Популизъм vs. професия: Да се намалят ли субсидиите на партиите?

Политолози са категорични: Мярката е популистка!
7 юни 2019 11:00,
69

Отново на дневен ред – намаляването на държавните субсидии за партиите. Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение в НС за намаляване на субсидията на 1 лев за всеки получен действителен глас, вместо досегашните 11 лева.

Оказа се, че всъщност досега партиите получават не 11, а 13 лева на глас и ще връщат надвзетите пари.

"Хората харесват политиците да са виновни. Цялата тема с единия лев е доста популистка. Политиката е професия. Ако искате аматьори да се появяват и да изчезват политически партии, може да ги оставите без легални средства", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него основният проблем е вътрешният партиен механизъм. Самите партии не се опитвали да контролират ключовите си политици.

Още по темата

"Ако искате една нормална политика, трябва да въведете система тези партии да са професионални", подчерта той в "България сутрин".

Антон Кутев: Субсидия от 1 лев - тежък популизъм

Политологът Иво Инджов се съгласи с Безлов, че искането за намаляване на субсидията е популистко. Но по думите му това не изключва необходимостта от широк обществен дебат какъв да бъде моделът за финансиране на партиите. Той посочи, че много от партиите дължат парите си на влогове, а самите субсидии ги правят мързеливи.

"Политиката има мисия, но няма как да се прави политика само мисионерски. Хората бързо се отвращават от мисионерщината. В момента партиите получават не само субсидии. Получават безотчетни средства за експерти, секретарки и т.н. Получават евтини офиси, не са им ниски и заплатите. Трябва да се направи някаква реформа", обясни Иво Инджов.

Темата е актуална и сред депутатите, като от опозицията са категорични, че предложението на ГЕРБ е кризисен PR.

"Даваме си сметка за рисковете, които крие едно такова решение. Има риск да се появят определени зависимости на партиите. Ще се намерят механизми той да бъде минимизиран. Всяка партия има нужда от средства, за да може да работи нормално", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според народния представител от БСП Тодор Байчев, предложението на ГЕРБ било кризисен PR.

"Това е поредният законопроект, който се внася без икономическа обосновка. Един лев е прекалено малко за нормалното функциониране на демокрацията. Националният ни съвет ще вземе решение в събота. Предполагам, че ще се спре на нещо между 4 и 6 лева. Един лев за ГЕРБ даже е много, би трябвало да връщат пари заради резултатите, които са постигнали", коментира Байчев.

Тихомир Безлов очаква след дебатиране да бъде отхвърлено предложението за партийна субсидия от 1 лев за действителен глас. А Инджов смята, че ще се постигне компромисно решение, но ефект ще има само при предприемането на други мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо легалните средства на партиите непременно трябва да са държавна издръжка. Могат легално да се финансират и с членски внос, което е най-справедливо. Около партиите гравитират маса хитреци, които членуват в тях и се облагодетелстват от това членство, но дори членски внос не плащат, а цялата им далавера е с държавно финансиране. Е, време е на това да бъде сложен край. В Европа има много примери за легално финансиране на партии без държавни субсидии.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се намали не само субсидията, но и броя на партиите! Щом нямат поне един процент гласоподаватели да се закриват!! Обааче парламентът няма да намали нито едното, нито другото, щото са крадци и мошеници всичките без изключения! То и народът ни е същият, крадци и мошеници, затова скоро няма да го има, него ще го закрие Господ!
20
0
 
4
 
! Отговори
добронамерено до 10 преди 4 години
До АнонименКолега, предпазливо използвай фразата, "глас народен", че един "политик" от партия с това име си купи чистак-ново марково возило за 6-цифрена сума, точно от субсидията!А дори го няма в парламента. Скоро не е "кукуригал". Трае си като бълха в *** - що пък не? зле ли му е...
19
0
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО ПОСЛЕДНОТО ТОТАЛИТАРНО ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО В МОМЕНТА Е НА ВЛАСТ ИЗЛЕЗЕ ОТ АКТИВНИЯ ЖИВОТ.
18
1
 
10
 
! Отговори
Жеко куршума преди 4 години
Яко гракнаха тия т.н. социолози. Ще им спре и на тях кранчето. Със зъби на агонизираща змия бранят партиите и небивало високите субсидии.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадци със чест задвижвании от фотонната енергия на нашето слънце.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
незнам кво правят ама намаляват ама пенсионерите направо *** при тов Герб с по 200-300лв пенсии
15
1
 
11
 
! Отговори
z342455 преди 4 години
Аз със целогодишната си пенсия не мога да купя само резервната гума на джипа на Антон Кутев.Да запвяда и заживее с моята пенсия само два месеца .
14
0
 
10
 
! Отговори
юнкер преди 4 години
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ,ДАЖЕ И ЛЕВ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ,А АКО МОЖЕУ И ТЯХ ДА ГИ НЯМЯ !!!!!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа,така значи че,то излиза че в политиката се влиза заради парите!А забравяте че депутатите са НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ-демек народа ги е изпратил в параламента да го представляват.
12
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Олекна ли ти .Айде бягай оттука.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само влизам да Ви кажа че 1/3 от коментиращите сте ***, 1/3 скатавки и 1/3 *** парчета, които само тук може да се изкажете, защото иначе никой не Ви обръща внимание. А да остава и 1 % що годе читави, ама те не пишат, а само Ви четат глупостите.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попули значи народ - глас народен глас Божи ,древна сентенция на римляните.Напоследък доста стана модерно да оправдаваме неуспеха на ЕС и либерализма с популистите .Сиреч с народа си.Срам и позор .
9
1
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
Политолози са категорични: Мярката е популистка!...znaci v drugite evropeiski strani moze da se plasta na glas 60 eu centa, a v keneFfistan...6 eur...Ste se ...doigraete za nov Naroden Sud...prestupnici...
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискусията е безсмислена, има референдум по въпроса, народа си е казал думата, който иска повече, предлага, организира подписка за нов референдум и това е :) всичко друго е нагло неуважение на волята на народа
7
1
 
16
 
! Отговори
ист преди 4 години
Народът гласува за партии, и после партиите ги наказват с по 11 лева от държавния бюджет, който гласувалите го пълнят.И до сега олитарсите управляват партиите но безплатно. След като субсидията стане 1 лев, ще си плащат. И без това партиите работат за благоденствието на елита си, а гласувалите подсмърчат.
6
6
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Партийците бяха забранени с премахването на Член 1 от Конституцията на България веднага след 1989 година .После ГЕРБ окупира властта с Кметове и Депутати , пак се появи Член 1 - Партииците Управляват България .Партиец беше грозна дума по времето на СДС .После ГЕРБ прокараха Закон да плащаме Заплата на Всички Партийци .Те си направиха собствен НОИ , НАП и КАСИ за плащане на Ръка в Брой .Всеки вижда Резултата - Разруха и Бедност като Чернобил .По-добре Олигарсите да Дойдат .
5
7
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
Президентска Република 100 депутати на минимална заплата без имунитет и привилегии и нов народен съд,за това жадува измъчения народ.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите са туморите на България.
3
0
 
20
 
! Отговори
Искам преди 4 години
Не намалявайте субсидиите, а ги Спрете напълно.