Затягат мерките срещу прането на пари - и брокерите ще следят

Ще разширяват кръга от професии, длъжни да докладват на ДАНС
13 юни 2019 11:39, Габриела Джекова
13

1942 гледания   |  Още видео

Държавата обмисля да разшири кръга от професии, които са длъжни да докладват на ДАНС, ако имат съмнения, че клиентите им перат пари. Това е следствие на последните промени, приложени в Закона, след критиките на ЕК относно мерките у нас срещу прането на пари.

Брокерите са част от специалистите, които са засегнати от нововъведенията.

"Тези, които се опитват професионално да предоставят услуги, са запознати и не са радостни от повечето промени. Защото този бранш е механично пренесен от директивата и в България е лишен от правомощията и задълженията, които би имал в една такава пазарна обстановка. Ползването на брокерски услуги е търговска дейност и няма вменени отговорности на посредниците за предоставяне на информация", коментира бившият председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков.

Председателят на УС на Браншовата асоциация на работещите в сферата на противодействие на изпирането на пари д-р Николай Алдимиров обясни, че категориите за задължени лица по Закона срещу пране на пари, са 35.

"Промените са много и объркват задължените лица. Това, което е важно да се знае, е че всяко лице има отговорност по този закон и е хубаво да я спазва, за да може процесът да бъде процес на превенция", коментира той.

Българка призна за пране на пари в съда в Ню Йорк

Управителят на БАРСПИП Иван Кавръков допълни, че много от мерките не са нови. Той беше категоричен, че не става въпрос за разследвания и шпиониране.

"Става въпрос тези лица, които са посочени като задължени в Закона, да прилагат мерки, чрез които да познават клиентите си и на база на предварително оценен риск за пране на пари, ако видят нещо съмнително, да го докладват на съответните органи", посочи Кавръков пред Bulgaria ON AIR.


13
Още от Политика
Премиерски юбилей: Бойко Борисов рожденик, става на 60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След дъжд качука. Службите ни проспаха изпирането на стотици милиони долари от Мадуро в България сега дилърите виновни.
12
0
 
0
 
! Отговори
ДАНС преди 5 дни
До БРОКЕР
Благодаря гражданино! Сега ще си го преместим в другия крачол. Нали не очаквате нещо да свършим?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
НЯМАТЕ ЛИ ОЧИ ДА ВИДИТЕ С КАКВИ ПАРИ СЕ ЗАКУПИХА ДВОРЦИ, ПАЛАТИ, ЯХТИ, ЛЕКИ КОЛИ С КОИТО АКО НЕ ПЕРЕШ ПАРИ, АКО НЕ СЕ ЗАНИМАВАШ С НАРКОТИЦИ- НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ- ВСЕКИ ГО ВИЖДА.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Правете сделки само с адвокати без никакви брокери!
9
1
 
7
 
! Отговори
що за наглост преди 5 дни
Жената на Цвъ е фактическия шеф на данс и тя ще проверява за пране на едни 6 апартамента едни персонални асансьори,о моля ви ,а КТБ блаженно го проспаха но затова пък доносите са им в кръвта на сем.Цветанови!
8
0
 
3
 
! Отговори
ewrf преди 5 дни
Някакви наръчници няма ли да има - тия пари са мръсни ама наши - не се сигнализира, че да не ви вкарваме в кауша, тия са само мръсни чужди - за тях ако не сигнализирате - вкарваме ви с кауша. Не за друго ами да се ориентират хората.
7
1
 
1
 
! Отговори
fffff преди 5 дни
С подобни ма.лоумни закони маса професии в България ще изчезнат и брокери ще станат само чужденци, които смотаните специализирани съдилища и прокурори като оня плешо могат да ги хванат за оанйзи раота. И при настъпилата безработица - да очакваме ново изнасяне зад граница на работспособни хора. Хептен гето и старчески дом ще станем. Айде спрете се.
6
0
 
8
 
! Отговори
срам и позор преди 5 дни
Отново хората който плащат на ДАНС заплати ще им вършат работата.....за какво са ни тогава?!
5
0
 
4
 
! Отговори
Адвокат преди 5 дни
Гениалните ни вождове ще сринат окончателно държавата. Някои нотариуси вече отказват да изповядват сделки, заради безумните милионни санкции по тоя закон. Съвсем ще спре и без това неголемият граждански оборот. Ама от завършили ПУЦ и Рабфак толкова...
4
0
 
14
 
! Отговори
Хм преди 5 дни
Който иска да пере пари чрез покупко-продажба на недвижими имоти едва ли би се обърнал към брокер. А и да се обърне, срещу някакъв процент брокерът изобщо няма да си отвори устата, както досега
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А ДАНС дали ще докладва за далаверите на Бойко, Нинова, Пеевски и копоите им, които всъщност обезкостиха България?
И ще има ли последствия подобен опит?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Айде първо закон за брокерските услуги А!?
1
0
 
14
 
! Отговори
БРОКЕР преди 5 дни
Докладвам на ДАНС - има пране на Пари в КЪЩИ за Гости - Половината пари са от ЕС Фондове , другата половина от Наркотици и Трафик на Хора - къщите са над 700 за 500 000 000 евро .Половината пари са вече изпрани .