Субсидия от левче ли? От ДПС поискаха да е... 0 лв.

Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, смята Йордан Цонев
Обновена: 12 юни 2019 10:20 | 12 юни 2019 10:19, Камелия Цветанова
87

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партиите ще фалират и при 1 лев субсидия на глас, и при 5 лева, смятат депутатите от ДПС и заради това те ще искат политическите сили въобще да не получават пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите.

Инициативата за намаляване на субсидията от 11 лева на левче на получен глас на изборите дойде от премиера Бойко Борисов, а парламентът ще обсъди днес на първо четене поправката в бюджета, внесена от правителството, която предвижда това да стане факт от 1 юли тази година.

Още по темата
"Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, и при 0 лева. Затова ще предложим държавната субсидия за политическите сили да е 0 лева и те да се финансират от икономически обекти и от граждани при строг контрол и прозрачност", обясни искането на ДПС Йордан Цонев.

Според депутата Делян Пеевски е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, субсидията да е 0 лева и финансирането да е по американския модел по ясни и прозрачни договори.

Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите, смята той.

Цонев добави, че в цяла Европа има държавно финансиране, но ако ще се намалява субсидията у нас, трябва да се мине към американския модел. „Той е отворен модел без държавно финансиране, финансира се от открито с проверени пари, с публичност на финансирането и ако обществото не е разбрало, че държавното финансиране е най най- прозрачното, ще предложим 0 лева финансиране от държавата", Цонев.

Според него всичко останало би било демагогия. "Гледат в тавана нагоре и гадаят на боб - лев, нула лева, колко да е, за да се харесат на хората", отсече той.

А за предложението на ДПС за намаляването на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни, от партии днес започват консултации с браншовиците. В сряда са първите консултации с фармациите.

Цонев увери, че ДПС няма да направи предложение да се намали ДДС-то на лекарствата, ако няма да бъде намалена крайната цена за потребителите. Утре от движението ще се срещнат с хлебопроизводителите и отново ще търсят отговор на въпроса дали ще има спад на крайната цена.

"Ако ще има намаляване на цените за потребителите, ще предложим намаление на ДДС-то, иначе за кого го правим - за производителите, няма смисъл", коментира Пеевски.

Той добави, че се радва, че управляващите са чули ДПС за намаляването на ДДС-то върху книгите, както поиска миналата седмица и премиерът, както и за безплатните детски градини.

"Оттам нататък ще продължим, ако има реално намаляване на цените", увери Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Дарения и от фирми преди 4 години
До мнение: Партиите могат да се финансират изцяло от дарения. Но трябва да се премахне забраната стопански субекти (т.е. фирми) да могат да субсидират партии. Така се прави в САЩ например. И при тях има контрол и всичко трябва да е прозрачно. Е, така се получават корпоративни зависимости, но се спестяват държавни пари. Нека законодателите решат.Но идеята на Бойко е друга - хем да няма държавна субсидия, хем да не се разрешават дарения от фирми. Така всичко ще става под масата.
71
1
 
2
 
! Отговори
мнение преди 4 години
партиите забогатяха достатъчно на гърбът на данъкоплатеца време е парите да отидат при хората можем да живеем и без партиите майната им на партиите
70
0
 
3
 
! Отговори
Гррррр преди 4 години
Предлагам всяка партия да заделя по 10 депутатски заплати за дарения! Парите да отиват за лечение на деца! За самата ГЕРБ предлагам по 20 заплати да отиват за фонд ремонт на ремонта или на ремонт след изграждане на нещо ново.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 26 депутати на ДПС само Цонев кряка от трибуната на парламента.Къде са другите 25 и какво правят,защо не изказват и те?
68
1
 
10
 
! Отговори
Свинскосгарнитура преди 4 години
Тези двамата заслужават публично обрязване откъм горния край.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При президентска република човек застава с името си, репутацията си, кариерата си. Рискува много повече отколкото използвайки партия за прикритие. Пример Борисов, служи на неизвестни началници, неясно какви инвестиции, тъй като известните нам инвеститори напуснаха и само чуваме за напускащи, огромна безработица.В същото време са виновни или изпълнители, министри или други партии но той не.Той няма нито легитимност нито реална поддръжка на народа. Страх го е от мажоритарен вот.
66
0
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 4 години
Аз не членувам в нито една партия, не работя в държавната администрация, рабтя за себе си и моето семейство. На тях помагам с колко и когато мога.
65
0
 
10
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Естествено, само от ТЕЦ Варна ДПС получава 30 милиона лв годишно от държавата! Могат и без субсидия...
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен66А самият ти нещо свършил ли си за полза роду?
63
0
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
И защо трябва да ми пука на ***, че партиите щяли да фалират??? ДА СИ СЪБИРАТ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС И ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ!!! БЪЛГАРИНО, ВИЖ ЗА КАКВА ПОЛИТИЧЕСКА *** ГЛАСУВАШ!!!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 лева са нищо за тях. Ще намалим субсидията с 5 лева - с едно нищо за тях. Сами определиха намалението.
61
1
 
12
 
! Отговори
б2 преди 4 години
париите наредиха на всяко мазно място-свои хора,заплати, бордове, безплатни жилища гориво..екскурзии, почивки..и да им се плащало още.МИ ние като сме фенове купуваме фланелки , сувенири.Да правят така,че да имат члвнски внос, да си пускат лотария.Досега нищо не направиха за народа 30 години, значи са калпави..защо да им плащаме?? Ако не им изнася да " работят" друго.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, СЛУЧАЙНО ДА ЗНАЯТ ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ, КАКВО Е ТОВА ДА "РАБОТИШ НА ПОЛЗУ РОДУ"? ДА ЗНАЯТ КАКВО ОЗНАЧАВАТ ПОНЯТИЯ, КАТО ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО, ВСЕОТДАЙНОСТ? Докато на тях им липсват тези качества ще "реват"за все повече и повече пари.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуването и продаването на гласове е престъпление. Субсидиите са незаконни по този закон. Плащат им на глас, партиите получават гласове, които продават за пари и осребряват. По логиката на партиите, би трябвало да се плаща и на гласоподавателите, за да са независими в избора си и някой друг да не им плаща, например същите тези олигарси, които партиите ползват за плашило, а реално ги обслужват по всички начини.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам депутати и съм питал дали ще се върнат комисионите на 5 процента след като герб си заминат, те си признаха че герб толкова отвори ножицата , че никой който е видял колко се краде сега няма да върне положението. Трагедията е че в България въведе ли се данък , така или подкуп връщане няма. Така че с партиите толкова, ако искате промяна протести и президентска република. Промяна към по добро ще засегне разбира се в началото всеки защото сега по един или друг начин всеки е принуден да има д
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ДПС не им трябват субсидии те си имат Пеевски. Дори могат да предложат партиите да плащат по 10 лева на хазната за всеки действителен глас с цел да пресекат мераците на партийните вождове да доят хазната.
56
0
 
11
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Партиите са доброволно сдружение на хора.Сдружавайки се те сами трябва да си осигуряват ресурс.Ето на последните избори 70 % показаха че не одобряват никоя партия,значи не може от техните пари да се дава на някого.Има си членски внос- по 2 лв на месец да е на човек им стига.Да си пуснат билетчета за търкане като всяка партия си сложи печалби-например място в листата или направо депутат.Ето ..билетчета БСП ГерБ, ДПС..,то и сега ги слагат случайници-с билети ще е същото-Субсидия НУЛА лв
55
0
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
В България има регистрирани над 130 партии, на повечето от които не им знаем имената. Какво са направили за държавата и защо мен трябва да ме интересува как ще се справя например Комунистическа партия на някой си Спасов?
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна позиция за осигуряване на работа в администрацията като социална награда. Има ли нужда от тази администрация?Дали там са професионалисти , ако не могат да си намерят другаде работа, а повечето са там с връзки, това означава че не стават , но някой трябва да ги храни и съответно да вдигне данъците и съответно да влошава инвестиционната среда.Не е проста работата , затова с прости хора е както е сега
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това личността да служи в интереса на държавата се гарантира от мажоритарния избор и равна възможност за участие на Ка дидати.Точно сега при партийна система всичко е зад кулисите, никой не носи отговорност, всичко е безпринципни съглашение ия в кулоарите, всичко се решава на парче според лобита плащания и интереси. Всяка президентска република е по добра от партийната особено като тази в България.