Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!

Глобата ще бъде от 500 до 1000 лева
Обновена: 13 юни 2019 17:20 | 13 юни 2019 14:42, Василия Пейчева
66
Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!
Снимка: Pixabay

Дивото къмпингуване вече ще е разрешено, но само на определените за това места. Палатки, кемпери и каравани обаче няма да могат да се поставят по плажовете. Който не спазва правилата пък ще бъде санкциониран с глоба от 500-1000 лв. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още по темата

Къмпинг или хотел? Защо да предпочетете природата

С промените на практика се регулира свободното къмпингуване, като ще се обособят конкретни зони, където ще могат да се разполагат палатки, кемпери и каравани. Тези територии обаче ще бъдат извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.
Глобата за диво къмпингуване извън обособените зони ще бъде между 500 и 1000 лева
. Наказателните разпоредби обаче ще влязат в сила година, след като се създадат условията за легално къмпингуване.

Въвеждат се и санкции за паркиране или преминаване на автомобили през дюни, които ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

"Отваря се законовата възможност да се къмпингува легално извън къмпингите. Това е една позитивна новина за българските къмпингари. Досега всичко беше неуредено, без правила и на практика незаконно", посочи председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов.

"Необходимо е да има правила, които да позволят кумпингуването да се случва по начин, по който се опазва природата. Народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи, и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище", посочи Николина Ангелкова.

Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие" пък коментира, че поправките не решават истинските проблеми по Черноморието.

"Най-вече ни притеснява, че този закон не е подлаган на анализ, а такъв е крайно необходим.
Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с проблемите на свободното къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно, а ние приехме поправки, които ограничиха свободното къмпиране", коментира тя в кулоарите на парламента и посочи, че противниците на поправките ще продължат с протестите.

1175 гледания   |  Още видео


66
Още от Политика
Нов харч: 39 млн. лв. за ремонт на хеликоптери Ми-17 и Ми-24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
палатките и да са върху дюни после се вдигат и дюните остават не е като да заравниш дюни и да построиш хотел върху тях и после от правителството да кажат че там не е имало дюни
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хотелите които са върху дюните ако отсядате там ще дължим ли глоба -хаха или тези хотели са на управляващите и те са върху дюните ,които са там от години и върху тях построиха десетки хотели--народе подкрепи Зелените и без това доказаха че те са с по-високо IQ от всички останали партии
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
1000лв. за хавлия върху
дюна......***. Дюната е неподдържан и затревен, обрасъл с храсти
плаж. Кое му е ценното? Тревата върху пясъка? Всеки плаж би станал
"безценна" дюна, ако не се използва.
50
1
 
0
 
! Отговори
Капиталист преди 6 дни
Подкрепям.
На палатки ходят пропаднали хипита, оставящи *** след себе си, сравним със снимки от столипиново. Също остават спринцовки и игли и дори и при почистване на плажа остават рискове.
А лично съм виждал и фекалии по плажа. Точно там където обича да къмпингува онова псевдомузикантче от зелените.
49
0
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 6 дни
Начало на сезона,месец Юни,
палатки забраниха върху дюни,
намислил съм и право да ви кажа -
на планина ще да е най-добре.
48
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 6 дни
Отворения иди на едно изкачванеи на Боте пък през пътя си пикай в джоба да не замърсяваш природата и не ходи по голяма нужда или си събирай изпражненията с лопатка--много си културен--иди на риболов ама да не пикае защото там няма тоалетни--какмви изтънчени граждани пишат само--дано го хване рядкото докато е в автобуса да ходи да търси обществена тоалетна с баня да се измие..
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Лора Палмър
Дето има българи, има Азис до припадък.
В близката Гърция, и там е Азис до припадък.
И тоя Азис не го е пуснал нито Бойко борисов, нито Пеевски, нито Доган.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До АНТИ
Ама в палатката да има млада мацка.
45
1
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 6 дни
Хубаво с палатка е да бъдеш на море,
важно е в правилната зона или НЕ,
всичко е под контрол на МеВеРе,
ще прекарам добре.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ех тези мазни депутати, понякога се чудя на ирационалните решения които вземат.
Ако народа плаче значи депутата ликува, ако депутата плаче, то народа ликува.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И как ще знам къде да къмпингувам, къде ще бъдат вписани тези зони за да ги знаем
42
0
 
9
 
! Отговори
Равновесие преди 6 дни
За къмпингуването ЖЕЛЕЗНИ ПРАВИЛА
За БЯСНОТО, ДИВО, НЕНОРМАЛНО.....БЕТОНИРАНЕ и СТРОИТЕЛСТВО -РАЗРЕШЕНА КОРУПЦИЯ и ПАРТИЙНА ПРИБЛИЖЕНОСТ
ТАКА Е В ЧАЛГАРИЯ на ГРОБ
41
2
 
2
 
! Отговори
Чанге преди 6 дни
До Пич

Явно си оскотял в БГ. Това за цензура на нета в Китай е градска легенда. Без проблем си влизам даже в ЮЕсЕй Тудей....Ти имаш ли представа какво значи Китай? Ако си спре достъпа до глобални сайтове икономиката й ще се спихне. Единствено тубата и гуглето са блокнати заради критики иначе всичко е ок
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ей ние сме 3.5 милиона мъже как да увеличим населението или ще останем тая утайка
39
1
 
3
 
! Отговори
Лора Палмър преди 6 дни
Изтриха ми коментара , не заради нецензурни думи , а заради истината за английските пияници. Те не опъват палатки, а другаде няма да ги допуснат заради шума. На нашите плажове бие азис до припадък, е няма да стъпя там.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ей ние сме 7 милиона как да увеличим населението или ще се акриваме
37
5
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 6 дни
Презастрояването и мутро-хотелите са отделна тема, която не разрешава безконтролното къмпингуване. Няма как да лаеш срещу корупцията и липсата на правила, ама после да искаш да си опънеш палатката където ти е удобно. Не на незаконните мутро-хотели, но също така не и на дивото къмпингуване. Аргументът - "абе те бетонираха цялото черномория, пък сега мен тръгнали да ме гонят с една палатка" е супер неадекватен.
36
2
 
2
 
! Отговори
Чанге преди 6 дни
Живея в Китай. Не мога да ви чета защото се оказва че сте блокирали най-големия мобилен доставчик China UniCom. Трябва да ползвам прокси за да ви достъпя. Що за глупаво секюрити поддържате ?!?!?
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Къмпингар съм от 25 години (имам палатка, каравана и кемпер) и съм абсолютно против нерегламентираното къмпингуване - то отваря вратата към свинщината не само от нашите прасета но и от чуждоземните - дайствително има диво къмпингуващи които пазят чисто но дори и да са 90% пак не може да се разреши заради поразийте на другите 10.
34
3
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 дни
Тук някои хора изхождат от презумпцията, че палаткаджиите са културни и възпитани хора, и всичко ще е под контрол, няма да има изхвърлени ***, ос рани храсти, и т.н. В действителност както всяко едно друго нещо, простаците са повече отколкото културните хора. За това съм твърдо против безконтролното опъване на палатки. С палатките идват и колите на плажа, после джетовете, после каквото му е удобно на пернишкия бек, който е решил да спести някой лев и да си помъкне цялата покъщнина на плажа.