години
Нено изостава - В Париж забраниха от днес ел.МПС в Центъра .Преди малко го казаха в Новините в БТВ