Субсидия от левче ли? От ДПС поискаха да е... 0 лв.

Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, смята Йордан Цонев
Обновена: 12 юни 2019 10:20 | 12 юни 2019 10:19, Камелия Цветанова
87

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партиите ще фалират и при 1 лев субсидия на глас, и при 5 лева, смятат депутатите от ДПС и заради това те ще искат политическите сили въобще да не получават пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите.

Инициативата за намаляване на субсидията от 11 лева на левче на получен глас на изборите дойде от премиера Бойко Борисов, а парламентът ще обсъди днес на първо четене поправката в бюджета, внесена от правителството, която предвижда това да стане факт от 1 юли тази година.

Още по темата
"Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, и при 0 лева. Затова ще предложим държавната субсидия за политическите сили да е 0 лева и те да се финансират от икономически обекти и от граждани при строг контрол и прозрачност", обясни искането на ДПС Йордан Цонев.

Според депутата Делян Пеевски е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, субсидията да е 0 лева и финансирането да е по американския модел по ясни и прозрачни договори.

Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите, смята той.

Цонев добави, че в цяла Европа има държавно финансиране, но ако ще се намалява субсидията у нас, трябва да се мине към американския модел. „Той е отворен модел без държавно финансиране, финансира се от открито с проверени пари, с публичност на финансирането и ако обществото не е разбрало, че държавното финансиране е най най- прозрачното, ще предложим 0 лева финансиране от държавата", Цонев.

Според него всичко останало би било демагогия. "Гледат в тавана нагоре и гадаят на боб - лев, нула лева, колко да е, за да се харесат на хората", отсече той.

А за предложението на ДПС за намаляването на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни, от партии днес започват консултации с браншовиците. В сряда са първите консултации с фармациите.

Цонев увери, че ДПС няма да направи предложение да се намали ДДС-то на лекарствата, ако няма да бъде намалена крайната цена за потребителите. Утре от движението ще се срещнат с хлебопроизводителите и отново ще търсят отговор на въпроса дали ще има спад на крайната цена.

"Ако ще има намаляване на цените за потребителите, ще предложим намаление на ДДС-то, иначе за кого го правим - за производителите, няма смисъл", коментира Пеевски.

Той добави, че се радва, че управляващите са чули ДПС за намаляването на ДДС-то върху книгите, както поиска миналата седмица и премиерът, както и за безплатните детски градини.

"Оттам нататък ще продължим, ако има реално намаляване на цените", увери Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато са субсидирани, не им пука за народа, щото те своето си го получават гарантирано независимо от работата, която вършат. Пък хората и да не са доволни, следващите избори ще си ги купят - нали имат пари от субсидии.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намаляването на субсидиите ще има наказателна и възпитателна роля. Ако се поправят, пестят и защитават обществото, ще получат увеличение. Намаляването трябва да е с 5 лева, защото партиите казаха, че дали 1 или 5 лева - нямало значение и било едно и също. 5 лева не са важни за тях. Затова да им се отнемат 5 лева от субсидията.
30
0
 
7
 
! Отговори
oo преди 4 години
И оня от патриотите пита как щели да разпределят 40 милярда бюджет със субсидия 1лв. Забравя за заплатите дето вземат и какви ли още там хонорарчета и комисионни.Да си събират членски внос и толкова.Страх ги е ,че като почнат да вземат пари от фирми като дарения ще трябва да си изпълняват обещанията а не само да плямпат.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците са алчни за пари и със зъби и нокти ще бранят субсидиите си, защото това са десетки милиони всяка година.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да събират членски внос, като могат със закон за субсидиране да задължат всички, които не са им членове и не ги подкрепят да им плащат издръжката. Харесваш или не харесваш ГЕРБ, плащаш за издръжката на функционерите му, пък те от своя страна си купуват апартаменти с частен асансьор или тераса с джакузи за твоя сметка.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависимостите били еднакви и при 1 и при 5 лева. Аз си мисля, че зависимостите са същите и при 11 лв. А ще бъдат същите и при 100 лв. субсидии. Субсидиите не решават проблема със зависимостите, а го решава прилагането на закона и вкарването на корумпираните политици в затвора. Субсидиите са само бонуса, който партиите си вземат като добавка към незаконното си финансиране и въобще нямат намерение да се отказват от този бонус.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо дадоха ТЕЦ Варна на Доган и 42 милиона за дупката на Гергов при 13 лева субсидия днес? Има много наивници.Партиите трябва да отговорят за непрекъснатият античовешки лобизъм сега, когато получават по 13 лева субсидия? Защо сега не защитават обществения интерес? Трябва да върнат парите и да бъдат наказани за неизпълнение на обществения договор, по който днес им се плаща по 13 лева.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е член на партия да заплаща членски внос от 2% върху заплатата си. Хората, които не членуват в партии не са длъжни да ги издържат.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи разправяха, че със субсидиите имало строг контрол на всеки лев, който се харчел от политическите партии. Интересно тогава какво казва контрола за кебапчетата и купения вот. Отчитат ли разходите за купуване на гласове и казват ли откъде идват парите?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доган добре ги е обучил тези двамата в лъжите.И ги бута все напред за заблуда,понеже са с български имена.А отзад шайката му се спотайва,върши си далаверите спокойно.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледа ги снощи в Референдум. От националната телевизия се бяха постарали да поканят само действащи политици, за да се чуе само гледната точка в полза на субсидиите. А на поканените политици от алчност пяна им излизаше на устата. Очите им кръвясваха само при мисълта, че някой може да посегне към паничката им. Гадна гледка!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказване на олигарсите от ДПС.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и сега всички небългарски партии се финансират от Кремъл и Анкара - АТАКА, БСП, АБВ, Воля, Възраждане, ДПС, ДОСТ,...а субсидиите са само за камуфлаж и джобни пари !
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не му е това позицията, бе! Казва го напук на Бойковото перчене! Но ДПС може да си го позволи! Марешки също! Да му мислят кварталните магазинчета!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партии с обръчи от мафиотски фирми нямат нужда от субсидии. ДПС отдавна не е политическа партия, а ООД.
17
0
 
8
 
! Отговори
Т.Танов преди 4 години
Е-е-е,доживяхме най-сетне едно чудесно предложение от ДПС - никакви субсидии от държавата за партиите - отдавна трябваше да е така!Малки,големи партии - толкоз! Вярно е,че ДПС имат и ще имат най-много / не аса една и две стъраните с мюсюлман ско население,кото ги финансират / а на другите какво им пречи и те да си намерят спонсори ?! Но независимо от това е необходимо да има ПРОЗРАЧНОСТ кой откъде се снабдява! Нали г-н Президент?!
16
1
 
6
 
! Отговори
сто преди 4 години
процента зависимост на депесарите и от Турция и от Кремъл.На тях не им трябват субсидии в български левове , след като имат чужди пари.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Защо ще гласуваш за ДПС?Заради това, което предлага Й. Цонев, или заради онова, което е написано тук, в коментарите, под 15 ?
14
1
 
10
 
! Отговори
лесно, просто, ясно преди 4 години
Всяко жителка на Столипиново и на още някои други подобни региони, която носи фередже и всеки път прилежно си плаща глобата за това, може да се окаже роднина на Някого си, дето няма как да го проверим и да започне да получава от него ежемесечни крупни суми, чрез някоя банка в Дубай например.После тези фередже-носки ще започнат да финансират която партия си искат. И така.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДПС спокойно могат да минат и без бюджетна субсидия. Тях няма да ги изоставинито Кремъл, нито Саудитска Арабия.