Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас

Предложението бе прието от ГЕРБ и Обединените патриоти
Обновена: 12 юни 2019 14:59 | 12 юни 2019 13:08, Камелия Цветанова
248
Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партиите ще получават само по левче за реален глас на изборите, вместо досегашните 11 лева по закон, които всъщност се оказаха 13,20 лв. заради грешка на финансовото министерство.

Така или иначе всички партии се ангажираха да върнат надвзетите суми.

Още по темата
Решението за драстичното орязване на парите за парламентарно представените политически сили взе мнозинството в парламента с промени на първо четене в бюджета за тази година.

Зад предложението, внесено от правителството, по инициатива лично на премиера Бойко Борисов, застанаха законотворците от ГЕРБ и Обединени патриоти.

90 от БСП и ДПС гласуваха против, защото според тях това е популизъм и демагогия.

Иначе дебатът премина под знака на взаимните критите между управляващи и опозиция в липса на самоцисциплина, неясни харчове и натрупани пари от лихви.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев отсече, че левицата принципно иска да бъде намалено финансирането от държавата, но чак левче на глас, би означавало, че партиите няма да могат да функционират нормално.

"Това ще доведе до изчерпване на политическите партии, това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията, това е популистки начин да застрашите демокрацията", отсече той.

Според него преди да се вземе такова важно решение трябва да се направят консултации с политическите сили за оценка на въздействието му. "Така се прави цялото законодателство и заради това имаме ниско доверие в обществото, предлагаме да не се бърза, ще поканим всички политически сили между първо и второ четене на разговори", каза Стойнев.

Той предупреди, че България може да се окаже в ситуацията да е първата страна, в която партиите ще изчезнат и ще останат един или два субекта в политическото пространство.

"Няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, каквото вие предлагате, така не се прави в политиката и не се взимат правилните решения, подхождате по този детински начин, това си е ваше право, но ние ще е противопоставим на това, защото води до диктатура", закани се червеният депутат.

Тома Биков от ГЕРБ обаче увери, че предложението е направено като са взети предвид всички рискове и припомни, че на референдума мнозинството българи гласуваха за намаляване на партийните субсидии. Според него вина за това имат политиците, защото не са обяснили на избирателите как и за какво партиите харчат парите от държавата.

"Хората гласуваха на референдума, може би не достатъчно информирано, но това е факт, остана усещането, че ГЕРБ пази субсидиите, а това не е така", каза той. Биков допълни, че голяма част от субсидиите отиват за предизборните кампании по медиите и депутатите не ги взимат на ръка.

Драгомир Стойнев обаче го попита колко пари получава като лихва ГЕРБ от това, че си държи субсидиите в банката. Отговорът на Биков беше, че ГЕРБ нямат партийна телевизия, която да издържа, каквато има БСП, и заради това парите на управляващите са в банка.
 
"Самодисциплинирайте си партията и се финансирайте нормално и по банков път, за да не се чудите след това къде са парите", обърна се Биков към депутатите от ляво.

Червеният Румен Генчев обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката".

Йордан Цонев от ДПС пък поиска пълна промяна на модела на финансиране и партиите въобще да не получат пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите. Според него основната вина за ситуацията сега носят политиците, защото не са обяснили на обществото как се харчат парите и защо е важно да има държавна субсидия.

"Ефектът от публичното финансиране е многопосочен, с него постепенно бяха затворени почти всички легални врати към бизнеса, беше забранено финансирането от юридически лица, скъсани са връзките официално, защото партиите от много години не получат никакви дарения от юридически лица и ако някой получава пари, те са извън закона, те са наказуеми и вероятно са корупция", каза той.

Освен това парите, които се получават от партиите, се харчели прозрачно, нивото на контрол върху разходите на партиите било възможно най-високото в държавата и в ЕС

"Сметната палата проверява за какво се харчат парите и ние трябваше да го обясним на обществото и на медиите. Парите се харчат прозрачно и Сметната парата, ако прецени, че парите не са изхарчени по предназначение, не ги признава като разход и НАП може да направи проверка на партиите като на стопански субект", допълни Цонев.

Той добави, че в Европа финансирането е публично, а ние сме член на ЕС и не трябва да променяме тази практика.

"Непрекъснато се говори лъжата, е в Германия получавали 1 евро на глас, но там има още два стълба на финансиране – фондации, на които общо бюджетът им е над половин милиард евро, една част от тях отиват за чужбина, но друга остава за партиите в Германия и третият стълб е, че директно от бюджета се финансират програми за нуждите на партиите, така че сумарно се дават много над 10 евро на глас", разясни депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле какъв вой нададоха щом посегнаха към паничката им. А Бойко за пореден път ги изигра. Той въобще няма намерение да направи субсидиите 1 лв. На второ четене ще направят промени и ще гласуват по-големи субсидии и ще кажат, че това се е случило единствено по настояване на опозицията и те от немай-къде са се съгласили - мир да има.
160
7
 
10
 
! Отговори
До Стратег преди 4 години
Където е текло фиаско - пак ще тече!Хайде хаирлия да ви е и следващото през есента!
159
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави Трифонов да се запише в ГЕРБ, че Бойко му осъществява мечтите и резултатите от референдума! А? Редно си е, Слави!
158
11
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименДеб.ил Тиквенов, ние никога няма д абъдем "отговорен политически фактор", т.е. да крепим мъ.дете на Величеството;))) Дори и да се приеме това на второ четене, БНП/БСП ще излезе още по-силна от това. Защо? Защото така ще с еизчистят курбанджиите от нея, а на тяхно място ще навлязат още по-брутални радикали като мен. На мен пари не ми трябват, основното ни витейско верую е унищожението на такива като вас;))) Така, че, не бързай да се радваш на "предизборното фиаско",то е за ПП ГЕРБ!
157
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, преди 10 години като нямаше субсидии да не би да нямаше партии!? Правилно е решението! Поне няма да плащаме с бюджетни средства хонорарите на Червени социолози да ни лъжат по Червената телевизия! А, що скриха пак тия, след 12-тата си поредна Лъжжа, как Червената партия щяла да спечели!? Печели нещо все пак - бойковия!
156
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С един лев субсидия,партиите щели да станат собственост на олигарсите!!?? Но пък олигарсите са собственост на ,, Царя-Слънце" !! Кой е на кяр?!?!
155
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е опит на Борисов да привлече отсега тези, които биха гласували за Слави Трифонов, ако реши да направи партия. Защото идеята за 1 лв. е на Слави.
154
1
 
21
 
! Отговори
мссм преди 4 години
за какво са им пари на партиите въобще?държавата им дава имоти почти без пари,които те дават за уж семинари за купуване на гласове.То и сега вземат пари от разни фирми..плюс субсидия. Да си продават шалчета значки,.. да си пуснат лотария ако искат не виждам смисъл от партиите въобще. Някои цял живот все партийци Нека си плащат и реален наем за имотите
153
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже много дълго ги трая Бойко в очакване да се сапикясат и да се държат като отговорен политически фактор!Глупендърите пък объркаха липсата на остри реакции от негова страна за слабост тръгнаха на фронтална атака за превземане на влатта.Тотални дюбили- приемат желаното от тях за желано и от народа.Големи заявки и раздувки>>голямо изборно фиаскооу. Червени другари ще дойдете пак отново на власт, чак когато пак Червената армия прегази Дунав!И нито ден по-рано!Знаем,че работите и за този ден!
152
2
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
А да видим и на второ четене.Тук в БГ всичко е предпоследно.
151
10
 
10
 
! Отговори
Герб надолу преди 4 години
Всичко ще си дойде на мястото когато банкянският тарикат се изнесе за пореден път по терлици от Министерския съвет. Сигурно си мисли, че като остави опозицията без пари за политическа дейност ще спечели служебна победа на изборите, но ще му излязат криви сметките. Не може да се л'ъже един цял народ до безкрайност. Времето му изтича.
150
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като има само две партии всеки ще прави каквото си иска, когато е на власт, защото ще има поредица от абсолютни мнозинства. И така ще има редица кризи. Американците имат ФЕД, за да им спасява страната, ама ние не можем да си го позволим . Трябав да ни управляват големи коалии и партиите взаимоно да се следят.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
американският модел е ужасен, там зелените понякога имат 11 процента, а не могат да се вклинят което води до свръх радикализация на тяхното общество. освен това при тях народът не избира властта, избирате я електорите.
148
9
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Идеята на Царят-Слънце в случаят е да разруши нашето системно политическо оружие, с което му роним Стабилитета и му образуваме нерви, в случаят БСП с Корнелия. Като си вземе Станишев БСП-то, може и да вдигне субсидията за 1 глас и на 15 лева;))) В случаят, обаче на Тиквата проблемът е друг, а именно, че ние, които сме истинската Съпротива срещу него, не ползваме партийни субсидии, м-да, т.е. Съпротива винаги ще има, просто ще се менят формите й;)))
147
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Забравих да добавя: би било чудесно и броят на дупетатите да се намали наполовина!
146
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На България не й трябват повече от 2 партии. И в САЩ е така. У нас примерно може да се оформят като два лагера - лява и дясна партия. И малките партии, за да не изчезнат, да се ориентират към една от двете посоки. А не като сега, нароили се всякакви: центристи, либерали, патриоти, земеделци, зелени , пембени и дрън-дрън! Ай нема нужда от такъв пълнеж!
145
7
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Изгладнелите комунисти реагират, като наистина изгладнели!
144
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно решение! Аз съм против с моите данъци комунистите да си правят телевизия през която да облъчват обществото с лъжи на госпожи, които са реабилитирали бившия режим в сърцата си.То иначе защо ще си член на червената партия, ще поднасяш цветя на паметника на Т. Живков и ще броиш конгресите му за поредни твои.Айде, разтурвайте я тая престъпна партия и тръгвайте на чисто.Това ще е доказателството, че сте скъсали с престъпното си минало.Мъка,мъка комунистическа- помни мръсотиите ви народа!
143
2
 
21
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
БРАВО вече партиите да се саморазпускатслед като са се съобразили с референдума,значи той е успешен/ какъвто и беше/та по тази логика там има и други неща за изпълняване намаляване броя на депутатите ??като сте казали А дайде до Я..за какво са ни 240 депутати ? след като половината са гласуващи пръстчета, да не би да мислите че знаят какво гласуват.Айде на бас че ако Боко утре каже 20 лв на глас, пак ще го гласуват..помните закона за спасението на Киро...днес един утре.
142
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вчера реяахте че не ги намалял 30 год, а сега ревере че ги намалили. ХахаххахаЕй простолюдиее.