АЕЦ "Белене" щяла да понесе 9 по Рихтер и Боинг 747

Нямало да плащаме по-скъп ток, убеден е Таско Ерменков
7 юни 2019 18:20,
53
АЕЦ "Белене" щяла да понесе 9 по Рихтер и Боинг 747
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

АЕЦ "Белене" е най-сигурният проект в държавата и в тази част на Европа. Площадката е проектирана да издържи на земетресение от 9 степен по Рихтер. Това каза пред bTV депутатът от БСП и бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по енергийна ефективност Таско Ерменков.

По думите му самите реактори са проектирани така, че щели да издържат на външна агресия и дори Боинг 747 да падне върху тях, нямало да им се случи нищо.

"Ако се покачи нивото на Дунав и се скъса бента на Черна вода, площадката е проектирана така, че да остане 20 сантиметра отгоре", гарантира той.

Още по темата

Относно публикации в медиите от последните дни, които твърдят, че площадката на ядрената централа е компрометирана заради дългото си неизползване и наводненията от 2010 година, Ерменков коментира, че агенцията за ядрено регулиране трябва да се изкаже по безопасността на обекта, но повтори, че е убеден, че площадката не е повредена в момента.

Според депутата от левицата прогнозите, че цената на тока ще скочи след построяването на АЕЦ "Белене" са неверни.

"Няма да плащаме по-скъп ток. Говорим за цена не днес, а след 10 години, когато ще сме с една развита икономика. Сравнена с днешната цена няма да бъде по-скъпа", категоричен е той.

Той критикува и решението на България да опита да изгради атомната централа без държавни гаранции.

"В света няма атомна централа, която да е изградена без държавна гаранция. Тя позволява поевтиняване на привлечения ресурс. Лихвите по заем за изграждането ще бъдат по-ниски при държавна гаранция", твърди Ерменков и даде пример с модернизирането на Марица Изток 3 с държавна помощ.

По думите му, ако властта реши да поиска такава гаранция, то БСП ще подпреки такова решение, въпреки че е опозиция.

"Ако правителството реши, че иска държавна гаранция, не ние подкрепяме него, а то нашите виждания", обясни Таско Ерменков.

Припомняме, че темата стана отново актуална след като преди два дни, президентът Румен Радев каза пред руската информационна агенция ТАСС, че "проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен - в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда сигурна енергия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: АЕЦАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 4 години
Искам да плащам по скъп ток защото знам че парите ни отиват в джобовете на нашите братя -американушките и техните Марици!!!
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ И ПОВЕЧЕ ОТ 9 МИЛИАРДА КРАЖБИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЕЖЕГОДНО В ПОЛЗА НА СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИСТ ПУТИН И НА ПЛАЗМОДИИ КАТО ЕРМЕНКОВ, ТАКА КАКТО КРАДАТ ЧРЕЗ ЦЕНАТА НА РУСКАТА ГАЗ, ЧРЕЗ ЛУКОЙЛ, ЧРЕЗ ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, ЧРЕЗ ФИРМИТЕ НА ДОГАН И ПЕЕВСКИ....
41
3
 
1
 
! Отговори
Budinov преди 4 години
*** Ерменков,по Рихтер се измерва магнитуд ако изобщо чугунената ти кратуна може да прави разлика между сила и магнитуд.И нали ужким имаше един референдум относно гьола или рублите са по важни.Моето поколение помни Чернобил и също помни коя престъпна партия мълча за трагедията докато народа ядеше радиоактивни зеленчуци.Само поради тази причина комунистите не трябва да им се чуе гласа,но народа ни и това забрави
40
4
 
4
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 4 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ташко, таско........нали сега при ПЪЛНО натоварване на всички мощности не могат да покрият дори 50% от енергията която в момента се произвежда.
38
2
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До БПФТия 10 човека, дето са ми турили минуси на пост 1 - СЕИЗМОЛОЗИ ли са, та заемат позиция, разбират ли изобщо за какво съм им говорил?
37
9
 
4
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Смешно е, когато лаици дават акъл по материя, от която изобщо нямат понятие. И искам да им припомня едни сметки на Европейската енергийна комисия и на МВФ - че до 10-15 години цената на тока от въглищните централи ще достигне нива 185-200 лева да мегават, и ще продължи да расте. Не от друго, а от цената на емисиите, която расте годишно с 10-15%. Колкото до горивото за АЕЦ, то ние не го купуваме, а ни се дава под наем, и руснаците си го прибират след като се изтощи - най-евтините вариант!
36
3
 
8
 
! Отговори
София прайд преди 4 години
този път Таско що не си си боядисал косата . Рублите ли свършиха... а и нещо си отслабнал
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
таско, водата годна ли е за пиене?
34
1
 
6
 
! Отговори
вдигат цената преди 4 години
на тока. Кажи Ерменков кой плаща тези загробени 4 милиарда за Белене? Още ли трябва да плащаме????
33
2
 
4
 
! Отговори
интересно преди 4 години
До Реалист 27 Не знаех ,ч е Дунав е океан , и може да образува огромни вълни цунами
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стройте я най-накрая тая централа,че вече се мисли за АЕЦ "Марица"!
31
5
 
5
 
! Отговори
Grom преди 4 години
Интересни коментари. Козлодуй също е на Дунав - при това сравнително близо до Белене, пък не е имало проблеми при експлоатацията му. Нито суша, нито земетресения, нито наводнения.Проблемът при Белене ще бъде цената на тока и нищо друго.
30
2
 
2
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Е та то никой не мой ти даде туй дет ас моа ти убищая ва.......Та и вашата работа.
29
3
 
15
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
Познавам го Ташко.Като малък, все падаше на главата си.Затова го взеха и в ДС.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе русофилската Мафия не можа да затрие с 45 години комунизъм българския народ, та продължава упорито да опитва да го унищожи с архаични руски ядрени кютуци, които и на битака няма кой да ги купи !
27
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако се покачи нивото на Дунав..." !А ако се понижи нивото на Дунав до критична точка, какво правиме бе Ташко ?...ще носим с кофи вода от Искаро да охлаждаме кютуците ли бе Ташко !?
26
7
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Хе-хе, колкото Фукушима издържа. Едно наводнение от Дунав и дотам с Белене.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като в БСП и БАН "доказаха" че токът от Белене ще е "евтин" защо са нужни дотации?
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП били готови да подпишат договор с който Русия да ни осъди за още 20 милиарда! Ами ние това го знаем, бе Таско.