НС реши: Партиите ще връщат надвнесените субсидии

На първо четене размерът остава 11 лева за получен глас
6 юни 2019 13:40,
14
НС реши: Партиите ще връщат надвнесените субсидии
Снимка: архив, БТА

Единодушно депутатите решиха на първо четене размерът на партийната субсидия да се фиксира и тя да е 11 лева за действително получен глас.

Също така партиите ще трябва да върнат и надвнесените субсидии, които са получавали през последните 3 години.

Още по темата

При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. субсидия.

Партиите си мълчали за субсидиите, имали интерес от това

До промените се стигна след внесен сигнал за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година, тъй като на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, ДПС, Обединени патриоти и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове, съобщиха преди дни от прокуратурата.

Днес сутринта пък, преди да бъде гласувана тази поправка в закона в пленарната зала, премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът внася промяна, с която партийната субсидия да бъде само 1 лев за получен действителен глас. Предстои новият законопроект да бъде разглеждан от бюджетната комисия още днес.

Предложението на "Воля" партийната субсидия да получават само парламентарно представените партии пък бе отхвърлено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
западняци преди 4 години
А на нас топлофикация , ще върне ли надвзетото. От сградната инсталация.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП( партизаните ) пак им провървя ,ще връщат по- малко .
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямото лапане на субсидии май ще секне. Лесно се пилеят народни пари, ама трудно се връщат за целия период на присвояване. А пенсионерите гладуват ли гладуват.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ход на Бойко Борисов е много разумен и всички трябва да го подкрепим, а не да търсим под вола теле.
8
0
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И за кьоравите е видно, че слънцето да се свети името му с яловото си предложение за този 1лв. се опитва да цака опозицията . Явно пуделите му в парламента още не са разбрали тОнкиО намек, но има време на второ чете ще оправят грешката си, ако трябва ще им понабие и каските, а иначе се водим нещо като парламентарна република.
7
1
 
8
 
! Отговори
1234 преди 4 години
С този ход бб цели две неща, личен популистки рейтинг и пресъхване източника на финансиране на няколко партиини телевизии точно преди местните избори.все пак шайка е на власт и търси начин да остане на власт още ...
6
1
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
А те сега всичките убавци са независими и не под влияние? По-скоро ще започнат просто да струват по-скъпо на разни бизнесмени тип Банов и Арабаджиевите. Т. е по естествен път ще дойдат фалити на закъсали подобни защото вече ще им е много скъпо от сметките си да извадят тези милиони че да плюе Елена по телевизора
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сметната палата къде е гледала толкова години?Пък пари за кувьози нямало...
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако върнат парите ще попаднат под влиянието на олигарсите. Не им давайте да ги връщат.
3
7
 
5
 
! Отговори
Умен и премерен ход преди 4 години
Добър ход. И ще се отрази в разширение на електората на Герб на местните избори, които за тях са важни. Така ще се привлекат образованите и по-млади хора, голяма част от които традиционно не гласуват
2
0
 
9
 
! Отговори
......... преди 4 години
Защо само през последните 3 години? Тази практика е от от 2001 г.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези крадци са гепили близо милиард лева в годините по тази схема. Шистака сега сигурно събира дзен на терасата си в енергийния апартамент, наместват му се чакрите и мисли какво да открадне за да връща парите, че не му се продават имоти.