Популизъм vs. професия: Да се намалят ли субсидиите на партиите?

Политолози са категорични: Мярката е популистка!
7 юни 2019 11:00,
69

Отново на дневен ред – намаляването на държавните субсидии за партиите. Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение в НС за намаляване на субсидията на 1 лев за всеки получен действителен глас, вместо досегашните 11 лева.

Оказа се, че всъщност досега партиите получават не 11, а 13 лева на глас и ще връщат надвзетите пари.

"Хората харесват политиците да са виновни. Цялата тема с единия лев е доста популистка. Политиката е професия. Ако искате аматьори да се появяват и да изчезват политически партии, може да ги оставите без легални средства", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него основният проблем е вътрешният партиен механизъм. Самите партии не се опитвали да контролират ключовите си политици.

Още по темата

"Ако искате една нормална политика, трябва да въведете система тези партии да са професионални", подчерта той в "България сутрин".

Антон Кутев: Субсидия от 1 лев - тежък популизъм

Политологът Иво Инджов се съгласи с Безлов, че искането за намаляване на субсидията е популистко. Но по думите му това не изключва необходимостта от широк обществен дебат какъв да бъде моделът за финансиране на партиите. Той посочи, че много от партиите дължат парите си на влогове, а самите субсидии ги правят мързеливи.

"Политиката има мисия, но няма как да се прави политика само мисионерски. Хората бързо се отвращават от мисионерщината. В момента партиите получават не само субсидии. Получават безотчетни средства за експерти, секретарки и т.н. Получават евтини офиси, не са им ниски и заплатите. Трябва да се направи някаква реформа", обясни Иво Инджов.

Темата е актуална и сред депутатите, като от опозицията са категорични, че предложението на ГЕРБ е кризисен PR.

"Даваме си сметка за рисковете, които крие едно такова решение. Има риск да се появят определени зависимости на партиите. Ще се намерят механизми той да бъде минимизиран. Всяка партия има нужда от средства, за да може да работи нормално", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според народния представител от БСП Тодор Байчев, предложението на ГЕРБ било кризисен PR.

"Това е поредният законопроект, който се внася без икономическа обосновка. Един лев е прекалено малко за нормалното функциониране на демокрацията. Националният ни съвет ще вземе решение в събота. Предполагам, че ще се спре на нещо между 4 и 6 лева. Един лев за ГЕРБ даже е много, би трябвало да връщат пари заради резултатите, които са постигнали", коментира Байчев.

Тихомир Безлов очаква след дебатиране да бъде отхвърлено предложението за партийна субсидия от 1 лев за действителен глас. А Инджов смята, че ще се постигне компромисно решение, но ефект ще има само при предприемането на други мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
2
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
както казах, като се спрат субсидиите изборите ще се печелят от БСП, защото имат най-много пари
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обява от Позитано: "Който иска да премине ускорен курс по популизъм, манипулации и безочие да се запише при нас в Червената партия. Децата на бивши и настоящи членове ги записваме направо в групата за напреднали."
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да, в Германия може да 50 цента, но тук не може. При тяхния стандарт това е стотинка две, а нашите се мръщят на левче.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че 1лв. е недостатъчен, че това е PR-популизъм, но все някоя партия щеше да го предложи с ясното съзнание, че няма как да стане. На БСП им е вътрешно, че не го направиха първи, 99% от техните електоралци са ЗА подобно намаление. Истинският проблем е в липсата на публичност за харчовете. Трябва публичен сайт, в който всяка партия да си отразява постоянно разходите-заплати, дарения, кой, какво,защо. от 240 депутатите да се намалят на 120.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зациклили сме в порочен корупционен кръг, от който трябва да излезем - имат субсидии, щото получават гласове, а получават гласове, щото си ги купуват в махалите със субсидии. Така се бетонират във властта благодарение на средства от държавата, а не защото работят за обществото.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популистичното герберско решение за субсидия от 1 лев трябва да се замени с реалистичното предложение за субсидия от 5-6 лева и таван на субсидията за вечния победител ГЕРБ. Един таван от 5 милиона лева максимум годишна субсидия. Ако искат повече, да събират членски внос от неизброимите си поклонници.
36
6
 
0
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
трябва на партиите да се дават субсидии, в противен случай изборите ще се печелят от този, който има най-много пари
35
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Популизъм е, но поне е полезно. Да не им се дават пари от бюджета.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Винаги съм казвал, че точно субсидиите са причината за лошото качество на българския политически елит. Облагите са като филтър който пропуска към властта само алчни, арогантни и със здрави лакти хора. Докато има големи облаги никога честен и порядъчен човек няма да бъде допуснат в политическия елит и до властта. Историята показва, че тези, които мислят за България и я обичат истински са работили без да искат нищо за себе си. Ботев и Левски не са получавали субсидия от империята
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛегално, наистина (според Закона за политическите партии), те могат да се финансират и по друг начин. А за тази субсидия, меката е голяма, защото може да се слага на банков депозит и да се ползват лихвите от него.но, НА ПЪРВО МЯСТО Е ЧЛЕНСКИЯТ ВНОС....
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато им спрат субсидиите, желаещите да се препитават с политика ще намалеят значително! Така имате шанс в политиката да са повече ентусиасти и хора, които им се шета в тази сфера. Сега си е бизнес. Колко журналистически лакърдии трябва да съчини Волен Варадеров, ако работи като журналист, за да си докара същите доходи? Ами Павката Шопов кой ще го цани за адвокат? Преди изборите мина по агитация - същи клошар, защото предния път отпадна! Сега се позахрани и пей сърце! Додрапа до голямата пенсия
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, що не даваме субсидии на джебчиите, за да не крадат. Като ги задоволим с всичко ще станет едни порядъчни люде, които ще мислят само за изкуство, наука и благотворителност в полза на обществото. След като превъзпитаваме едни крадци - политиците, със субсидии, защо да не превъзпитаваме и останалите крадци?
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политолози, социолози, журналисти, политици - всички те са на една ясла, захранвана от субсидиите. Ако субсидиите бъдат премахнати ще им бъде затворено финансовото кранче. Когато ги чуете да говорят в полза на субсидиите, винаги помнете, че те са лично заинтересовани. Както ние, обикновените граждани, сме заинтересовани от премахването на субсидиите, щото парите излизат от нашия джоб и отиват в полза на негодници, които работят против нас.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив! Управляващите партии да не получават субсидии, защото разполагат с целия бюджет и Бойко разхвърля пари на народа направо от Спартана и джипа! На другите да се дава за канцеларски нужди - комплект моливи, хартия формат А4, мастило, 2-3 гуми, принтер и факс!
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социолозите са на партийна хранилка, а храната в партийната хранилка се купува със субсидии. Това, че гракнаха вкупом в защита на субсидиите, е от страх да не им дръпнат паничката.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Qwerty 25Няма логика в нито един от аргументите им. Винаги е било така.
26
3
 
1
 
! Отговори
К. К. преди 4 години
Айде сега комуноидните *** ще почнат да защитават прекомерните субсидии. Зер и те захлебват от тях. Единствените, дето не плащат на социолози и *** са... Познайте от първи път...
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Субсидиите за партиите, субсидиите, субсидиите..., някой ще потърси ли отговорност от Горанов за отпуснатите досега субсидии? Леко и меко отговорността му се размива и оставя в забрава.За да се отклони вниманието, ОП пак спретнаха едно скандалче, поредното, уж се разпадат. Много странични скандалчета ни поднесоха тия дни.За капак измислиха и разследване на басейни и джакузита, а разкритията до сега останаха без последствия.
24
0
 
9
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
В други държави има закони, за да не се корумпират партиите, но при нас им даваме пари. После си мислим, че иначе ще попаднат под зависимости, само на мен ли ми се струва, че няма никаква логика в този аргумент?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторитарната държава изградена от монополни партии иска да създаде средства за корпоративен и финансов надзор. Една политика не може да бъде сведена до лозунг, политиката трябва да бъде най-вече практична за да не може репресивните режими да отнемат инструментите за контрол.