Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас

Предложението бе прието от ГЕРБ и Обединените патриоти
Обновена: 12 юни 2019 14:59 | 12 юни 2019 13:08, Камелия Цветанова
247
Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партиите ще получават само по левче за реален глас на изборите, вместо досегашните 11 лева по закон, които всъщност се оказаха 13,20 лв. заради грешка на финансовото министерство.

Така или иначе всички партии се ангажираха да върнат надвзетите суми.

Още по темата
Решението за драстичното орязване на парите за парламентарно представените политически сили взе мнозинството в парламента с промени на първо четене в бюджета за тази година.

Зад предложението, внесено от правителството, по инициатива лично на премиера Бойко Борисов, застанаха законотворците от ГЕРБ и Обединени патриоти.

90 от БСП и ДПС гласуваха против, защото според тях това е популизъм и демагогия.

Иначе дебатът премина под знака на взаимните критите между управляващи и опозиция в липса на самоцисциплина, неясни харчове и натрупани пари от лихви.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев отсече, че левицата принципно иска да бъде намалено финансирането от държавата, но чак левче на глас, би означавало, че партиите няма да могат да функционират нормално.

"Това ще доведе до изчерпване на политическите партии, това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията, това е популистки начин да застрашите демокрацията", отсече той.

Според него преди да се вземе такова важно решение трябва да се направят консултации с политическите сили за оценка на въздействието му. "Така се прави цялото законодателство и заради това имаме ниско доверие в обществото, предлагаме да не се бърза, ще поканим всички политически сили между първо и второ четене на разговори", каза Стойнев.

Той предупреди, че България може да се окаже в ситуацията да е първата страна, в която партиите ще изчезнат и ще останат един или два субекта в политическото пространство.

"Няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, каквото вие предлагате, така не се прави в политиката и не се взимат правилните решения, подхождате по този детински начин, това си е ваше право, но ние ще е противопоставим на това, защото води до диктатура", закани се червеният депутат.

Тома Биков от ГЕРБ обаче увери, че предложението е направено като са взети предвид всички рискове и припомни, че на референдума мнозинството българи гласуваха за намаляване на партийните субсидии. Според него вина за това имат политиците, защото не са обяснили на избирателите как и за какво партиите харчат парите от държавата.

"Хората гласуваха на референдума, може би не достатъчно информирано, но това е факт, остана усещането, че ГЕРБ пази субсидиите, а това не е така", каза той. Биков допълни, че голяма част от субсидиите отиват за предизборните кампании по медиите и депутатите не ги взимат на ръка.

Драгомир Стойнев обаче го попита колко пари получава като лихва ГЕРБ от това, че си държи субсидиите в банката. Отговорът на Биков беше, че ГЕРБ нямат партийна телевизия, която да издържа, каквато има БСП, и заради това парите на управляващите са в банка.
 
"Самодисциплинирайте си партията и се финансирайте нормално и по банков път, за да не се чудите след това къде са парите", обърна се Биков към депутатите от ляво.

Червеният Румен Генчев обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката".

Йордан Цонев от ДПС пък поиска пълна промяна на модела на финансиране и партиите въобще да не получат пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите. Според него основната вина за ситуацията сега носят политиците, защото не са обяснили на обществото как се харчат парите и защо е важно да има държавна субсидия.

"Ефектът от публичното финансиране е многопосочен, с него постепенно бяха затворени почти всички легални врати към бизнеса, беше забранено финансирането от юридически лица, скъсани са връзките официално, защото партиите от много години не получат никакви дарения от юридически лица и ако някой получава пари, те са извън закона, те са наказуеми и вероятно са корупция", каза той.

Освен това парите, които се получават от партиите, се харчели прозрачно, нивото на контрол върху разходите на партиите било възможно най-високото в държавата и в ЕС

"Сметната палата проверява за какво се харчат парите и ние трябваше да го обясним на обществото и на медиите. Парите се харчат прозрачно и Сметната парата, ако прецени, че парите не са изхарчени по предназначение, не ги признава като разход и НАП може да направи проверка на партиите като на стопански субект", допълни Цонев.

Той добави, че в Европа финансирането е публично, а ние сме член на ЕС и не трябва да променяме тази практика.

"Непрекъснато се говори лъжата, е в Германия получавали 1 евро на глас, но там има още два стълба на финансиране – фондации, на които общо бюджетът им е над половин милиард евро, една част от тях отиват за чужбина, но друга остава за партиите в Германия и третият стълб е, че директно от бюджета се финансират програми за нуждите на партиите, така че сумарно се дават много над 10 евро на глас", разясни депутатът от ДПС.


247
Още от Политика
Премиерски юбилей: Бойко Борисов рожденик, става на 60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
6
 
! Отговори
Крузейдър преди 6 дни
Ейййй, тия парламентарни ще изпапкат по-малко пари! Да не повярваш!
***, иде ви края, мама ви крадлива!
Поне част от тая *** ще краде по-малко!
Дано!
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Щом дебелото прасе вие на умряло, значи са добре нещата грух грух пефски
214
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Големо реване падна сега щели били да служат на определени олигарси щото до сега хем си вземаха субсидиите ем пак се гушиха от определени олигарси .Смятам че след като преди партии са съществували без субсидии и сега могат да съществуват ще си намалят разходите за хотели манджи и командировъчни и други икономии да си направят
213
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
време е да се подпомогне саморазпускането на бсп!
212
3
 
2
 
! Отговори
Тим преди 6 дни
Отново предизборни номера. Защо ГЕРБ не направиха субсидията 1 лев веднага след референдума? А , опозицията като говори, че никъде в Европа няма такова нещо да каже как в Европа субсидията е от 0.36 до 0.70 евроцента на глас. Много пари на вятъра. Някой трябва да носи отговорност за нарушаването на закона. Години наред сме избирани. Нямаше пари за социални помощи, детски, заплати и пенсии.
211
2
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
Радвам се, че се отрязва тази мракобесническа партийна субсидия!
210
0
 
9
 
! Отговори
ToPhD преди 1 седмица
В статията отново липсват правописни, граматически и пунктуационни грешки. Неграмотността Ви може да се поправи отчасти, дори с функцията на Word - check spelling. Без капка сарказъм:)
209
2
 
9
 
! Отговори
СС преди 1 седмица
Всяка партия по принцип е организирана престъпна група за източване на държавните ресурси. Затова и да ги забранят, никой няма да се сърди. :)
208
3
 
4
 
! Отговори
sid преди 1 седмица
Партиите и Сега не са независими.Дали ще вземат 1 лв.за глас или 0 лв.,няма никакво значение.Сега може да излязат на яве всички фирми и бизнесмените ,които субсидират партиите.Стига да имат волята да ги проверяват и тях.Б...си хвърли камъни и в собствената си градина.
207
3
 
2
 
! Отговори
Мима преди 1 седмица
В сила от 01.07.19г и валидно до 31.12.19г. Последната информация е спестена по разбираеми причини-предстоят избори.
206
5
 
11
 
! Отговори
бай Геро преди 1 седмица
Браво на бат Бойко!
А да вида сега комунягите как ше плащат на тpoловете в нета?
Глад!
Глад мори добитъка другарки и другари...
205
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и бсп_то как ше си плаща за СПА семинарите?!
204
8
 
19
 
! Отговори
Зрител преди 1 седмица
Много добър ПР ход на ББ трябва да му се признае... за 10 години изкрадоха де що може, а сега според мен си подготвя евакуационен план да се оттегли с "чест и достойнство"! Ще се разсърди на народа, че не е разбран и ще остави останалите да се оправят както могат! Ако приемат 1 лв. субсидия и ТОЙ излезе от политиката - все след него, който се опита да вдигне субсидията ще бъде "разкъсан" от "народа".
203
1
 
21
 
! Отговори
Банко преди 1 седмица
Който е за да се намалят да даде плюс, другите си знаят под строй и те така
202
8
 
11
 
! Отговори
Ние сме първи преди 1 седмица
Всеки народ си заслужава управляващите. Да оставим опозицията без държавно финансиране за политическа дейност? Чудесно. Бойко ще си прави безплатен пиар по телевизиите, че реже ленти предизборно, а опозицията ще плаща по 5 хиляди лева за една минута клип по телевизията. ГЕРБ ще получава пари от фондации Конрад Аденауер, Еберт и т.н. Опозицията - естествено, не, и това също е чудесно, не е намеса. Е, ако това се нарича нормални условия за политическа дейност сигурно пак ние първи сме го измислили
201
3
 
14
 
! Отговори
Банко преди 1 седмица
Атака си имат Алфа ТВ, НФСБ си имат скат, БСП и те си имат своя тв,ДПС имат ПИК ТВ , пари бол, даже и за телевизия. Къде го има това в другите държави. Знаете ли? Та за това 1 лев.
200
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз бих ги спрял напълно те и така си имат кръгове от фирми ! А овълчат ли се ще си гледат в канчетата а това е добре
199
9
 
12
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 1 седмица
гЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО НА сЛАВИ сВИРЧОКА, КАК ИНТЕРВЮИРА ГОСПОДАРЯ СИ бОЙКО. Който иска след това да си мисли че Слави не е КОРВАТА НА БОКО ПОРЕДНАТА.
Това с един лев субсидия е направино от Слави, защото олигархията го финансира зер патериците на олигархичната власт не им требе нищо освен пари от престъпна дейност. ДАНО ПО-СКОРО РАКЪТ ДА ДОВЪРШИ МЕНТЕ ПАРТИЯТА НА СЛАБИ АНТИБЪЛГАРСКИ ГЕРБЕРСКИ
198
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И да лъжат и да мажат, скоро народът ще отиде и ще изгони малката арогантна герберско-шкембелийско турска шайка от властта, А И рамазан кънев и славчо мутропевеца. СКОРО КАТО ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЩЕ ТЪРСЯТ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ, АМА СЪРБИЯ НЯМА ДА ГИ ПРИЕМЕ, ТЯ ТУРЦИ И ТУРСКИ ШПИОНИ НЕ ПРИЕМА ОТИДАТ ЛИ ТАМ ЩЕ ИМ ДРУСНАТ ПО 50 ГОДИНИ ЗАТВОР. УБЕЖИЩЕТО НА ТИЯ УБАВЦИ С ТИЯ ЧЕРНОБИЛСКИ ЛЪЖИ ЩЕ Е ТУРСКИ КЮРДИСТАН, Я В ДИАРБЕКИР В ПУСТИТЕ СКАЛИ ЩЕ СА НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ДУП ЯТА НА ЕРДОГАН Я НА ДАВУТОГЛУ
197
4
 
13
 
! Отговори
Банко преди 1 седмица
Пари им трябват да ходят на симпозиуми, банкети, да си правят телевизии, да ходят на Бузлуджа и тям подобни и да хранят сумати бамбуци в партийните централи. А ние това не го искаме. Казали сме им го. Точка.