БСП пак подхвана пенсиите, ДДС-то... ГЕРБ: Не е сериозно все едно и също!

Нинова отговори хапливо на премиера Борисов
5 юни 2019 12:29,
220
БСП пак подхвана пенсиите, ДДС-то... ГЕРБ: Не е сериозно все едно и също!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След връщането си в парламента след 3-месечен бойкот БСП отново внася законопроекти, с които да бори бедността и неравенството. Червените предлагат намаляване на ДДС-то на храните, данъчни облекчения за млади семейства, преизчисляване на пенсиите и увеличение на енергийните помощи.

Соцлидерката Корнелия Нинова отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който вчера посочи, че икономическите показатели са добри, но "надпреварата на политическите партии за това дадено нещо да бъде безплатно, ще доведе до тежък катаклизъм". Безплатното за едни, означава по-високи данъци за други, обясни премиерът.

"Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Методиев Борисов, че социалистите обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови", скочи Нинова.

Тя даде примери с други европейски държави, в които има диференцирано ДДС за храни, лекарства, безплатно здравеопазване и детски градини.

"Евроизборите минаха, но е хубаво премиерът да се поучи от европейските практики. Кога точно Меркел стана социалист популист, тъй като в Германия има диференцирано ДДС на храни и книги. Така е и в Австрия. Меркел въведе безплатни детски градини, в Гърция има безплатно образование за студенти", продължи с примерите Нинова.

Затова червената шефка призова колегите си в парламента за разумен разговор за законопроектите на левицата.

"Да оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но ние като разумни хора да намерим решението на тези проблеми - демографската криза, доходите и неравенството", призова Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че не е сериозно през 4 месеца да се предлагат едни и същи законопроекти. Все пак той посочи, че ако този път текстовете са прецизирани, от ГЕРБ са склонни да  ги обсъдят.

"Предложението за намаляване на ДДС-то на хляба сме го отхвърляли. Тогава нямаше гаранция, че цената на хляба ще падне. Имаше гаранции, че производителите могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък. Това е стимул за бизнеса, а не за хората, които купуват хляб. Второ - кой хляб?! Този, който е от 1 лв., 3 лв. или 5 лв. Ако те са си помислили за тези неща, ние сме склонни да разглеждаме всяко предложение, да взимаме решения, които трябва да са от полза за всички", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Чисто политически да се предлага едно и също нещо през 4 месеца, не е сериозна политика. Не е въпросът само "Давайте на даваме", а трябва да кажем и откъде ги взимаме", отсече Биков.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че темата за преизчисляването на пенсиите заслужава внимание, тъй като в момента нито един пенсионер не е доволен.

"Всички пенсионери, тези които получават минимална, максимална или средна пенсии, не са доволни от сегашния размер. Друг е въпросът дали възможностите на бюджета позволяват това. Такава мярка би могла да се извърши, но са необходими 600-700 млн. годишно. Тази мярка е справедлива, но изисква сериозен финансов ресурс", каза той.

Адемов подчерта и че БСП също са се заразили от идеята на ДПС за намаляването на ДДС-то на хляба, но настоя, че трябва да има гаранции, че цената наистина ще се понижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След контрареволюционния метеж през 1989 година окупаторите от запад и техните десни шпиони тук ЛИКВИДИРАХА българската конкурентноспособност, защото западните заводи щяха да фалират. Бяха унищожени заводите 12 броя на Балканкар за електрокари и мотокари, а швейцарското производствено оборудване бе продадено за без пари на Канада. Нашата продукция щеше да фалира канадци и американци и да залее световния пазар. ЗАТОВА СМЕ БЕДНИ ЗАРАДИ МРЪ СОВЕТЕ ОТ ЗАПАД
190
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стана дума за цени:Кога в Бъгария ще бъдат разбити частните монополи, създадени от държавата?В САЩ действа специално АНТИ-ТРЪСТ законодателство за разбиване на монополисти.Кога в България ще се поучим от опита на САЩ, че когато имаш един монополист, тоест нулева конкуренция, пазарните механизми не работят. Държавата трябва да се намеси, защото частният монополист действа противно на принципите на пазарната икономика и затлачва цялата сфера в която е окупирал.
189
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко това което искат другарите сега да се направи, що не го направиха до като бяха на власт?
188
3
 
7
 
! Отговори
Бесипету преди 4 години
Кога са в опозиция обещават евтин хлябКога са на власт хляб нямаЩото изнасят зърнотоАре писта
187
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой не знае какво да прави с парите си, да викне Нинова !
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившата телевизия "НОВА" сега се нарича ДОМУС ТВ
185
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинчурите от ГЕРБ нарочно държат народа в бедност.
184
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Я па ти..Видях го по телевизия "нова"сега собственик и е др.свинаров,това предаване беше преди 1 година ,показаха точно къде се събират,даже жената,която се престраши,да се покаже пред камерата,каза че е проектирала електричеството на НДК,през 1984година.
183
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Дайте да дадем,питам те в герб-комунисти,само капиталистически,милионери,ли членуват.
182
5
 
10
 
! Отговори
Дайте да дадем преди 4 години
Хора гласувайте за бесепето - партията на социалните милионери. Всички във висшия съвет на бесепето са милионери и те ще ви направят също милионери - като по жанвиденово време - заплати по 9 долара , един хляб 2000 лева
181
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До 1 167 Къде ги видя тези доктори , професори и инженери , дето бъркали по кофите ?То бива , бива , ама това твоето на нищо не прилича. Психично болен си.
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овцете ще се вържат на уловката....
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, ама това верно ли е ? Не е ли късно за това, добра въдица......
178
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крибаджията Лудогорски купи нова тв.Сега готвят и би ти ви то.Шиши държи медиите.Да живей живей труда!
177
1
 
11
 
! Отговори
уряя преди 4 години
Да си говорим по-добре за срещата на олигарсите -криб,с мутрите-герп.Комунистите обичат чуждите пари,а бойковистите обичат своите,след като чуждите са били изпрани с веро.
176
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който им се връзва на тия Бесни Стари Пенсии е нискоинтелигентен и не знае азбуката.
175
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Венецуела бензина бил почти безплатен, но го нямало. Мъдуро се грижел за народа, като му раздавал продукти от първа необходимост,ама нямало и в магазина нищо нямало освен продавачи. Каквото може да Ви обещае Корна и Мъдуро не може да Ви го даде, освен себе си, натюр.
174
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 173А, има още какво да се измисли.Слагат ти на зад-ика брояч и плащаш такса пръд-я за замърсяване на въздуха....
173
6
 
9
 
! Отговори
168 преди 4 години
Комунистите нямат друг полезен ход освен демагогията, иначе няма да се водят лява партия-разбира се само на хартия и думи.Ако загубят тази си привилегия да демагогстват, ще загубят намаляващия им електорат по простата причина ,че казаното и писаното много скоро се забравя от късата памет на поддръжниците им .
172
0
 
2
 
! Отговори
Гозо преди 4 години
До ЗозоТака е ,наборе...