Призната вина и споразумение - 20% по-малко от глобата

Правителството предлага промени в Закона за административните наказания
Обновена: 12 юни 2019 08:11 | 12 юни 2019 08:08, Василия Пейчева
7
Призната вина и споразумение - 20% по-малко от глобата
Снимка: Dnes.bg

Бърза процедура, при която закононарушителите ще признават вина и ще сключват споразумение с наказващия държавен орган, се въвежда с предложени от правителството промени в Закона за административните наказания.

При споразумение ще има отстъпка от глобата и ще се плащат само 80% от минималния размер, който е предвиден за нарушението. За да има договор обаче, не трябва на нарушителя да е издаван акт за същото в предходната една година и закононарушението да не е престъпление.

Намаление има и за бързо издължаване на нарушителите. 80%, вече от реално наложената глоба, ще се плащат при превеждане на парите на държавата в 14-дневен срок от издаване на акта, пише "24 часа".

На бизнеса пък вместо актове вече ще се правят предупреждения. Новата мярка е предвидена при маловажни нарушения. Според промените в закона като такива могат да бъдат определени нарушения на закон, които не водят до вредни последици.

Временното отнемане на шофьорска книжка след катастрофа вече ще се приспада при окончателното наказание, ако то включва отнемане на правото за управление на автомобил, предвижда още законопроектът на правителството. Досега двете наказания бяха отделни.


7
Още от Страната
След случая в Пловдив: Застрашена ли е България от тероризъм?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези промени са в угода на бизнеса. Ще ги тълкуват и прилагат в полза на бизнеса.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не кажат колко рома са теглили Бързи кредити !
В едно Плевенско село едни дето си пускат музиката а макс имат глоби за 12 хиляди и продължават да пускат музика и не мислят на ги плащат.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Майсторите на покриви които ме обраха ми показаха лична карта която в последствие в полицията се оказа не на тоя които ми я показа и пих една студена вода така
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някои знае ли фирмите за Бързи кредити дават ли пари на хора без имущество и доходи само срещу лична карта! Същото е и с глобите колкото и да пишеш глоби на някои които няма нищо няма да вземеш нищо
1
3
 
23
 
! Отговори
Дискриминация преди 1 седмица
Има индивиди без книжка и без пари на тях колкото и глоби да им напишат освен оная работа няма друго какво да им вземат!