Субсидия от левче ли? От ДПС поискаха да е... 0 лв.

Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, смята Йордан Цонев
Обновена: 12 юни 2019 10:20 | 12 юни 2019 10:19, Камелия Цветанова
87

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партиите ще фалират и при 1 лев субсидия на глас, и при 5 лева, смятат депутатите от ДПС и заради това те ще искат политическите сили въобще да не получават пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите.

Инициативата за намаляване на субсидията от 11 лева на левче на получен глас на изборите дойде от премиера Бойко Борисов, а парламентът ще обсъди днес на първо четене поправката в бюджета, внесена от правителството, която предвижда това да стане факт от 1 юли тази година.

Още по темата
"Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, и при 0 лева. Затова ще предложим държавната субсидия за политическите сили да е 0 лева и те да се финансират от икономически обекти и от граждани при строг контрол и прозрачност", обясни искането на ДПС Йордан Цонев.

Според депутата Делян Пеевски е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, субсидията да е 0 лева и финансирането да е по американския модел по ясни и прозрачни договори.

Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите, смята той.

Цонев добави, че в цяла Европа има държавно финансиране, но ако ще се намалява субсидията у нас, трябва да се мине към американския модел. „Той е отворен модел без държавно финансиране, финансира се от открито с проверени пари, с публичност на финансирането и ако обществото не е разбрало, че държавното финансиране е най най- прозрачното, ще предложим 0 лева финансиране от държавата", Цонев.

Според него всичко останало би било демагогия. "Гледат в тавана нагоре и гадаят на боб - лев, нула лева, колко да е, за да се харесат на хората", отсече той.

А за предложението на ДПС за намаляването на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни, от партии днес започват консултации с браншовиците. В сряда са първите консултации с фармациите.

Цонев увери, че ДПС няма да направи предложение да се намали ДДС-то на лекарствата, ако няма да бъде намалена крайната цена за потребителите. Утре от движението ще се срещнат с хлебопроизводителите и отново ще търсят отговор на въпроса дали ще има спад на крайната цена.

"Ако ще има намаляване на цените за потребителите, ще предложим намаление на ДДС-то, иначе за кого го правим - за производителите, няма смисъл", коментира Пеевски.

Той добави, че се радва, че управляващите са чули ДПС за намаляването на ДДС-то върху книгите, както поиска миналата седмица и премиерът, както и за безплатните детски градини.

"Оттам нататък ще продължим, ако има реално намаляване на цените", увери Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
13
 
! Отговори
ист преди 4 години
Народът е казал - един лев на реален глас.Който е против, на следващите избори няма да спечели и един глас.Пеевски, два и половина българи не са диви популисти. Дивите популисти са в партиите.
11
1
 
13
 
! Отговори
gio преди 4 години
докато ни управляват екс шофьорчета, дето не знаят накъде карат тази държава няма да се оправи. Това са алчни хора без реална представа как нормално трябва да стават нещата, така че всички да са доволни. Но друго от хора с повърхностни знания първоначално назначени и в последствие отървали се от господарите си не може да очаква друго.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП не може да плати на Булсат да и пуснат телевизията да гледа, който ще! А телевизията поне в 2 случая вкара два прайда в парламента! в един момент дърпаха над 300 000 гласа! Ранната Атака дори повече, но Мишо Константинов каза, че сметката е показала колкото трябва.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарлък между Данчо Ментата и Боко. Партиите трябва да плащат концесионна такса за участие в политиката и далаверите. Като Летище София и плажовете. Концесионната такса трябва да бъде 11 лева на даден и подарен на партията глас. Ще влизат 40 милиона годишно в държавния бюджет за развитие.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1:Ами те и сега дават по 10 лв. на глас (еднократно) и после вземат по 11 лв. на глас (многократно).
7
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На практика партиите,които са на власт(а ДПС е винаги така) нямат нужда от субсидии.Те си имат предостатъчно канали за финансиране.Проблемът е на тия,които нямат достъп до властта и съответните облаги.Колкото до корупцията-за тези 30 години стана ясно,че въобще на зависи от заплатите на чиновниците от каквото и да е ниво.Примерно съдиите вземат от 3 до 5 хиляди,ама явно им са малко за строежи на хотели и прочее.Затуй трудно решават дела без рушвет,а по еднакви казуси дават коренно различни реше
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая е така когато е така е така. Депутатите получават заплата да гласуват по съвест те получаат заплата за да гласуват.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите ни рекетират за пари. Те са като мутри, на които трбява да плащаме "такса спокойствие". Защо още не са обвинени за рекет, изнудване и заплахи към обществото?
4
1
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Гаанчееее, ХУБАВО е че си признаваш И rpизкай.....
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пеевски нали беше заминал и нямаше да се връща??????Баце тъй речИ?!А тя ква стана....
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Острието на ДС се развихри в парламента.И тоя като тиквата изживява катарзис и се вкара в нова роля.Но *** е *** и гризка всякакви пръчки.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи Дан Цонев други ги говореше в едно тв шоу - Че не трябва да се пипат, дори да се завишат! Гербераст Биков и той, като отчете заслугите на Вожда си в правенето на рейтинг, в заключение рече, че ,,без субсидии няма партии, а без партии няма демокрация"! Без опозиция пък - хич! Затова - най много на опозицията, с предимство - извънпарламентарната!