Популизъм vs. професия: Да се намалят ли субсидиите на партиите?

Политолози са категорични: Мярката е популистка!
7 юни 2019 11:00,
69

Отново на дневен ред – намаляването на държавните субсидии за партиите. Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение в НС за намаляване на субсидията на 1 лев за всеки получен действителен глас, вместо досегашните 11 лева.

Оказа се, че всъщност досега партиите получават не 11, а 13 лева на глас и ще връщат надвзетите пари.

"Хората харесват политиците да са виновни. Цялата тема с единия лев е доста популистка. Политиката е професия. Ако искате аматьори да се появяват и да изчезват политически партии, може да ги оставите без легални средства", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него основният проблем е вътрешният партиен механизъм. Самите партии не се опитвали да контролират ключовите си политици.

Още по темата

"Ако искате една нормална политика, трябва да въведете система тези партии да са професионални", подчерта той в "България сутрин".

Антон Кутев: Субсидия от 1 лев - тежък популизъм

Политологът Иво Инджов се съгласи с Безлов, че искането за намаляване на субсидията е популистко. Но по думите му това не изключва необходимостта от широк обществен дебат какъв да бъде моделът за финансиране на партиите. Той посочи, че много от партиите дължат парите си на влогове, а самите субсидии ги правят мързеливи.

"Политиката има мисия, но няма как да се прави политика само мисионерски. Хората бързо се отвращават от мисионерщината. В момента партиите получават не само субсидии. Получават безотчетни средства за експерти, секретарки и т.н. Получават евтини офиси, не са им ниски и заплатите. Трябва да се направи някаква реформа", обясни Иво Инджов.

Темата е актуална и сред депутатите, като от опозицията са категорични, че предложението на ГЕРБ е кризисен PR.

"Даваме си сметка за рисковете, които крие едно такова решение. Има риск да се появят определени зависимости на партиите. Ще се намерят механизми той да бъде минимизиран. Всяка партия има нужда от средства, за да може да работи нормално", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според народния представител от БСП Тодор Байчев, предложението на ГЕРБ било кризисен PR.

"Това е поредният законопроект, който се внася без икономическа обосновка. Един лев е прекалено малко за нормалното функциониране на демокрацията. Националният ни съвет ще вземе решение в събота. Предполагам, че ще се спре на нещо между 4 и 6 лева. Един лев за ГЕРБ даже е много, би трябвало да връщат пари заради резултатите, които са постигнали", коментира Байчев.

Тихомир Безлов очаква след дебатиране да бъде отхвърлено предложението за партийна субсидия от 1 лев за действителен глас. А Инджов смята, че ще се постигне компромисно решение, но ефект ще има само при предприемането на други мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
доста голяма част от тези пари са за поръчкови социолози.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не не е популизъм. Който иска да работи в полза роду, да го прави за слава. Професия политик не трябва да има. За това има експерти.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2,5 млн. българи казаха на референдум - само 1 лев субсидия! Кой слуша повече народа си Бойко или Корна?
59
0
 
2
 
! Отговори
баста преди 4 години
Или приемат 1 лев,или да се издържат от членския внос на партиините си членове.Никога не съм членувал и няма да членувам в партия и не желая от данъците ми да се издържат крадливи сдружения като партиите.
58
1
 
8
 
! Отговори
PR 2 преди 4 години
Последно *** БСП какво иска от зад или от пред.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е само прах в очите. Нищо няма да намалят. Или ще го намалят временно, преди изборите, колкото да прецакат другарите, и после пак ще си я увеличат. Това не са хора, това са изр0ди! Субсидиите трябваше да са намалени примерно на 5лв на глас още след референдума. Хората много категорично се произнесоха, че искат субсидиите да бъдат намалени драстично. Само че не само не ги намалиха, а и си ги увеличиха неправомерно. Отгоре на всичкото, ББ харчи излишъкът, взет от нас, за предизборната си.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популизма няма общо с реални действия. Намалянето на субсидията е искано от гражданите на република България. Гласувано и през референдум. Популизма е да кажеш през 2003, че ще направиш магистрала Тракия и до 2009 да си правил 10 км. Това е популизъм.
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какво е започнала България ?ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ кражби , терасирана , асансьорна ,тъщи с къщи........А сега опозицията им виновни !Нинова не е искала субсидията да е левче !Гласували са за 11 лв , а Тиквата е крал по 13,23 !!!
54
0
 
5
 
! Отговори
И здравият разум преди 4 години
Ще надделее - хем субсидиика, хем сме за продан ... *** пародията ... Отново ...
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото правителство на ГЕРБ начело с Мин.чото Бойко Методиев Борисов се срещна с представители на бизнеса и са решили : Домусчиев може....Дъвката с 1 лв. е пълен ..т..........к!
52
1
 
4
 
! Отговори
Понеже си познавам преди 4 години
Стоката ... 240 продажни *** току що вдигнаха плакати Ние сме за продан вече. Няма партиина субсидиика ... Такааааа мислите ли че няма да има купувачи ? И последствията от тая глупост няма да станат ясни на по-късен етап естествено ... ?
51
2
 
8
 
! Отговори
И бледия досег ... преди 4 години
На демокрация си отиде ... да си знаете ... отсега нататък обществения интерес става нулев, корпоративният интерес 100 процента и си спечелихте титлата най-прецакан и продажен народ на планетата. Готино а ?
50
6
 
4
 
! Отговори
КараКанчева преди 4 години
Другарю Борисов комунисте мой, лъжец мазен !!Комунистите от ГЕРБ и комунистите от БСП никога не са искали субсидията 1 лв !Вече 11 години Собственика на ГЕРБ ги определя в държавния бюджет и всички сте съгласни.Жалък си батка ! Дори Столипиново и Филиповци вече ти се смеят !!!
49
3
 
7
 
! Отговори
Т.Танов преди 4 години
Субсидии ли ?! Популизъм ли ?! Още какво ще измислите от БСП и тролчета,за да гушкате народни парички ?! И 1 лев ви е много ,хрантутници такива ! Да се финансират ЕДИНСТ ВЕНО ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС,а ако има други приходи,г-н Президент нека това допълнително финансиране да е НАПЪЛНО ПРОЗРАЧНО !
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6И какво предлагаш да си запазят големите субсидии, за да се концентрираме върху шамара от Холандия. Андрей Райчев, ти ли си?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе що бсп_то пищи най много? имат милиони привърженици и членове (така поне казват), нали всички те, плащат членски внос, значи в касата им влизат милиони всеки месец (ако кажем че членския внос е един лев)! а и нали обвиняваха Борисов че харчел много пари, е, сега Борисов ги послуша и почва да дава по малко!
46
12
 
9
 
! Отговори
6 преди 4 години
Абе , *** , не разбирате ли , че номерът не е в лева а в това да ви избие от главите другите проблеми -шамарът от Холандия за Шенген и еврото , пенсиите ....!Банкянски тарикатлъци и до кога ?
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които приказват в полза на субсидиите, са част от механизмите за манипулиране на обществото. За мръсната пропагандна работа, която вършат, част от субсидиите се канализират към тях. Затова и защитават субсидиите - бранят кокала, който са захапали.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Западна Европа субсидиите са символични или въобще няма субсидии и там корупцията и зависимостите са стократно по-малко от българските. Значи колкото повече субсидии, толкова повече корупция и зависимост.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновения човек някой пита ли го дали може да се справи легално с парите, които получава, и дава ли му субсидии, за да не прибегне до средства от сивата икономика? Ако аз прибегна към нещо нелегално, ме преследва закона - и за политиците така.