ЕК: Ще ви свалим мониторинга, ако си свършите работата

Следващият доклад от Брюксел ще е готов през ноември
14 юни 2019 15:20,
24
ЕК: Ще ви свалим мониторинга, ако си свършите работата
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия потвърди намерението си да предложи отпадане на мониторинга върху българското правосъдие и борбата с корупцията до края на мандата си. Подобен ангажимент пое нейният председател Жан-Клод Юнкер пред премиера Бойко Борисов през 2015 г.

"Мога да потвърдя, че амбицията на Комисията, поставена от председателя Юнкер в началото на мандата, е да приключи Механизмът за сътрудничество и проверка преди края на тази Комисия. Това, което ще е определящо в последна сметка, е изпълнението на всички изисквания от страна на България", заяви говорител на Европейската комисия в Брюксел.

Заявлението беше направено по повод твърдението на правосъдния министър, че ще подаде оставка, ако до края на октомври наблюдението не бъде свалено.

Кирилов дава оставка, ако не падне мониторингът на Брюксел

Европейската комисия съобщи, че ще е готова със следващия доклад, оценяващ изпълнението на дадените на правителството препоръки за довършване на работата по укрепване на правосъдната система и борбата с корупцията, през ноември.

Официално мандатът на Комисията с председател Юнкер приключва на 31 октомври.

България и Румъния са единствените държави от ЕС с мониторинг върху правосъдните реформи и борбата с корупцията. Той беше предусловие за приемането им в ЕС през 2007 г. През 2017 г. Еврокомисията даде 17 препоръки на българското правителството с обещание, че Механизмът ще бъде преустановен, когато всички те бъдат изпълнени.

През ноември 2018 г. в последния си доклад Комисията констатира, че има напредък и прие за приключени три от шестте показателя, по които води наблюдението: за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност.

Остават борбата с корупцията на високите етажи на властта, както и по места и на границата, както и довършване съдебната реформа. Според анализа на Брюксел България е в състояние да изпълни оставащите препоръки, ако запази темповете на реформи. В доклада се констатира силно влошената медийна среда, която може да застраши независимостта на съдебната власт, както и нуждата от повече прозрачност и отчетност от страна на властта към гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Бай Ристо,точно заради отличника,не се вдига мониторинга,защото,вместо да си върши работата,той играе мачлета,кара влакове-стрели,само не прави това,за каквото са го избрали 400- 500хиляди избиратели.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Лозан Панов ни кове редовно, никаква "работа" няма да се свърши - Лозьо Черния лебед поднася старателно информация по избор.
21
1
 
10
 
! Отговори
Бай Ристо преди 4 години
Бойко, какво става тука ,бе отличнико?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия Местната влас е независима. И силна. Това че не ти е дал бележка се знае. Но в края на годината този ЕТ е отчел доход и е така направено, че направо си плаща на местната власт БОНУСЧЕ. . И това отива в касата на власта. То не е подкупче на чиновник. Защото това ЕТ си има документ и си знае какви бонусчета е дал на власта.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Троловете на #КОЙ налазиха темата.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНищо не е наред, но не сме единствени и по кои критерии другите са ок? По кои? *** в Италия ако ти дадат една касова бележка ще почерпя- ама това е най- малкото- България ще ти се стори Сингапур... вдигни глава малко- недей като смачкан, сравнявай!!
17
7
 
13
 
! Отговори
АМАН ОТ ТЯХ преди 4 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!!аман от толераско-хомосексуалните им "ценности" !!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номерът да си намерят черна овца и да й хвърлят на нея греховете е просто глупав освен, че ни съсипва имиджа и ни нарочва..Стига глупости. Мислиш, че всичко в правосъдната ни система е на ред ли?
15
12
 
4
 
! Отговори
я преди 4 години
Трябва честно отношение и общ механизъм и критерии за наблюдение на всички държави- членки за да има сравнение и обективност. Италия, Полша и Унгария /а и доста други/ имат не по- малки проблеми с корупцията и правовата държава. Заблуда е, че ние сме единствени с румънците и това е много подло. Номерът да си намерят черна овца и да й хвърлят на нея греховете е просто глупав освен, че ни съсипва имиджа и ни нарочва.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕК ще свали мониторинга, когато Бойко научи да говори свободно чужд език.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станели така да няма корупция. Много тарикати ще трябва на стари години да почнат работа от нулата с нова професия. Ще отпадне доход спокойствие, доход рекет, доход синесулна длъжност.
12
3
 
24
 
! Отговори
Язък преди 4 години
Бадева бастисахме Иванчева. Тия брюкселски мушмули не се вързАха. А такава борба с корупцията му фърлихме.
11
2
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Тези бюрократи ще ни лишат от Сервитьора на правната мисъл Маг Дани Кирилов. Не ви ли е срам, бе? Сърца нямате ли.....
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато #КОЙ управлява България, независимо дали това става чрез ГЕРБ или БСП, няма да има никаква Еврозона и Шенген. Европейците много добре знаят какво се случва в ограбената и завладяна от мафията България.
9
1
 
22
 
! Отговори
мери преди 4 години
Май прегръдките на Боко няма да помогнат Той и бай Тошо ги прегръща и целува ама го ритнаха
8
11
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Не е толкова бял тоя кахър защото с приемането на Еврото лихвите ще паднат чувствително и това ще улесни милиони млади хора с кредити. За жалост, скоро няма да ни огрее.
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите си мислят,че ония в Брюксел трева пасат и не виждат какво става тука.Да,ама не!Всичко се вижда и всичко се знае.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали светиня МУ е прочел доклада и ако-да,няма ли да се изкаже по въпроса?Или хвалипръцкото само ни довежда до знанието когато го потупват по рамото или галят по главата.
5
2
 
32
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Малко ми е странно какви реформи по-точно виждат от ЕС да се случват с кривосъдието у нас. За толкова години без значение кой е бил на власт няма един осъден ей тъй за кумува срама, а от гербавите крадци не очаквам нищо по-различно.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Бял кахър е че няма да видим евро с нашата западнала икономика.