Герджиков и Близнашки за субсидиите: Удар по партиите

Бившите служебни премиери са против драстичното намаление
17 юни 2019 19:50,
24
Герджиков и Близнашки за субсидиите: Удар по партиите
Снимка: БулФото

Бившите служебни министър-председатели проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Близнашки са категорични противници на предложението за намаляване на партийните субсидии до един лев на действителен глас. Двамата определиха това като "популистки ход" в интервю за БНР.

"Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев, това показва липса на всякаква устойчивост в регулациите в тази материя", категоричен е професор Геджиков.

Още по темата

По думите му, оставянето на партиите без финансиране, отваря широко вратата към едрия бизнес и олигарските, които "ще започнат да си купуват партии".

По повод предложението на ДПС за 0 лева субсидия, но и за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите проф. Огнян Герджиков обясни:

„Американският модел е много различен. Американското общество е съвършено различно. Не може „жабата видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак“. Това са съвършено различни системи - и политически, и правни“.

Той е убеден, че с намалените субсидии има опасност бизнесът и олигарсите да започнат да диктуват законите, по които да живеем.

Проф. Георги Близнашки се съгласи напълно с казаното от Герджиков и добави, че тази мярка е тежък удар върху плуралистичната демокрация в България. Според него, ситуацията е нелепа и е предизвикана от лидерът на БСП Корнелия Нинова, която тръгнала да създава истерия около онези средства, които се оказали, че са неравномерно разпределени, за което преди време сигнализира телевизионното предаване "Шоуто на Слави".

"В крайна сметка се стигна до тази драматична ситуация, която наистина може да има много тежки последици в бъдеще… Бойко Борисов е много добър на полето на популизма. Той не може да остави някаква си Корнелия Нинова да го надиграе, но трябва да преглътнат и двамата своите амбиции да се надлъгват и да се отиде към едно решение, което е наистина национално отговорно“, обясни проф. Близнашки.

По думите му, с намалението партиите ще бъдат изправени до стената и ще се откриват възможности за пряко или косвено въздействие върху политическия живот от вътрешни или чужди фактори, които по принцип "са нелигитимни".

"Нашата система е европейска и въобще не може да се говори за въвеждане на американски тип финансиране", убеден е и Близнашки.

Бившият служебен премиер смята, че нормалният размер на субсидията е 3-4 лева.

"България не е богата страна, така че трябва да слезем към долните граници, а не да се надува партийният бюджет“, аргументира се проф. Георги Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 1 лев им е много.Членовете на партии да си внасят членски внос по 20,50,100 лева и да си ги издържат.Не членувам никъде и не желая да издържам тунеядци с данъците си.120 депутати при под 7 милиона население е най-доброя вариант.
20
4
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Като чета надолу как някои п'литкоумници се радват, че партиите (не ГЕРБ) ще останат без пари за политическа дейност, се сещам за един стих на поет от миналия век: Народът ***, животът тежък, скученСъздадохме многопартийна система, хайде сега да я развалим. Ама имало зависимости и при 11 лева. Сигурно, но не е задължително. А с един лев няма да имат избор, зависимости ще има. Една минута клип телевизиите искат 5000 лева, че и повече. Само Бойко прави шоу и рязане на ленти безпплатно.
19
3
 
3
 
! Отговори
Близнашки комунист? преди 4 години
До impudence: Хайде сега и Близнашки, назначен от Росен Плевнелиев за премиер на служебно правителство да го изкараме комунист, защото не следва опорната точка на банкянския тарикат Бойко. Че и професор Герджиков, председател на Народното събрание по времето на Симеон Сакскобургготски.А за единия лев: Бойко сигурно се надява Георги Гергов да приватизира БСП, за да се коалират с ГЕРБ и да крадат заедно. И затова му подари 43 милиона лева държавни пари за една дупка в центъра на Варна. Но не мина
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На народа му писна да издържа разни търтеи и хрантутници, които от 30 години седят на държавната софра. Не политиците, а НАРОДЪТ с гласуването си на референдума определи 1 лев субсидия. Как за 30 години политиците не можаха да измъкнат хората от нищета, а те живеят в охолство и разкош. Като не могат партиите да се издържат с 1 лев субсидия да се саморазпуснат. Някои интересува ли се пенсионерите как живеят с 300-350 лева месечно?
17
2
 
13
 
! Отговори
impudence преди 4 години
Реват като гладни вълци представителите на комунистическите *** - т.нар. професори,академици и всякаква червена сибирска ***.А как поне един от тях не се застъпи реално за обикновения човек с неговите доходи,как изкарва ден за ден да е все още жив...На такива чугунени кратуни им трябва само едно - лустрация до девето коляно и подаяние от двеста лева на месец!Да ги видим тогава-те ще погинат само за дни.Защо мълчат като *** за Чернобил например?Господ да ни е на помощ!
16
6
 
8
 
! Отговори
Ей ся им се еба преди 4 години
Майката на Слави и бесипетуНали уж искаха 1 лев Хайде да ги видим
15
1
 
13
 
! Отговори
да преди 4 години
олигарсите са творение на партиите и партиите на олигарсите - няма за кога едните да попадат в сферата на влияние на другите, то е факт от десетилетия!!!! ама няма да могат партиите да се издържат..тогава да ги няма !!българският народ няма нужда от тях !!!30 години от партиите само щети, полза НИКАКВА !!!!! а че стотици ***, цял живот работили дишане и издишане ще останат на улицата без тлъстите субсидии... изобщо не ни интересува !!!
14
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
Партиите искат да ги направим по-богати от олигарсите иначе щели да им се продадат на тях. Изнудван. Забранете тези долнопробни шайки от службогонци.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kolko svestni bulgari izbiha s snaiperi, a tesi teroristi oste mardat...pfuu...
12
8
 
11
 
! Отговори
Баба Дора преди 4 години
Боко е садистик.Защо допусна да изтребят животните във Странджа и оставиха хората без поминък.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близнашки е *** .
10
15
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Един лев субсидия обслужва единствено интереса на партията, която е на власт, в случая ГЕРБ. Защото имат много пари от комисионите от обществените поръчки. Нормално е парите за партиите да бъдат намалени от 11 лева на 6-7.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toz mrasen terorist i kradec e tochno za frenska gilotina, italianska klada ili germanska gazova kamera...a moje i s angliiskia kluch...
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко спира парите за телевизията на БСП, това е цензура. А Герберизова и Гербеновска ги обслужват ежедневно в пеевските медии. Пречи им една свободна медия.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg prokurorite i sadiite oste li ne sa opandizili tesi opasni bg teroristi i obirdjiii na bg darjavnia trezor, korumpiranite bulgarski administratori ot finministerstvoto, benebanka i parlamenta? Uuuuu, ortodoksalni teroristi na bg trezor! Uuuuuu! Milioni bg levove sa otkradnali ot bg narod suveren i tehen rabotodatel, uuuuu ortodoksalni ubiici i teroristi, deto klepiat zlatni kambani, a bg narod nema voda, tok, patista....uuuuuu prezident terorist!
6
12
 
10
 
! Отговори
индиректно преди 4 години
До ннОлигарсите купиха телевизиите и ги подариха на бокич.Това е целта на заниманието-да няма свободни телевизии.
5
7
 
13
 
! Отговори
нн преди 4 години
***. Олигарсите ще купуват партийте. Нека стане, ако въобще е вярно. Кой дава пари за глупости бе прости професори. Умници и простаци в едно.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за 5 години подчесване в европарламента-доживотна пенсия 3 бона...
3
1
 
17
 
! Отговори
ОЩЕ преди 4 години
Трябва да се намалят и Пенсиите на Бившите политици , те получават Пенсия за това че са били на Власт - Слави кога ще го покаже това като Далавера ?
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahaha.... oligarsite steli da si kupuvat bg partiii... da si gi kupuvat...hahahahaha...halal da im sa....neka da si kupiat i bg narod togava....hahahaha....vajnoto e che gospodin Erdogan ima miasto v carceto i doushata si za bulgarskia narod....vij kakvi opashki ot koli i hora v rbg sa kam nego.... :-)