С колко поскъпва токът ще разберем на 1 юли

КЕВР заседаваше, под прозорците й протестираха граждани
7 юни 2019 17:15,
25
С колко поскъпва токът ще разберем на 1 юли
Снимка: БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на ток, парно и топла вода на 1-ви юли – датата, от която влизат в сила. Това стана ясно след проведеното днес обществено обсъждане при регулатора. Комисията предлага увеличение с 3,5% за електроенергията и 4,5% средно за страната, при топлоенергията, цени, които гражданските и неправителствените организации не приемат, предава БНР.

Преди дни стана ясно, че топлофикационните и електроразпределителни дружества са несъгласни с недостатъчното, според тях, поскъпване. По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, дружествата са поискали повишение на цената с над 50%.

Още по темата

По време на заседанието пред сградата на Комисията се проведе протест на недоволни граждани. Няколко от протестиращите нахлуха в залата и прекъснаха заседанието, за да бъдат чути и от присъстващите вътре: "Това обществено обсъждане, по своята същност, е лицемерна легитимация на едно вече взето антисоциално решение за повишаването на цената на тока, топлата вода и парното. Всъщност, г-н Иван Иванов, обслужва енергийните монополисти".

Според Емил Георгиев от Федерацията на потребителите новите цени са непосилни за пенсионерите и работещите бедни.

"При разлика от десет пъти в пенсии и заплати при милион и половина под прага на бедност, кажи-речи още толкова на ръба, да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители", катеричен е той.

На заседанието присъстваше и омбудманът Мая Манолова, която за пореден път заяви, че според нея няма основание за по-високите цени. По думите й предложението на КЕВР е "необосновано, нечестно, несправедливо спрямо българските граждани".

"За съжаление решенията се вземат от регулатора и в конкретния случай наистина изглеждат предварително взети, т.е. ние участваме в един спектакъл", констатира Манолова.

Срещу предложението на КЕВР се обявиха и големите фирми-консуматори на енергия, защото приемат увеличението за твърде малко. От федерацията на индустриалните енергийни консуматори твърдят, че предприятията ще понесат нов удар, защото тока, който могат да купуват само от енергйната борса, ще остане скъп.

Най-голямо увеличение е предвидено за градовете Разград и Габрово, а най-малко във Варна и Перник. В столицата новата цена ще  е с 4,3 на сто по-висока.

Несъгласие с предложението на КЕВР изрази и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Според него "за пореден път с цените се прави една псевдосоциална програма."

Преди да вземе окончателно решение, КЕВР изслуша днес и граждански и неправителствени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Отвратителна личност,съска като змия.
20
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Стигате с тези поскъпвания,това стана традиция за енергото.Какво са направили за да искат повишение?
19
2
 
6
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
С колко лева/мес. Ще гарантираме строежа на АЕЦ-Белене.????!!!ЩЕ ни стигнат ли заплатите да си плащаме тока???!!!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токът спира от една седмица по 3 пъти на ден ама ще го вдигат .. no comment
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте втечнен ток от сащ .
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната цена се вдига, но не споменават, че това води до покачване и на всички допълнителни такси включени във фактурата, като пренос, социални, несъбираеми, ДДС и т.н.
15
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Изненада.
14
0
 
14
 
! Отговори
Кърлеж никога не преди 4 години
дава кръв ,той винаги пие,а нямали веднага се маха--все още има какво да се изтиска от електропреносната система ,мощностите и хората без да се правят истински капиталовложения само цоцане--наложи ли се истинска модернизация и подмяна тези са препродали от раз --те са тук докато има !
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсрамници! Не се издържа вече!
12
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
В съседната статия пише, че гейовете били дискриминирани. В такъв случай, чий го дири Ванката в КЕВР?
11
3
 
9
 
! Отговори
Вярно е че имаме-- преди 4 години
договор да заделяме 2% от бюджета всяка година за превъоръжение и модернизация ,ама никъде не пише ,че парите трябва да се дават за Щатския ВПК та европейците малко ли оръжия произвеждат --тези юрофайтари кой ще ги купува--защо на цяла Европа бе заповядано от протекциониста Тръмп да копуваме от щатите само германия май леко им се опъна и поръча юрофайтъри--доколкото виждам всички бежанци са ни подарък от Щатите --ами да ни платят или да си ги вземат..
10
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Това е работа на Еднокнижеца от Банкя !Всичко в тая държава зависи от него !!!
9
0
 
22
 
! Отговори
всяка година едно--- преди 4 години
и също .Дружествата го играят лошите и искат двуцифрено увеличение ,НО добрите от КЕВР повеждат битка с тях и накрая им дават поне 4-5 % и това е по 2-пъти в годината--това са си заучени положения,,игран мач,, за масовия зрител....
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изгонихме ЧЕЗ, оставихме на чешки пенсионен фонд да се гуши и да храним чешки пенсионери, а нашите ще ядат на Тръмп самолетите. Но пък Горанов имал пари за самолети, не негови, а събрани от нас , но за други работи нямал , но ще вдигнат още тока и данъците, та за началници и за баце все ще намерят .А вие трайте, трайте и плащайте и да не помислите да протестирате че Винету ще вдигне кръвно.
7
1
 
12
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Няма проблем да е двойно . Правете и АЕЦ Белене и още 500-600 , да има за всеки депутат, кмет, политик и селски хитрец.Не ни трябват самолети , нито граници . България на три морете
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пионки,нищо не решава тоз гнусляр противен , къв кевр кви 5 лева ?Един решава Всичко !Поохарчиха се по изборите и требе свежа пара за другите избори- Стрижи стадото овчо до кокал !
5
0
 
18
 
! Отговори
Без име преди 4 години
За какво ние тая комисия?Когато си пожелаят дружествата вдигат цената,тия в институцията с големи заплати им го легитимират(оправдават).
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки път като се заговори за вдигане на тока и се почва с дискотеките по кварталите. И всеки път минават с номера, че като се вдигне тока ще се вдигне и качество. Всеки път.
3
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Радев заплаши Путин с евтини доставки на американски втечнен газ, но явно че заплахата не е хванала дикиш щом ще вдигат и цената на топлоенергията освен на електроенергията.
2
0
 
24
 
! Отговори
zeus преди 4 години
КЕВР работят по някакви формули, според които образно казано цените зависят от реколтата на картофи на Марс. Трябва да се смени цялата методология, която е така написана, че цените да вървят само нагоре!