Държавата пести 18 млн. лв. от орязването на партийните субсидии

Щом БСП играе несистемно и ГЕРБ може да го прави
Обновена: 6 юни 2019 10:38 | 6 юни 2019 10:34,
28
Държавата пести 18 млн. лв. от орязването на партийните субсидии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може. Така обясни министърът на финансите Владислав Горанов решението на правителството да се намали субсидията за партиите за всеки получен глас да падне от 11 лева на 1 лев.

Още по темата
По предварителни сметки така ще се спестят между 16 и 18 млн. за 2019 г. Следващите годините пък вместо около 38 млн. лв. годишно, партиите ще получават около 3 млн., уточни министърът. Промяната пък ще влезе в сила от 1 юли.

Горанов подчерта, че по принцип е против намаляването на субсидията, тъй като това би довело до зависимости на партиите, но щом обществените настроения са такива, кабинетът ще се съобрази с това.

"Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен начин за финансиране, за да не изпадат в зависимости. Очевидно политическата система е незряла и е много лесно с популистки ходове да обърнеш обществените настроения срещу модела. Но след като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да черпят позитиви, им предоставяме тази възможност. Нека сега да видим как може да се прави политически модел с 1 лев. Ние винаги сме защитавали точно обратното, но щом системните партии започнаха да играят несистемно, показваме, че и ние можем", каза Владислав Горанов.

По повод предложенията на опозицията от БСП и ДПС да се намали ДДС-то на някои стоки, Горанов настоя, че това не трябва да е инструмент за правене на политика. Финансовият министър добави и че намаляването на ставката не означава непременно намаляване на цената.

"Този дебат предстои. Но ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика. В България има 3 ставки - нулева, 9% за туризма и общата 20%. По директива четвърта ставка не може да има. Каквото и да се реши в бъдеще, някоя от тези 3 ставки трябва да бъде променена. Но в България не може да има повече от 3 ставки върху ДДС. Т.е. ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20", обясни Горанов.

Той обаче подчерта, че няма гаранция, че промяната на ставката ще бъде в полза на потребителите.

"Масово – в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата - не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Т.е. очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат и само ще се увеличи натискът върху фиска", каза още финансовият министър.

По думите му може да се премахне ДДС-то, но след това ще започне веднага дебата откъде да се финансират основни функции на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владко, не се бавете, а час по-скоро намалете субсидията на 1 (един) лев, както иска народа. Партиите, ако желаят, да се издържат от членски внос, а за зависимостите не се заблуждавай. И 100 лева да е субсидията, депутатите отново ще са ЗАВИСИМИ.
14
0
 
0
 
! Отговори
HELL преди 4 години
от 220 места за свобода на словото тука на 2 млн. място по съществиване!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой, който му има зъб на кръглоглавчо не беше изтропал на Славуца още щеше да си върви по старо му, въпреки че едните и другите и третите са знаели какво става и са си мълчали!
12
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
вземаме пример от сащ почва кампанията за избори и набиране на средства даватфирми членове и симпатизанти на дадена партия набират 50 милиона за нула времедруг е въпросът на кого ще заложи впк на сащ за субсидии не се говори това едемократично ние над 4 милиона не сме гласували а ще плащаме на сулъо и пулъоза да се мотае в еп и нс
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм фен на Герб и Буци, но наистина социалистите взеха да презобват с популизма. Нека направят субсидията левче и да млъкнат най-сетне щото взе да става досадна темата.Да намалим ДДС-то, да направм минималната заплата без данък...и после да вдигнем пенсиите, телковете, безплатни градини :))) Как ще стане този фокус аз лично не знам. Данък да плащат богатите, а за бедните всичко без пари...БСП я разбира икономиката явно. Но тук ,без да пуснем печатницата за кинти не виждам как ще стане.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
той сега на обиден ли се прави, не разбрах
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арбитражът в САЩ пак опроверга МФ, че делото на Оманския фонд за фалита на КТБ е спечеленоНека Владиславчо Крадливчето да коментира това
8
2
 
13
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Следващия номер на герб е 1 лв за опозицията, за послушните пълна субсидия той Горанов знае как
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този разбира ли, че никой не му вярва вече значи може да бръкне и извади 13 лв вмето 11 и да си прибере 18 млн е тъй.
6
1
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Сега ще крадат от европроекти..
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За момента пише 11 лв доплати разликата дето си раздавал отгоре от джоба си пък се спасявай.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъдро и европейско решение да си купят каруци и шатри и да си направят катун за офис, като им идват гости от ЕС и ги поканват в шатрата.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащайте по една депутатска заплата на всички крадци и престъпници, за да няма нужда да крадат. Ще намалее престъпността.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво да крадат асансьори и тераси и сужуци и да ги продават после за да се издържат. Aко не искат да крадат да просят. *** да отива пред сградата на ЕНП и да вади едно сомбреро и да събира подаяния.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи най-после ще бъде отворено у-ще за децата от кв. захарна ф-ка ?