Борисов: Климатичните промени не са абстракция, а факт

Той говори по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш
Обновена: 17 юни 2019 23:47 | 17 юни 2019 23:24,
68
Борисов: Климатичните промени не са абстракция, а факт
Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълната си подкрепа за амбицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година, съобщи правителствената пресслужба.

В телефонен разговор между двамата, проведен по инициатива на генералния секретар на ООН, Гутериш благодари на премиера Борисов за личната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на ангажиментите по Парижкото споразумение по климата от страна на българското правителство.

Гутериш отправи покана към премиера Борисов да вземе участие в организираната от него Среща на върха по климата, която ще се състои в рамките на министерската седмица в контекста на откриването на 74-та сесия на ОС на ООН, се казва в съобщението.

Целта на форума е да се даде нов тласък и да се засили изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата с цел спиране на увеличаването на количеството вредни емисии в атмосферата и достигане на климатично неутрални нива на вредните емисии. Генералният секретар на ООН изрази надежда, че в рамките на предстоящия форум в Ню Йорк премиерът Борисов ще сподели управленския си опит по отношение на приоритетите в областта на климата и опазването на околната среда.

Министър-председателят отбеляза, че ще изрази подкрепа за инициативата на генералния секретар на ООН по време на предстоящия тази седмица Европейски съвет. Като страна по Парижкото споразумение и държава-членка на ЕС България стои зад поетите ангажименти на национално и на европейско ниво, подчерта още Борисов. Премиерът изтъкна, че страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като е достигнала дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС.

Климатичните промени не са абстракция, а факт, каза още премиерът Борисов и добави, че това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще.

Министър-председателят беше категоричен, че е от жизнено важно значение да продължат усилията за опазване на околната среда. Държим на чистата природа, увери в края на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
19
 
7
 
! Отговори
от Сидни Ав$трелия преди 4 години
Още 60 години ще ви управлява Бойко, червени гейове
25
2
 
2
 
! Отговори
метео преди 4 години
Всяка прогноза е приблизително възможна.Най много неизвестни има в дългосрочните прогнози и от там виртуална, но несбъдна.
24
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжеца тръгна да оправя и климата в световен мащаб.Явно Балканските проблеми вече са решени.
23
6
 
10
 
! Отговори
Корнелия-само така преди 4 години
Най вижданото е:Борисов печели избори с 7-8% пред БСП.ББ има директно финансиране на ГЕРБ чрез Унията, даваща пари за какво ли не, които пари, ББ надява на шиша с който ГЕРБ си пече надениците.Става въпрос за милярди Евро. БСП няма донейшъри и кара като първа опозиция опряна на хора които са бедни. От което следва че в БСП оснаовните провърженици са добри, честни и верни на идеите си.От БКП излезнаха Борисов, Костов, Желев, Плевелиев, Цачева, Цецо и други интриганти.
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквенико, защо не вземеш някакво отношение по отношение простоттииите на ФИРОМ. Що за лидер имаме в България, мишка, пак се скри.
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе на Бойко кой му пише речите? Някой да знае?
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи това "климатични промени"? Не беше ли "глобално затопляне"?
19
6
 
11
 
! Отговори
К. К. преди 4 години
Факт са на кукуво лето!
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
Академик Борисов е винаги в тон с тенденциите...
17
5
 
7
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Истината,която не се казва за това което наричат (предимно политиците) "Глоално затопляне" е,че през последните 2000 г. вече е имало два такива периода.От 1-ви до средата на 4-ти век,когато общото повишение на температурите в пика си е било с 230% повече от сегашното (3,8 градуса при 1,1 сега) и от 11-ти до 13 век.И двете са предизвикали масови преселения,войни и упадък.Разбирате защо е "политически некоректно" на фона на миграцията от юг на север да се казва истината.
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваме 24 милиона лева, за да издържаме сървъри на Западна Европа, да им плащаме тока. Глуппаците се съгласили.
15
5
 
17
 
! Отговори
Марко преди 4 години
Гусин Борисов , много сложни думи за теб ве , абстракция , да не ти се надява човек , я го кажи по банкянски , тодуф , тодуф
14
3
 
11
 
! Отговори
Зелена жендр0па преди 4 години
в ЭСССР скоро и Тикви нямат да Виреят, климатът е лош и вятъра на промяната духa!!
13
1
 
11
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Мислим си,че живеем във време когато мненията и особата която ги изказва са по-важни от фактите.Всъщност така е било винаги.Иначе откъде са дошли религиозните догми например.Фактите,или по-точно тяхната липса накараха Нелсън,който с доклада си през сенатската комисия през 1987 г лансира в света теорията за "Глобално затопляне в резултат но отделения от човешката дейност въглероден диоксид" да се откаже от собственото си отроче Но бизнеса с невежеството на вярващите продъжава,нали!?
12
3
 
12
 
! Отговори
преди 4 години
Каква точно е непосредстевната опасност за човечеството от климатичните промени ?
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато млад човек гледа този субект, какво желание да се образова може да има?Държава, в която подобни личности са на върха?Жалка картинка.
10
5
 
16
 
! Отговори
сдасхйжкй преди 4 години
Кога,господин Премиер,ще забраните ,,регулярните пръскания'' на НАТО,за да намалеят малко климатичните промени ?
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа с нейна хипи-гей политика тип заврещане към първобитното, до 2050 ще е последна дупка на кавала.
8
4
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Да , трябва да се борят климатичните промени....Никави самолети - дайте парите на хората за климатици ...никави самолети
7
4
 
23
 
! Отговори
Кво нещо е науката преди 4 години
Бойката да не е гледал "Дискавъри", че сега е толкова притеснен за климата? Оня ден като пътуваше с цяла сватба автомобили, не изглеждаше да му пука.