Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас

Предложението бе прието от ГЕРБ и Обединените патриоти
Обновена: 12 юни 2019 14:59 | 12 юни 2019 13:08, Камелия Цветанова
247
Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партиите ще получават само по левче за реален глас на изборите, вместо досегашните 11 лева по закон, които всъщност се оказаха 13,20 лв. заради грешка на финансовото министерство.

Така или иначе всички партии се ангажираха да върнат надвзетите суми.

Още по темата
Решението за драстичното орязване на парите за парламентарно представените политически сили взе мнозинството в парламента с промени на първо четене в бюджета за тази година.

Зад предложението, внесено от правителството, по инициатива лично на премиера Бойко Борисов, застанаха законотворците от ГЕРБ и Обединени патриоти.

90 от БСП и ДПС гласуваха против, защото според тях това е популизъм и демагогия.

Иначе дебатът премина под знака на взаимните критите между управляващи и опозиция в липса на самоцисциплина, неясни харчове и натрупани пари от лихви.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев отсече, че левицата принципно иска да бъде намалено финансирането от държавата, но чак левче на глас, би означавало, че партиите няма да могат да функционират нормално.

"Това ще доведе до изчерпване на политическите партии, това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията, това е популистки начин да застрашите демокрацията", отсече той.

Според него преди да се вземе такова важно решение трябва да се направят консултации с политическите сили за оценка на въздействието му. "Така се прави цялото законодателство и заради това имаме ниско доверие в обществото, предлагаме да не се бърза, ще поканим всички политически сили между първо и второ четене на разговори", каза Стойнев.

Той предупреди, че България може да се окаже в ситуацията да е първата страна, в която партиите ще изчезнат и ще останат един или два субекта в политическото пространство.

"Няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, каквото вие предлагате, така не се прави в политиката и не се взимат правилните решения, подхождате по този детински начин, това си е ваше право, но ние ще е противопоставим на това, защото води до диктатура", закани се червеният депутат.

Тома Биков от ГЕРБ обаче увери, че предложението е направено като са взети предвид всички рискове и припомни, че на референдума мнозинството българи гласуваха за намаляване на партийните субсидии. Според него вина за това имат политиците, защото не са обяснили на избирателите как и за какво партиите харчат парите от държавата.

"Хората гласуваха на референдума, може би не достатъчно информирано, но това е факт, остана усещането, че ГЕРБ пази субсидиите, а това не е така", каза той. Биков допълни, че голяма част от субсидиите отиват за предизборните кампании по медиите и депутатите не ги взимат на ръка.

Драгомир Стойнев обаче го попита колко пари получава като лихва ГЕРБ от това, че си държи субсидиите в банката. Отговорът на Биков беше, че ГЕРБ нямат партийна телевизия, която да издържа, каквато има БСП, и заради това парите на управляващите са в банка.
 
"Самодисциплинирайте си партията и се финансирайте нормално и по банков път, за да не се чудите след това къде са парите", обърна се Биков към депутатите от ляво.

Червеният Румен Генчев обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката".

Йордан Цонев от ДПС пък поиска пълна промяна на модела на финансиране и партиите въобще да не получат пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите. Според него основната вина за ситуацията сега носят политиците, защото не са обяснили на обществото как се харчат парите и защо е важно да има държавна субсидия.

"Ефектът от публичното финансиране е многопосочен, с него постепенно бяха затворени почти всички легални врати към бизнеса, беше забранено финансирането от юридически лица, скъсани са връзките официално, защото партиите от много години не получат никакви дарения от юридически лица и ако някой получава пари, те са извън закона, те са наказуеми и вероятно са корупция", каза той.

Освен това парите, които се получават от партиите, се харчели прозрачно, нивото на контрол върху разходите на партиите било възможно най-високото в държавата и в ЕС

"Сметната палата проверява за какво се харчат парите и ние трябваше да го обясним на обществото и на медиите. Парите се харчат прозрачно и Сметната парата, ако прецени, че парите не са изхарчени по предназначение, не ги признава като разход и НАП може да направи проверка на партиите като на стопански субект", допълни Цонев.

Той добави, че в Европа финансирането е публично, а ние сме член на ЕС и не трябва да променяме тази практика.

"Непрекъснато се говори лъжата, е в Германия получавали 1 евро на глас, но там има още два стълба на финансиране – фондации, на които общо бюджетът им е над половин милиард евро, една част от тях отиват за чужбина, но друга остава за партиите в Германия и третият стълб е, че директно от бюджета се финансират програми за нуждите на партиите, така че сумарно се дават много над 10 евро на глас", разясни депутатът от ДПС.


247
Още от Политика
Премиерски юбилей: Бойко Борисов рожденик, става на 60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То па в момента при 11 лева субсидия хич не се продават на бизнесмени и чужди държави и интереси.
15
7
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 1 седмица
Популизъм е .Или трябваше да стане като в Германия или да бъде примерно 1% от минималната месечна РЗ за глас за година. Т.е. 5 лв. за глас на година. А може да искат да управляват милиардерите .Не че сега са без власт де.
14
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ ПОБЕДА! БРАВО!
сега бсп ще им се спре тока!
ОСТАВКА НА РАПОНА РУМЕН РАДЕВ!
13
9
 
5
 
! Отговори
Бизнес дружества преди 1 седмица
Логично е тогава да разрешат на партиите да се регистрират по ДДС като стопански субекти (напр. ООД). След като държавата не ги финансира трябва да извършват стопанска дейност. Това го няма никъде по света, но от премиер с пожарникарско образование какво ли не може да се очаква.
12
0
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
минаваме на ам модел симпатизантите даряват на партиите сега следва
намаляване на депуттите от 240 на 120
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Президентска република .
Там вота няма да може да се изкривява и Цецо да брои.
10
1
 
28
 
! Отговори
До край! преди 1 седмица
На референдума гласувахме за още две точки, да не се правят на забравили.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не забравяйте че това е само на първо гласуване нали? Или нещо не съм разбрал!
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Данчо Ментата още утре ще се продаде на един олигарх. Трябва да го питаме на кой олигарх ще се се продаде, или вече се е продал. Журналистите трябва да започнат да разпитват, коя партия кой олигарх си е избрала. Че ще свършат олигарсите и няма да има за всички партии.
7
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Слави.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
90 (какво) от БСП и ДПС гласуваха против?
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е удар за местните и парламентарни избори. Основната цел е бств, както алфа скат.... Всичко що може да критикува герб за изборите. Диктатурата на герб продължава да се затяга. Вече сме на 150 място по свобода на медиите... от 175
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак се събраха БСП и дпс, заедно в един и същи строй, както се пееше в една песен.
Утре ще гласуват отново заедно Пеевски да бъде избран за министър председател на България!
3
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така се бетонира статуквото, политическа промяна от тук насетне през крив макарон!!!
2
6
 
24
 
! Отговори
Най-сетне преди 1 седмица
Браво!
1
7
 
23
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 седмица
То това беше целта да цакат опозицията. Ясно е, че партии без финансиране са най-безопасни по време на избори въпроса е утре когато палачинката се обърне що ще правят сегашните победители.