Радев: Не прехвърлям правомощия, ръководя се от принципи

Президентът организира кръгла маса за избора на нов главен прокурор
Обновена: 12 юни 2019 12:08 | 12 юни 2019 11:30,
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания", предава агенция Фокус.

Повод за думите му са обвиненията, че със срещите, които проведе през май с представители на съдебната власт и с настоящата кръгла маса, държавният глава се меси в независимостта на съдебната системата.

Още по темата

"Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение до края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да им повишено обществено внимание", категоричен е президентът.

По думите му, при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността.

"Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно неговата смелост и гражданска отговорност - това е успехът на неговата бъдеща дейност", подчерта той.

Според президента функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаване на законноста.

"Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния й ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите", изтъкна Радев.

Президентът добави, че е изключително важно новият главен прокурор да има високо обществено доверие още от старта на своя мандат, защото щял да бъде натоварен с големи очаквания и му предстояли важни задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Рейтинги на президент, правителство и институции се правят всеки месец!Ти в тази държава ли живееш!?
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо след първично измамния двумилионен "избор" на Грипена разните му там "социолози" не провеждат "анкета" за рейтинга на Грипена?Първо - защото няма кой да им плати.Второ - хората бяха подведени по вярата на Борисов в неподкупен и достоен човек, затова и предложи световно неизбираемата номинация на стрина Цецка.Е, и неговото, и народното доверие бяха нагло излъгани от комуноидното поведение на Грипена - харманлийските *** облаги в кариерата се оказват по-силни от морала му.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВинетуОтиди на очен лекар!Четенето на книги ти е повредило зренийцето нещо!Писрещат го както аристократи-съвестен слуга!С дружелюбна ирония.Мислех сиче няма да доживея да видя по-прoступравник от Т.Ж.начело на България.Е, за съжаление., доживях..
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20. Ха-ха, и как стана факт? С това, че го е казала Татяна Дончева ли? Бах ти колко си смешен.
26
4
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 19. И как точно стана за смях, че не разбрахме? С това, че го приемат с почести и овации навсякъде ли бе, червен ***?
25
1
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 17. Я пробвай пак, че половината от нещата, които си написал, са абсолютно неверни.
24
4
 
7
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До 11. Голяма част от тези 2 милиона вече съжаляват за избора си, защото разбраха колко е смотан, но тогава се подлъгаха, понеже не го познаваха.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стягайте редиците, дрОгарЕ!С могъщия авторитет на дрОгарете Радев и видния кадия Лозан Панов си изберете първо кмет на София, после - и "хубав" главен прокурорин, пък и "избора" на *** ви е в кърпа вързан! Хайде, Цветан Василев, ФСД и Сорос са с вас, както и на тук-там оцелелите червени бабички!С кебапчетата - напред!
22
7
 
3
 
! Отговори
Диплодок преди 4 години
Радев,възхищавам се на принципността тино в държавата на безпринципните,подобно мъжество може да предизвика само подигравки и кикотсред панелните павиани.С такъв народ ,тежко и горко на България!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Критериите за избор на прокурор са известни на всички, но Радев не отговаря на въпроса, защо точно той прави кръгли маси, които са присъщи за опозицията !?Неговата работа е накрая да подпише или да не подпише указа за назначаване на новия прокурор !!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гледат да поставят някой гербераст и да са на власт! Иначе може да ги погне Кьовеши! Дончева сутринта каза, че гласят евродепутата Емил Радев. Факт!
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и дебеловратшя шут Борисов стана за смях пред цяла Европа ама си го избирате.
18
3
 
7
 
! Отговори
Критерии преди 4 години
Това "... при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността" ми напомни - кой знае защо, прилагането на този критерий при "избора" на изтребител за най-бедната страна в ЕС ...
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега герберските кучета ще се надпреварват да лаят по президента Радев. Ама иначе са Ок с повишаването на тока, парното, храните, горивата, със замразените заплати и пенсии и с кражбите на ГЕРБ.
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този шут стана за смях в Русия
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, ако беше принципен щеше да поднесе цветя на паметника на жертвите на комунизма
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президент, вземай пример от украинския си пресен колега! Издава Указ и ги уволнява, като не се съобразява с техните измислени мафиотски процедури, а следва интереса на Родината, народа, истината и държавата!
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вдин принципен човек не би могъл да изкаже следните твърдения:"Изграждането на АЕЦ Белене е неизбежно""Санкциите за Крим не са вечни"
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решетков ако можеше да назначава, щеше да направи Волен президент! Радев и Бойко вие си ги избрахте! Да не би да дойде Решетков да ви гласува вместо Вас!
11
13
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ген.Радев беше избран от повече от 2 милиона българи.Ама в твоята глава си бръмчат бръмбари накацали на решетъчния ти мозък.