Сметната палата подхвана партиите за надвзетите субсидии

Тръгва одит, който да провери как да отпускани парите
17
Сметната палата подхвана партиите за надвзетите субсидии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сметната палата започна одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2018 година, при който ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии.

Още по темата
Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховна административна прокуратура, съобщиха от Сметната палата.

След приключване на одита, Народното събрание, Прокуратурата и обществеността ще бъдат уведомени за резултатите от него и той ще бъде публикуван на интернет страницата на Сметната палата.

По - рано от прокуратурата съобщиха, че на петте парламентарно представени политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии.

Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/05/27/ms-se-popravi-vzimat-ot-partiinite-subsidii-6-5-mln-lv.411545
 

Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/05/27/ms-se-popravi-vzimat-ot-partiinite-subsidii-6-5-mln-lv.411545
 

За да гарантира, че такива неправомерни действия ще бъдат избеганти в бъдеще, ВАП е наредила на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните.

Правителството вече внесе в парламента поправки в Закона за политическите партии, с които да се орежат част от получените субсидии.

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години.

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева, мотивираха се от МС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
МАКПРЕС преди 4 години
СМЕШНАТА ПАЛАТКА e най-сериозната институция в онова което е останало от държавност! Каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари! Тази институция за 30 години така или иначе не я оправиха ... понеже ... а преди 09.09.44 г. е била съд, имало е главен прокурор в нея и после ... да видим дали некой си на др. Домусчиев и котараците финансист ще бара в кацата ... с катрана. А Баце ще може да ни раздава милиони, да ни асфалтира, да ни прави на будали, нали е Буда и изповядва будизъм.
13
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Сметната палата до Димитровската конституция е била със съд! И няма разни безобразни, а сега Ментата и въобще ментите след 10.11.89 г. я "възстановиха" с петилетка закъснение като беззъбо куче, което даже не лае! Нали трябваше да има приватизация, концесии, държавен дълг ... F-16 БЛОК 70 ... пък и за мамин Ваньо и с-ие и всички останали гербави, айдуци и бастуни ... от софрата. Само не питайте КОЙ плаща сметката ... както винаги ... иначе точно в Сметната палата е заровено кучето на прехода!
12
0
 
3
 
! Отговори
Mi6osp преди 4 години
Хъм, как ли се надвзимат пари от бюджета без подпис на финансов министър???
11
0
 
4
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
След референдума на Слави банкянският лъжец обяви на всеослушание, че ще направи субсидиите по левче на глас.Нещо много бързо забрави, а!?Впрочем излъга и за друго - че НС в десетдневен срок ще разгледа резултата от референдума.Естествено, нищо подобно не се случи. Както обикновено, БХ ни качи на джанката и ни вързА със зелени ластуни...
10
1
 
8
 
! Отговори
за зелника преди 4 години
"Не е луд който яде зелника. Луд е този който му го дава"Погнали партиите.Първо да погант некадърния министър на финансите и неграмотната председателка на бюджетна ко исия МенТа Стоянова.Те са престъпниците.А пък партиите да върнат парите.Но така е при ГЕРБ.Не гонят Банов, че организра престъпление по служба, а гонят този дето е показал престъплението.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата стъпка ще бъде да направят закон,с които да си увеличат субсидиите. Приемането ще мине между другите,както си приемат увеличение на заплата, нови лимузини...и подобни....И в един "прекрасен" ден ще разберем,че сме изработени отново,ще има малко шум, недоволство,но както всичко в БГ-за 2-3 дни и ще отихне
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По интересното е какво правиха институциите преди Слави да им каже че има огромна кражба. За какво храним стотици хиляди лежача които незнаят за какво им даваме хилядарките. За спане и кафе ли.
7
0
 
6
 
! Отговори
фатмак преди 4 години
А ИНАЧЕ,ПЛЮЕМ,ПО СЛАВИ.СЕРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРБЕЗ.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А досега що спаха? Нали уж извършва финансов контрол върху дейността на политическите партии и той е постоянен и независим! Що трябваше едно тв предаване да разрине мравуняка, за да се установи с почуда от всички, в това число и от задължените по закон, че имало нещо гнило в Дания?
5
1
 
2
 
! Отговори
Йокин преди 4 години
Не,лев,а0,50ст,щото,другарите,щяа,да оправят,палажението,а ранше,фасуль чорба,стоит0,02ст.
4
0
 
7
 
! Отговори
Страх ги е преди 4 години
Субсидиите за партиите трябва да се решат на референдум. А сега политиците напук на народа са си определили високи субсидии, а и те не им стигат.Нека избирателите да определят колко пари се полагат за избраните от него.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Цвъ Цвъ ще върне ли откраднатите от народа пари, с които си напазарува апартаменти?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщане на парите с лихва.Субсидия от 1лв е предостатъчна.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния театър за пред материала.Нали всичко си командва от собственика на ГЕРБ и Държавата.В България от 10 години няма работещи институции и това го знае всеки.