1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене поправките в Закона за бюджета
Обновена: 6 юни 2019 14:41 | 6 юни 2019 14:40,
100
1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. Това прие на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с поправки в Закона за държавния бюджет. Управляващите подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

До спешните поправки се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин в кулоарите на парламента предложението за намаляването на парите от бюджета за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас. Той обясни, че решението е взето, след като са се наслушали на популизъм от другите партии за намаляване на субсидиите.

Още по темата

Борисов добави и че със спестените пари пък щели да се строят детски градини и ясли.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли, а за първото полугодие на 2019 субсидията ще се изчислява по стария начин - по 11 лева. Така средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.

С промяната ще се спестят 14,6 млн. лв. за тази година, а разходите от бюджета за периода 1 юли - 31 декември 2019 г. ще бъде само 1 460 402 лв.

Срещу поправките категорично се обяви Йордан Цонев. По думите му това е популизъм, който ще има много тежка цена за демокрацията.

"Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Третият вариант е лъжи пред обществото. Лицемерието и популизмът на всички партии, с изключение на ДПС, ни доведоха до тук – да мислим сега как да върнем страната в 2001 г.", отсече Цонев.

Той все пак приветства решението икономисаните пари да отиват за строителство на детски градини и ясли, и поясни, че това било идея на ДПС.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова също се съгласи, че субсидирането на партиите трябва да е от дъжавата, но посочи, че браненето на партийните субсидии води до негативното отношение на хората.

"За съжаление дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения", обясни Стоянова.

От БСП пък отказаха да вземат участие в гласуването, защото не искали да участват в тези "циркове". Според червените това е кризисен пиар, с който да се отклони вниманието от "съкрушителните констатации" на вчерашния европейски доклад за страната ни. Социалистите направиха и друго предложение - натрупаните пари от партиите да се преведат в бюджета.

"Предлагаме oт 3 юни 2019 година - т. е. със задна дата, депозитите, натрупани от партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на България. Колегите да го осмислят и да сметнат колко пари трябва да се преведат в бюджета", настоя червеният Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Даньо преди 4 години
Борисов си е поставил неизпълнима цел ! Той отива към варианта Президентска Република като си мисли ,че той ще е следващия Президент/тази мисъл от години го човърка/.Да , ама не /казваше един баш демократ/,пред себе си има един истински генерал,който ако не друго твърдо ще повтори мандата си и след това може да стане и първия Президент на Президентска Република. Против тази идея са всички партии без изключение ,но Народа навярно ще ги принуди,като гледа какви ги вършат партиите.
85
0
 
4
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
как да се издържат партиите без субсидии ?? има начин ГЕРБ- рента от апартаменти , комисиони от строителство- кметовете са техниБСП - бабите няма да дават парите си на АЛО измамници , а на политически такиваВМРО - комисион 5000 евро от паспорт ВОЛЯ- скътаване на пари от ДДС от горива и лекарстваДем България- Софийски реститутиДПС- спокойно ... Зеефски може да ги издържа Атака - издръжка в рубли..А сериозно по лев чл внос ако имат им стига..нали уж ги обичал народа
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефи ме как троловете на се спукват от яд, че БСП-то ще останат хeптен без пари за хибридна пропаганда.
83
4
 
1
 
! Отговори
BSP преди 4 години
и за да не кажат от Герб, че БСП получава безвъзмездно твърде много ***, ще им давам купони, по един купон за всяка кофа с ***. така може да се провери колко точно кг *** БСП е употребила. Това им дава причина да се обединят със зелените, защото ще се отопляват на екологично чисто гориво.
82
1
 
3
 
! Отговори
инвеститор в БСП преди 4 години
по повод финансирането от частници, искам да даря на БСП и ДПС част от *** си,могат да ги ползват за наторяване например, боя за централата им и като тъврдо гориво за печка за отопление. Абсолютно безплатно ги давам и не очаквам да ми правят услуги. Даже мисля да затвярям пръднята си в буркани и да им я пращам, за да ги поддържам следващта зима, когато Русия отново ни спре газта. Все пак не искаме да мръзнат зимата тези важни политицици.
81
3
 
3
 
! Отговори
Въпроска ? преди 4 години
Решението за едно левче на бала на Домусчиев ли беше взето ? Той ли ще е спонсор на ГЕРБ ? Заради него ли Валери Симеонов загуби евро изборите? Нали беше повел борба срещу бизнесмена, но после се отказа и замълча ? Кой,кой, кой сега е номер ЕДНО на политическата българска сцена ?
80
5
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
Ние можем да вярваме в комунистическата идея и без пари!За какво са ни държавните субсидии??!!!Можем и без тях!
79
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Вожде на хунтата гроб, хайде да приемеш и другото предложение да се намали броя на депутатите на 120! Ама дали ти стиска тук....съмнявам се. Всичко това се прави за да се отклони вниманието на обществото от реалните проблеми в територията на мутрите. А холандецът дойде и му го каза ясно, корумпиран си и мястото ти не е в Шенген! А тоя *** Марков бръщолевише вчера тва бил хвален Боко, онова му харесвали господарите. а преди месец го съветваше да се пенсионира...ех простотия нашенска ех....
78
4
 
5
 
! Отговори
Това са парлами! преди 4 години
*** изцепки на Боко! Много добре знае, че това няма да се приеме в този ***..ски парламент. И пишман патриотите и техният спаринг партньор-ДПС вече ***, че държавата трябва да им пълни копанята, иначе ще умрат от глад!? Боко се опитва от куче кокал да вземе, но добре знае, че нищо няма да стане без тоягата, а тя е в ръцете на народа. Като не искат да слушат народа, на изборите никой да не гласува за тези търтеи, само така ще ги изритаме!
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да не би да наближават избори и слави трифонов да се кандидатира ,че започнаха да му подражават за да не изгубят от него,или просто 2 години по-късно се сетиха за гласуването на референдума?Ако същия брой хора от референдума гласуват за слави,той ще спечели,а това ще е и наказателен вот за това че гласът им не беше чут и всъщност народните представители се оказа, че не са народни, а партийно-чиновнически представители
76
1
 
0
 
! Отговори
до 78 продължение преди 4 години
И познайте на кого
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е прежложение.Заглавието е подвеждащо.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFA 81:АЗ СЪМ НАЙ-ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН - ИЗБИРАТЕЛ И СЪМ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД (СУВЕРЕНА)."НЯМАМ ПРИЧИНА, ДА СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН И СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ СЪМ СИН НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА!"
73
3
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ние тука май-май само за Партии работим...
72
1
 
9
 
! Отговори
ух преди 4 години
когато те е страх някой твой бивш съратник да не те изпее, когато някой отгоре дойде и ти каже ,4е корупцията при твоята власт е огромна , ако няма и жена до тебе да те подкрепя и т. н .,такива мисли може да ти дойдат?или имаш натрупани пари,или си осигурил по друг на4ин финансирането си?
71
3
 
17
 
! Отговори
seira преди 4 години
НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ НАПРАВЯТ ПОПРАВКИ КЪМ КОНСТИТУЦИЯТА:1. В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ САМО ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ТЕЗИ ПАРТИИ, КОИТО ИМАТ ПОДКРЕПАТА НА 50+1 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС БЪЛГАРИ (НЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!);2. САНКЦИИ ЗА НЕУПРАЖНЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ;3. ИНДИВИДУАЛНА НАКАЗАТЕЛНА И МАТЕРИАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ ВЪВ ВСЯКАКВИ КОЛЕКТИВНИ ОРГАНИ СЪОБРАЗНО ТЯХНИТЕ РЕШЕНИЯ;СУВЕРЕНА УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ ТЕЗИ, КОИТО Е ИЗБРАЛ, А НЕ ИЗБИРА КОЙ ДА ГО УПРАВЛЯВА!
70
5
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па това Слави Трифонов го предложи още в Референдума ! Що се прави на откривател !!!
69
2
 
23
 
! Отговори
seira преди 4 години
До Анонимен 48:ЗА ДА ИМА СМИСЪЛ ОТ НАМАЛЯВАНЕТО НА СУБСИДИЯТА Е НЕОБХОДИМО, ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕДНОТО:1. ВРЪЩАНЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ НА ВСИЧКИ СУБСИДИИ, ПОЛУЧЕНИ ДО МОМЕНТА - РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ В ЦЯЛАТА СТРАНА;2. ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА "ДАРЕНИЯТА" (ПОД КАКВАТО Й ДА БИЛО ФОРМА) ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ;3. ИЗДРЪЖКА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС;4. ЕДНАКЪВ РАЗМЕР НА ИНДИВИДУАЛНИЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС ЗА ВСЯКА ЕДНА ПАРТИЯ.ВСИЧКО ДРУГО Е ПРОТИВ ДЕМОКРАЦИЯТА!
68
1
 
18
 
! Отговори
бабашка преди 4 години
Кога депутатските хрантутници ще се намалят от 240 на 120.това предложение го имаше .От 9 мил.населението намалява и в Бг.живеят малко над 6 мил.След като населението намалява не трябва ли и броя на депутатите паралелно да намаляват
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека някой да извади всички изказвания на комунистите за намаляне на партийните субсидии,че да се разбере,че просто популистки са спекулирали с темата.Защо реват сега - Бойко е съгласен с тях, че партиите не трябва да харчат народните пари.Даже каза за какво ще ги даде - за нови детски градини и училища.Оказа се, че червените не били такива безсребърници на каквито се правеха и сега си искат субсидии.Извод- школувани Гаддни Коминтерновски Манипулятори!Отвратт!Заслужават Б.Б да се изгаври с тях!