Скандалните партийни субсидии – кой е виновен и защо?

Партиите знаели, но си мълчали, обществото - преглъща
5 юни 2019 10:15, Петя Славова
59

Нов скандал с партийните субсидии. Само за миналата година партиите и коалициите в Народното събрание са получили общо над 38 милиона лева от финансовото ведомство като вместо по 11 лв. за реален глас, както е разписано в Закона за държавния бюджет за 2018 г., те получават по 13.23 лв., ощетявайки бюджета с 6.52 милиона лева. Прокуратурата на свой ред обяви, че надвзетите субсидии от партиите са незаконни.

В студиото на "България сутрин" икономистът проф. Гарабед Минасян и политологът Стойчо Стойчев коментираха, че всички партии са знаели, че получават повече средства от държавния бюджет, но са си мълчали и не са отваряли темата. По думите им всички са виновни, виновни са и техните ръководства.

"Партиите са разбрали, че трябва да получават по-малко, отколкото са траншовете. Държавната субсидия се превежда на тримесечие от Министерството на финансите и тези партии, които към момента получават държавна субсидия, може да им бъде удържано от следващите траншнове, това което дължат на държавния бюджет", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR. Той обаче допълни, че всичко това може да стане с промяна в закона. По думите му, вина трябва да се търси от всички политически партии, които получават държавна субсидия.

Проф. Гарабед Минасян също обясни, че не е възможно партиите да не са разбрали за по-голямата сума пари. "Всички си правим сметки какво получаваме", каза той. Минасян е на мнение, че "безобразие" е най-мекото определение за този скандал. "Справедливо е да се изисква тези пари да се върнат. Дори да са дарени, това няма значение, защото тези пари са получени незаконно. Ако получавам надбавка върху заплатата незаконно и го установят след 2 години, ще ме задължат да ги върна", коментира още Минасян. Той допълни, че хората плащат данъци, а партиите си позволяват своеволия и по този начин се губи доверието.

Необходима е промяна в закона, за да се върнат парите от партиите, които вече не съществуват, коментират още специалистите.

А връщането на парите зависи до голяма степен от общественото мнение:  "По какъв начин обществото ще възприеме това нещо и ще го преглътне. Често се случва да се приказва и след това да се забравя, тогава ще се покрие", посочи икономистът пред Bulgaria ON AIR.

"Към момента политическите партии не са демонстрирали голяма воля нито да си намаляват субсидията, нито пък заплатите в парламента, освен в крайни и популистки акции, когато се заговори от опозицията. В повечето случаи политическата класа гледа да не се говори по тези проблеми, за да не се вдига много шум и да не се виждат реалните разходи, които държавата прави за издръжката на политическите партии.", категоричен беше Стойчо Стойчев. Той уточни, че парите се харчат по усмотрение на партиите и е публична тайна, че малките партии могат да издържат партийния си лидер и да му гарантират стандарт на живот.

Проф. Минасян и Стойчо Стойчев допълниха още, че връщането на парите ще бъде справедливо и трябва да се случи, но и зададоха много въпроси. Сред тях са защо никой от Министерството на финансите не е реагирал толкова години, къде е била прокуратурата и защо проверки започват едва, след като информацията се изнася от "Шоуто на Слави".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да върнат парите с лихвите. Както ние простите граждани плащаме лихви за всичко.
57
1
 
1
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Не може да няма виновни,Путин е виновен за тези пари.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корни, къде е да даде обяснение? Голям стожер на правдата и прозрачността се изкара в последно време. Къде е сега? ББ си го знаем, че прибира в джоба, но тая нали беше надеждата на България. Къде е сега, пак питам?
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Да не забравяме, че законите ги приемат тези, които в случая се облагодетелстват.
54
4
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 4 години
Защото няма облагодетелстване. Вземете да ги чете тия закони, особено в частта за добросъвестно получаване, па макар и без основание. Партиите не са виновни, че са получили, те не са написали "дайте ни 10 милиона", а някой друг, без да се интересува от собствената си работа, е сметнал и превел грешно. Че не си е направил и труда да си провери грешката - ей тоя е виновен. А промени в закона НЕ СА НЕОБХОДИМИ - парите се вземат обратно директно като неоснователно получени.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-нормално е да се върнат в троен размер, заради премълчаването, което е престъпление в особено голми размери!!!
52
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Ако една домакинка на училище похарчи 1400 лв. незаконно ще я разкатаят. Ако една касиерка даде незаконно на някой 14 хил. лева - в затвора ще я вкарат.Ако Владимир Горанов - Голямата глава която не се усмихва освен на Пеевски и Киро Гела преведе 14 милиона незаконно - проблем за него няма.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е нарушен закона и има облагодетелстване в особено големи размери, защо прокуратурата не повдига обвинение на виновните?
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това със субсидиите работи, трябва да почнем да раздаваме субсидии и на джебчиите, за да не крадат. Един джебчия, като са му задоволени всички нужди, няма да краде.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Какво казва законът?Законът казва това, което са гласували политиците. Така че няма как да се скрият зад закона, каквото и да казва той, нали тоя закон те са го сътворили.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията и зависимостите не се лекуват с раздаване на субсидии, а с прилагането на законите, със съд и затвор за корумпираните политици. Това как субсидиите щели да попречат на политиците да не попадат в зависимости, е смехотворно.
47
0
 
9
 
! Отговори
Какво казва законът? преди 4 години
Закон за бюджета: Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2019 г. е 11 лв.Закон за партиите: Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове ОТ ПАРТИИТЕ И КОАЛИЦИИТЕ на последните парламентарни избори...Горанов брои незаконно и гласовете "Не подкрепям никого".
46
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Баба Гицка, дедо Шишарко, чичо Страхил и леля Пенка тия работи не ги вълнуват.Щом не им взимат от пенсията всичко си е наред.За *** народ тия управленци са идеални. ББорисов му е идеалния пъдар и овчар.
45
0
 
10
 
! Отговори
Що за въпрос? преди 4 години
Отговорът е от ясен , по-ясен . Има Министерсрство на финансите, начело с министър, които разпределят парите.
44
0
 
9
 
! Отговори
сара преди 4 години
това с партиите е ясно. Дали им , взели го. А тези дето давали защо давали по толкова ???
43
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българина не ще революции. От как се изобрети кебапчето от пилешки клюнове, найлоновата бира от 2л., сиренето без мляко и нов внос-колите от Италия. Българина е сит и доволен.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави посяга срещу фундамента на българската политическа стабилност - келепира.
41
0
 
17
 
! Отговори
Край преди 4 години
Слави може да е всякакъв но отвори очите на много хора. Той неговата мисия си я изпълни. Стоя сам на дъжда след референдума.НИЕ? Къде сме ние?
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са докопали кокала и доброволно няма да го пуснат.
39
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Не вдянахте ли че "партиите" всъщност са 4-5 шайки които са заграбили представителството на българския народ и са узурпирали властта за да паразитират върху него.България може да се промени само със забрана на сегашните партии и чисто мажоритарни избори.